Siyaset de kemer sıksın

Dünya Haberleri —

  • Almanya’da Federal Hükümeti Bakanlıklar için 2025 yılı bütçesi 452 milyar euro olarak planlanıyor. Konuyu mercek altına alan BILD, “Vergi paramız için milyar dolarlık poker oyunu başladı!” başlığı ile duyurdu.

Almanya’da Federal Hükümeti Bakanlıklar için 2025 yılı bütçesi 452 milyar euro olarak planlanıyor. Bütçe talep süresi sona eren Federal Bakanlıkların olmayan kaynakları tartışma konusu oldu. Alman kamuoyu ödedikleri vergiler ile oluşan bütçenin abartılı olduğunu söylerken tedarik edilemeyen 20 milyar euro için tasarruf tedbirleri tartışma konusu oldu.

Konuyu mercek altına alan BILD, “Vergi paramız için milyar dolarlık poker oyunu başladı!” başlığı ile duyurduğu tartışmalar için “Hangi bakanın iyi kartları var, kimin kötü kartları var ve sonuçta boş kasaya rağmen kim daha fazla veya daha az para alıyor?” sorularını sordu.

Elde 15 var ama 39 harcıyor

Federal bütçenin eksik olan 20 milyar euroluk bölümü için tasarruf gündemde bu yaklaşan seçimlerde Trafik Işığı koalisyonu içinde tartışma yarattı. Liberaller Vergi Mükellefleri Derneği Başkan Reiner Holznagel BILD'e: “Borç frenine uymak istemeyen herkes anayasayı ihlal ediyor. 2019'a kıyasla Federal Meclis ve federal hükümetin elinde yüzde 15 daha fazla vergi parası var. Ama aynı zamanda yüzde 39 daha fazla harcıyorlar.”

Sürecin daha sürdürülebilir ve daha ekonomik yönetilmesi gerektiğini söyleyen Holznagel Federal Hükümetin Bakanlıklarının kemer sıkması gerektiğini söyledi. Reiner Holznagel: “Hiçbir bakanlık tabu olmamalı! Herkesin önerilerini masaya koyması gerekiyor.”

Genel seçimin gölgesinde

Almanya'da 2025 yılı Federal Bakanlıklar için bütçede Ülke, 20 milyar avro tasarruf yapılması gereken yeni bir bütçe kriziyle karşı karşıya bulunuyor. Özellikle 2025'teki genel seçimler öncesinde, her bir kısıtlamanın koalisyon partileri üzerinde ciddi sonuçları olacağına dikkat çekiliyor.

Siyasette bütçe disiplinine uysun

FDP Genel Sekreteri Bijan Djir Sarai, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, siyasetin de vatandaşlar gibi bütçe disiplinine uyması gerektiğini vurguladı. Djir Sarai, bakanlıklardan gerçekçi bütçe teklifleri beklediklerini ifade etti ve FDP'nin borç frenine bağlı kalma konusundaki kararlılığını belirtti.

Maliye daha fazla bütçe istiyor

SPD ve Yeşiller, Maliye Bakanı Christian Lindner'in (FDP) tasarruf tedbirlerini eleştiriyor ve emeklilik reformu, çocuk güvencesi, iklim koruma programları ve Ukrayna'ya savunma desteği gibi alanlarda daha fazla bütçe talep ediyor. Ancak FDP, bu taleplere sıcak bakmıyor.

Vergiden muaf emekli maaşı

SPD, sosyal devlet yapısını korumak istiyor ve 63 yaşında vergiden muaf emekli maaşının kaldırılması gibi önerilere karşı çıkıyor. Parti, borç freninin tartışmaya açılmasını savunuyor.

Yeşiller: Borç frenini gevşetelim

Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck, borç frenini gevşeterek ekonomiye kısa vadeli güçlü bir destek sağlamak istediğini belirtti. Ancak FDP'nin bu konudaki katı tutumu nedeniyle bütçe müzakerelerinin zor geçeceğini ifade etti.

CDU/CSU: 'dayanışma vergisini' kaldıralım

Muhalefet, bütçe krizinin zor ve zaman alıcı olacağını düşünüyor. CDU/CSU Bütçe Sözcüsü Christian Haase, dayanışma vergisinin kaldırılmasının ekonomiyi güçlendireceğini savunsa da, bu verginin kaldırılması milyarlarca euro bütçe açığına neden olabilir. Yeşiller ve SPD, dayanışma vergisinin devam etmesini destekliyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.