Scholz’un dönerle imtihanı

Dünya Haberleri —

  • Başbakan Olaf Scholz sokak ve sosyal medyanın ardından parlamentoda da döner baskısı ile karşı karşıya. Die Linke yükselen fiyatların yeterli protein kaynaklarını azalttığına dikkat çekerken, Yeşiller “Dönerflasyon gündelik tartışmaların ötesinde” diyor.

Die Linke, Almanya’nın sokak yemeği kültüründe en popüler yiyecek olarak öne çıkan Döner için Dönerpreisbremse (Dönere fiyat sınırlandırması) talep ediyor.

Şansölye Olaf Scholz'u sorguya çeken Alman siyasetçiler, döneri enflasyona ezdirtmemekte kararlı. Enflasyon ülkede et fiyatlarına yansıyor o da haliye dönerin satış fiyatını yükseltiyor. Siyasiler ise dönerin uygun fiyatlı kalmasını sağlayacak bir devlet sübvansiyon programı için hükümeti sıkıştırıyor.

Şansölye Scholz, halkla buluşmalarında kebap fiyatlarının sorulmasına o kadar alıştı ki, sosyal medyada fiyat artışlarının kısmen artan ücret ve enerji maliyetlerinden kaynaklandığına ilişkin paylaşımlar bile yaptı. Scholz, "Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, döner için bir fiyat freni olup olmayacağının sorulması oldukça çarpıcı" dedi.

4’ten 10’a nasıl çıktı?

Die Linke, parlamentoya sunmak istediği bir önergede, ülkenin bazı bölgelerinde yüksek kiraları kontrol etmek için uygulamaya konulan fiyat sınırlamasına benzer bir Dönerpreisbremse getirilmesi çağrısında bulundu. Parti, sadece iki yıl önce 4 euro olan dönerin bazı şehirlerde nasıl 10 eurodan satıldığının açıklanmasını istiyor. Die Linke gençler ve düşük gelirli çalışan kesimler için bu gıdanın yeterli protein almanın yolu olduğunu söylüyor ve sabit fiyat uygulanmasını istiyor. Gençler de 4,90 euroluk bir fiyat sınırı istiyor.

Yılda 7 milyar ciro

Bir dünya markası halini alan Alman döneri ülkeye Türk menşeli göçmenler tarafından getirilse de patentlenerek dünyaya tanıtılmış oldu. Almanya'daki satışları yılda yaklaşık 7 milyar euroya ulaşan bir sektörden bahsediyoruz.

Die Linke'nin hesaplamalarına göre, ülkede her yıl tüketilen tahmini 1,3 milyar döner (sadece Berlin'de günde 400.000 adet) göz önüne alındığında, böyle bir sübvansiyon programının yıllık maliyeti 4 milyar euro olacak.

Steinmüller: Gençler için…

İnsanlara et yemeyi bırakmaları çağrısında bulunan Yeşiller Partisi milletvekili Hanna Steinmüller de bu yılın başlarında parlamentoda konuya değindi. "Şu anda gençler için bu, evden ayrıldıklarında nereye taşınacakları kadar önemli bir konu. Bunun buradaki pek çok insan için gündelik bir mesele olmadığını biliyorum" diyen Scholz, milletvekili arkadaşlarına “Ve bu... aynı zamanda alay konusu da olabilir, ancak seçmen temsilcileri olarak bu farklı perspektifleri vurgulamakla yükümlü olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Scholz’a sosyal medya baskısı

Scholz, serbest piyasa ekonomisinde "uygulanabilir olmadığı" gerekçesiyle fiyat kontrollerini reddetti. Bunun yerine enflasyonu düşürmeye ilişkin "Avrupa Merkez Bankası'nın iyi çalışmasını" övdü. Sosyal medyadaki tepkiler arasında bazı gençler, “Scholz'un selefinin Başbakan olduğu dönemde döneri kontrol altında tuttuğunu" savunarak Angela Merkel'in geri dönmesi çağrısında bulundu.

Dönerflasyon kontrolümüz dışında

Berlin'in Friedrichstrasse istasyonu yakınlarındaki bir büfede döner satan ve iki yıldan kısa bir süre içinde dönerin fiyatının 3,90 Avro'dan 7 Avro'ya yükseldiğini belirten Deniz, fiyatın yakın zamanda düşmesini beklemediğini söyledi. Deniz, “Patlayan kira, enerji ve gıda fiyatları nedeniyle fiyatı yükseltmek zorunda kaldık" dedi. "İnsanlar bizimle her zaman 'Dönerflasyon' hakkında konuşuyor, sanki onları kandırıyormuşuz gibi, ama bu tamamen bizim kontrolümüz dışında” diye ekledi. BERLİN

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.