Scholz: Sineye çekmeyeceğiz

Dünya Haberleri —

Almanya'da sığınma başvurusu yapan DAİŞ’li İssa el-Hassan

Almanya'da sığınma başvurusu yapan DAİŞ’li İssa el-Hassan

  • Suriye’den Almanya’ya gelerek sığınma başvurusu yapan DAİŞ’li İssa el-Hassan‘ın Solingen kentinde yaptığı katliam Alman siyasetini karıştırdı. Eyalet seçimleri öncesi, siyasetçiler Almanya’nın kapılarını sığınmacılara kapatmayı tartışıyor.
  • Şansölye Scholz, “hiç bir zaman sineye çekmeyeceğiz” derken, Dışişleri Bakanı Baerbock da, “Katillere ve teröristlere burada yer yok. Bu, anayasamıza, özgürlüklerimize, yaşam tarzımıza karşı çıkan, İslamcılığı yaymaya çalışanlar için de geçerli" dedi.

Geçen Cuma akşamı gerçekleşen ve 65 ve 56 yaşlarındaki iki erkek ile 56 yaşındaki bir kadını katleden DAİŞ’li İssa el-Hassan sorgulanmak üzere Federal Başsavcılığın bulunduğu Karlsruhe kentine götürüldü. Sığınmacı olarak Suriye’den gelen zanlının Alman yasalarına göre çoktan sınır dışı edilmiş olması gerektiğinin ortaya çıkması ile sınırdışı tartışmaları tekrar alevlendi. Zanlının sınırdışı kararı tebliğ edilmeden ortadan kaybolduğu, ardından da kendisine yeni bir tebligat gönderilmediği ortaya çıktı.

Şansölye Olaf Scholz saldırgana karşı "kızgın ve öfkeli" olduğunu söyledi. "Bu terörizmdi, hepimize yönelik bir terörizmdi. Hiçbir zaman sineye çekmeyeceğimiz, kabul etmeyeceğimiz bir şeydi" diyen Scholz, silah yasasının sertleştirileceği ve Almanya'da kalma izni bulunmayan kişilerin daha kararlı bir şekilde sınır dışı edileceği mesajı verdi. Scholz, "Başvuruları kabul edilmeyenlerin ve ağır suç işleyen sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin hızlandırılması yolunda gereken yasal değişiklikler yapılacak. Düzensiz göçün engellenmesi için yeniden devreye soktuğumuz sınırlarda kontrolleri sürdürmeye de kararlıyız" dedi.

İslamcılığı yaymak da sınırdaşı gerekçesi

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, teröristler ve suç işleyenlerin sınır dışı edilmesinin şu an için de mümkün olduğunu belirtti ancak "Afganistan'daki Taliban ve Suriye'deki Esad"a işaret ederek bunun her zaman uygulanmadığını kaydetti.

Suç işleyen ve tehlike arz eden kişilere geçici koruma statüsü verilmediğini, daha önceden geçici koruma almış kişilerin suç işlediklerinde bu statüyü kaybettiklerini hatırlatan Baerbock, "Katillere ve teröristlere burada yer yok. Bu, anayasamıza, özgürlüklerimize, yaşam tarzımıza karşı çıkan, İslamcılığı yaymaya çalışanlar için de geçerli" dedi.

CDU, hızlıca gönderin diyor

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat CDU Genel Başkanı Friedrich Merz bir adım daha ileriye giderek, Almanya’nın kapılarını Suriye ve Afganistan’dan gelecek sığınmacılara tamamen kapatmasını istedi. "Bizim kurallarımıza ve yasalarımıza uymayan Almanya’yı terk etmeli" diyen Merz, Scholz’un bu konuda atacağı adımlara destek vereceklerini açıkladı. Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder, sınırdışı kararı olanların derhal gönderilmesini talep etti.

AfD fırsat kolluyor

Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif partisi AfD’nin eş başkanı Alice Weidel de, göçmenlere karşı sert önlemler alınmasını ve sınırların kapatılmasını talep etti. Weidel, koalisyon hükümeti ve CDU‘nun göç konusunda sınıfta kaldığını iddia ederek, partisinin hükümete gelmesi durumunda, göçmenlerin ülkeye girişinin beş yıl boyunca engelleneceğini duyurdu. AfD’nin Solingen’deki saldırıyı önümüzdeki hafta sonunda Saksonya ve Thürüngen eyaletlerinde yapılacak seçimler öncesinde kampanyalarında kullanmaya başlaması dikkat çekti.

Oktoberfest’e özel önlemler

Solingen kentinde gerçekleşen saldırı nedeniyle Münih'te 21 Eylül-6 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Bira Festivali (Oktoberfest) etkinliği için güvenlik önlemleri artırılacağı açıklandı. Dünyanın en büyük festivali olan, geçen sene 7,2 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Oktoberfest’e halihazırda uygulanan yüksek güvenlik önlemlerine ek olarak, bıçak ve cam şişe yasağı, ayrıca sırt çantası taşınmaması gibi yasaklar getirileceği haber alındı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.