Savaşın merkezi İmralı’dır

Dünya Haberleri —

Milano

Milano

İtalya Komünist Yeniden Kuruluş Partisi’nin (PRC) geleneksel festivalinin bir günü bu yıl ikinci kez Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a ayrıldı

  • Milano’da etkinlikte konuşan, Roberto Mapelli; “Abdullah Öcalan birçok sorunun temelinde ulus devletin olduğunu görüyor… Rojava’da inşa edilen sistem Abdullah Öcalan’ın paradigmasını anlamamız açısından çok iyi bir örnek” dedi.
  • Panelist Massimiliano De Conca: “Avrupa dışarıdan gelen fikirlere kapalı. Öcalan’ın fikirlerinin temeli Mezopotamya’ya dayandığı için onu kabul etme sorunu yaşıyoruz. Bu durumu aşmalı ve Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin önemini anlamaya açık olmalıyız” dedi.
  • Demokrasi için Araştırma ve Geliştirme Merkezinden Av. Michela Arricale, “Erdoğan rejimi varlığını Kürt düşmanlığı üzerinden yürütüyor. Kürt halkına karşı yürütülen savaşın merkezi ise İmralı cezaevi olarak seçilmiş. Bu tecridi kırmak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara özgürlük, Kürdistan’a statü talebiyle 2022 yazından itibaren İtalya’nın farklı kentlerinde “Umut Zamanı” şiarıyla düzenlenen etkinlikler serisi devam ediyor. Bu kapsamda İtalya’nın Milano kentinde bir panel ve konser düzenlendi. İtalya Komünist Yeniden Kuruluş Partisi (PRC) tarafından geleneksel olarak düzenlenen festivalin bir günü bu yıl ikinci kez Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ve Kürdistan’a ayrıldı. İtalya Kürdistan Enformasyon Bürosu ve Rte Kürdistan İtalia tarafından Delle Cassine di Chiesa Rossa parkında gerçekleştirilen etkinlik alanı Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK’nin bayrakları ile donatıldı.

Alana ayrıca, İtalyanca “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm”, “Kürdistan’ı savun”, pankartları asılırken, kurulan stantlarda ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın farklı dillerde yayımlanan kitapları tanıtıldı.

 Etkinlik, Kürt Halk Önderi’nin fikirlerinin önemi, İmralı tecridi ve Kürdistan’daki aktüel durum konulu bir panelle ile başladı. Gazeteci Alessia Manzi moderatörlüğündeki panelde, Abdullah Öcalan’ın kitaplarını İtalyancaya çeviren Punto Rosso Yayınevi Başkanı Roberto Mapelli, Lombardia Bölgesi Eğitim Çalışanları Federasyonu (FLC CGİL Lombardia) Genel Sekreteri Massimiliano de Conca, Demokrasi için Araştırma ve Geliştirme Merkezi Üyesi Av. Michela Arricale ve İtalya Kürdistan Enformasyon Bürosu Temsilcisi Yılmaz Orkan konuşmacı olarak yer aldı.

Mapelli: Öcalan her türlü ayrımcılığa karşı

Panelde ilk konuşmacısı Punto Rosso Yayınevi Başkanı Roberto Mapelli oldu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin günümüz açısından önemi üzerine bir sunum yapan Mapelli, Öcalan’ın bir devrimciden öte aynı zamanda günümüzün en önemli filozofları arasında yer aldığını söyledi.

Roberto Mapelli, “Günümüzde yaşanan sorunlar dikkate alındığında Abdullah Öcalan’ın fikirleri gelecekte inşa edilecek bir toplum için vazgeçilmez bir öneme sahip. Abdullah Öcalan bugün yaşanan birçok sorunun temelinde ulus devletin olduğunu görüyor ve ulus kavramını aşan bir sistemin teorisini ortaya koyuyor. Ulus, dil, din ve cinsiyet üzerinden yaratılan her türlü ayrımcılığı derin bir şekilde sorguluyor ve ortaya koyduğu Demokratik Konfederalizm paradigmasıyla toplumlara tüm farklılıklarına rağmen bir arada yaşayabilme imkânı sunuyor. Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin özünde iktidar kavramı yok. Devletin ve iktidarın varlığını sorgulayarak, devletsiz toplumun mümkün olduğunu hepimize gösteriyor. Rojava’da inşa edilen sistem Abdullah Öcalan’ın paradigmasını anlamamız açısından çok iyi bir örnek” diye ekledi.

De Conca: Avrupa solu krizlere çözüm yaratmıyor

Mapelli’nin ardından söz alan Lombardia Bölgesi Eğitim Çalışanları Federasyonu (FLC CGİL Lombardia) Genel Sekreteri Massimiliano De Conca da Demokratik Konfederalizm paradigmasının önemi üzerine bir sunum yaptı. De Conca, Avrupa’daki sol ve sosyalist kesimlerin yaşanan krizlere çözüm ve alternatif üretemediğine dikkat çekerek, “Avrupa dışarıdan gelen fikirlere kapalı. Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin temeli Mezopotamya’ya dayandığı için onu kabul etme sorunu yaşıyoruz. Ama bu durumu aşmalı ve Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin önemini anlamaya açık olmalıyız” dedi.

Demokratik konfederalizm paradigmasının sadece Kürdistan için değil içinde yaşadığımız bütün krizlere çözüm sunduğunun altını çizen Massimiliano De Conca, “Filistin ve İsrail sorununa iki devletli bir çözüm öneriliyor. Ama iyi biliyoruz ki bu sorunun temelinde ulus devlet anlayışı var. Bu sorunu çözecek olan Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigmasıdır. Bize düşen buna sahip çıkmak ve hayata geçirmektir” dedi.

Avrupa değerlerini yitirmiş durumda

Tecride dikkat çeken Massimiliano De Conca, Avrupa’nın yaşanan hukuksuzluk karşısındaki tutumunu eleştirdi. Massimiliano De Conca: “Abdullah Öcalan’ın durumu ve ona karşı ortaya konan tutum bizlere bir kez yine gösterdi ki, Avrupa ve kurumları bütün değerlerini yitirmiş durumda. Dünyada görülmemiş bir hukuksuzluk yaşanıyor ama demokrasiyi ve insan haklarını korumakla yükümlü olan Avrupa ve kurumları sessiz kalıyor. Bunu asla kabul etmemeliyiz."

Av Arricale: Rejim Kürt düşmanlığı üzerine kurulu

Demokrasi için Araştırma ve Geliştirme Merkezi Üyesi Av. Michela Arrical’da yaptığı konuşmada Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına ve Erdoğan rejimine dikkat çekti. Av. Michela Arricale, “Erdoğan rejimi varlığını Kürt düşmanlığı üzerinden yürütüyor. Kürt halkına karşı yürütülen savaşın merkezi ise İmralı cezaevi olarak seçilmiş. Abdullah Öcalan üzerinde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk uygulanıyor. Bütün uluslararası yasalar İmralı’da askıya alınmış durumda. Ve ne yazık ki, Avrupa ülkeleri, Avrupa Konseyi ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi kurumlar ise yaşanan bu hukuksuzluk karşısında sessiz” dedi.

Uluslararası kampanyaya dikkat çeken Av. Arricale, “Abdullah Öcalan’ın fikirlerine ve özgürlüğüne ihtiyacımız var. Bu tecridi kırmak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Orkan: İmralı’nın kapılarını açabiliriz

Panelde son olarak İtalya Kürdistan Enformasyon Bürosu Temsilcisi Yılmaz Orkan söz aldı. Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşına değinen Orkan, uluslararası güçlerin sessizliğine dikkat çekti. Türk devleti, KDP ve Irak hükümeti ortaklığında Medya Savunma Alanları'na dönük gerçekleştirilen işgal saldırılarına vurgu yaptı. Orkan, “Türk devleti bölgesel işbirlikçilerinin yanı sıra DAİŞ çetelerini PKK’ye karşı savaşmak üzere bu bölgeye taşıyor” dedi. Kürdistan’da yaşanan savaş ve İmralı tecridine karşı uluslararası dayanışmanın önemine işaret eden Orkan, “Hep birlikte Türk devletinin bu işgalci saldırılarını durdurabilir ve İmralı’nın kapılarını açabiliriz” diye kaydetti.

Abdullah Öcalan’a özgürlük konseri

Etkinlik, panelin ardından Kürt Sanatçı Kawa Urmiye ve İtalyan Sanatçı Assalti Frontali’nin katılımıyla Abdullah Öcalan’a özgürlük şiarıyla düzenlenen bir konserle geç saatlere kadar devam etti. İtalyan sanatçı Assalti Frontali’nin söylediği parçalara eşlik eden gençler “Free Apo” sloganları attı. ANF/MİLANO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.