Açlık ve yoksulluk çanları
Kadın Haberleri —
- Kadınların yüzde 60’ı asgari ücretle çalışıyor ve bu durum kadın yoksulluğunu daha da derinleştiriyor. KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher, devletin gelir dağılımındaki eşitsizlik politikasına karşı önümüzdeki dönemlerde alanlarda olacaklarını söyledi.
Türkiye’de asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlendi. Açıklanan yüzde 30’luk artış, TÜİK’in yüzde 45 olarak açıkladığı enflasyon verisinin altında kaldı. Her ne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre çalışan kesimin sadece 7 milyonu asgari ücretle olduğu söylense de, gelinen aşama da gerçek rakamların daha fazla olduğu ülkenin yoksulluk düzeyinden ortaya çıkıyor.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher, bu ücretin işçi, emekçi ve kadınlar için alım gücünün daha fazla düşmesi, yoksulluğun daha fazla artmasını beraberinde getirdiğine işaret ediyor.
Rakamları saklıyorlar
Hükümetin, “asgari ücreti enflasyona ezdirmedik” belirlemesini hatırlatan Gevher, “Bugün TÜİK yıllık enflasyon oranını yüzde 44.38 olarak açıkladı. TÜİK'in enflasyon oranına rağmen ENAG’ın da açıklaması yüzde 83.40 şeklinde oldu. Demek ki yüzde 30’luk bir artış enflasyonun çok altında bir artış. Eğer enflasyon verilerinde bile TÜİK esas alınarak enflasyonda bir artış yapılmış olsaydı asgari ücret bugün 24 bin 500 gibi bir rakama tekabül etmesi gerekiyordu. Enflasyonun altındaki bir asgari ücret artışı, ülkenin yüzde 50’sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığını düşünürsek yine çalışanlar açısından daha fazla açlık, yoksulluk beraberinde getirecek” dedi.
Kadınların yüzde 60’ının asgari ücretle çalıştığını ve bu durumun kadın yoksulluğunu derinleştirdiğini ifade eden Gevher, Jinnews’e şunları aktardı: “Mevcut tablo, aynı zamanda yalnız yaşayan kadınlar için evleri birleştirme, büyük hanelere geri dönüşlerin yaşandığı son yapılan araştırmalarda da görülmektedir. 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlardaki artış istihdamdan geri çekilmesinde artmayı da beraberinde gelecek. Çünkü bakım hizmetleri asgari ücretin çok üstünde. Ve kadınların istihdamdan geri çekilmeleri sosyal güvenlikten de geri çekilmeyi beraberinde getiriyor.”
Demokratik bir süreç olmalı
Gevher, Toplu Sözleşme Hukuku’nun üzerinde durulması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Asgari ücretle çalışanlar dışında olanları da kapsayan bir asgari ücret düzenlemesi var. Ve bu düzenlemenin kendisi bir bütün olarak toplumu örgütsüzlüğe doğru yönlendirmeye çalışıyor. Oysa örgütlü, toplu sözleşmelerin, grev haklarının olduğu demokratik bir süreç olması gerekiyor. Toplu sözleşme ve çalışan hukukun birleşmesi, asgari ücretle çalışanların da işe yeni başlayanların tarifelendirilmesi gereken istisnai ücretle bir süreçle bunu aşabiliriz. Bunu aşmak içinde birleşik mücadeleye ve örgütlülüğe ihtiyacımız var.”
Gevher son olarak, “Her şeyden önce eşitlik ve özgürlük iddiamız var bu temel üzerinden kadınlar harekete geçiyor. Önümüzdeki dönemlerde yine alanlarda olacağız” dedi. ANKARA