Sendika: Seçimler yakın!

Dünya Haberleri —

Almanya grev

Almanya grev

  • Almanya’da milyonlarca çalışan saati 12,41 euroya çalışırken, sendikalar tüm partilere yaklaşan seçimleri hatırlatarak, kampanyalarında saatlik çalışma ücretinin 15 euro olması yönünde çağrı yaptı.
  • 1 Mayıs ile birlikte ücret tartışmasında, Almanya'da Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Ver.di) ve Yeşiller Partisi, Avrupa Birliği (AB) direktiflerini referans göstererek, asgari saat ücretinin 15 euroya yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Dünya nüfusunun çoğunluğu üretim araçlarına sahip olmadan başkaları için çalışıyor. 1 Mayıs tüm dünyada işçilerin emek ve dayanışma günü olarak kutlanıyor. İşçilerin sınıfsal taleplerinin neredeyse unutulduğu dünyamızda, sendikal mücadele ücret ve gelire odaklanmış durumda. Asgari ücret uygulamaları dünyanın genelinde milyonlarca işçinin daha azına razı olmak zorunda kaldığı bir uygulama. Ancak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) küresel işsizliğin rekabet ortamına işçiler aleyhinde etki ettiğini ve dünya genelinde işsizlik oranını 5,2 olarak açıkladı. ILO dünya genelinde 169 milyon göçmen işçinin ücret kısıtlamalarından en çok etkilenen kesim olduğuna dikkat çekiyor.

Almanya'da da milyonlarca emekçi, saatte 14 eurodan daha düşük ücretle çalışıyor. Sendikalar, asgari ücretin saatte 15 euroya çıkarılması talebinde bulundu. Almanya'da Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Ver.di) ve Yeşiller Partisi, Avrupa Birliği (AB) direktiflerini referans göstererek, asgari saat ücretinin 15 euroya yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Sendika, seçimleri hatırlattı

Ver.di Başkanı Frank Werneke, federal seçimlerde yarışacak tüm partilere, kampanyalarında saatlik 15 euro asgari ücreti desteklediklerini açıkça ifade etmeleri çağrısında bulundu. Werneke, AB direktiflerine göre asgari ücretin, ortalama gelirin yüzde 60'ına denk gelmesi gerektiğini belirtti. Bu oranın şu anda 14 euro civarında olduğunu ve ortalama ücretlerin artmasıyla 2026 yılında saat başına 15 euroya ulaşılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Yeşiller Partisi Başkanı Katharina Dröge ise, "Tam zamanlı çalışanların geçinebileceği bir asgari ücret istiyoruz," diyerek, asgari ücretin alt sınırının AB'nin önerdiği gibi ortalama ücretin yüzde 60'ı olmasını önerdi. Dröge, bu düzenlemenin 2024'te asgari ücretin 14 euronun üzerine, 2025'te ise 15 euronun hemen altına çıkmasını sağlayacağını ifade etti.

SPD ve Die Linke ‘artıralım’ diyor

Asgari Ücreti Belirleme Komisyonu, daha önce asgari ücretin Ocak 2025'te mevcut 12,41 eurodan 12,82 euroya çıkarılmasına karar vermişti. SPD ve Die Linke (Sol Parti) de asgari ücretin artırılması yönünde çağrılarda bulunmuştu. SPD Genel Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı, geçtiğimiz Eylül ayında saatlik ücretin 12 eurodan 15 euroya çıkarılması teklifini sunmuş ve bu artışın insanlara daha iyi gelir fırsatları sunacağını, yaşlılıkta yoksulluktan koruyacağını belirtmişti.

Reel ücret kaybı var

Federal Çalışma Bakanlığı'na göre, Almanya'da 8,4 milyon çalışan saatte 14 euronun altında ücret alıyor. Bu durumdan en çok gastronomi ve perakende sektörü çalışanları etkileniyor. Gastronomi sektöründe çalışanların yüzde 65,8'i, perakende sektöründe ise 1,6 milyon kişi saatte 14 euronun altında ücret alıyor. Die Linke lideri Martin Schirdewan da, "Yıllarca süren reel ücret kayıplarından sonra, eski asgari ücret artık kabul edilemez," diyerek asgari ücretin 15 euroya çıkarılmasını desteklediklerini açıkladı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.