Şehit gerilla Zana Hekim'in 12 yaşındaki kardeşine icra

Zana Hekim

Zana Hekim

  • Mêrdin’in Kızıltepe ilçesinde 2010'da yaşanan çatışmada şehit düşen HPG’li Mesut Sakin’in (Zana Hekim) ailesi hakkında icra işlemi başlatıldı.
  • Yerel mahkemenin belirlediği tazminatı ödeyemeyen ailenin mal varlığına haciz konulurken, gerillanın 12 yaşındaki bile borçlu olarak eklendi.

ASMİN BARAN / AMED

Şehit düşen gerillaların aileleri İçişleri Bakanlığı ya da Jandarma Genel Komutanlığı tarafından açılan davalarla cezalandırılmaya çalışılıyor. Doğrudan çatışmada yer aldığı tespit edilen ya da istihbaratı bilgilerle çatışma alanında bulunduğu belirlenen gerillaların ailelerine “devlet malına zarar” ve “devlet görevlilerine saldırıdan” maddi davalar açılıyor. Açılan davalarda istenen meblağları ödeyemeyen aileler hakkında ise icra işlemleri başlatılıyor. HPG’li Mesut Sakin’in ailesi de aynı biçimde mağdur edilmeye çalışılıyor.

HPG’li Mesut Sakin (Zana Hekim) ve Sacit Bayram (Andok Dorşin) 22 Nisan 2010’da Kızıltepe ilçe merkezinde polislerle yaşanan çatışmada şehit düştü. Bir polisin öldüğü birinin ise yaralandığı çatışmanın ardından, Türk İçişleri Bakanlığı ölen ve yaralanan polisler için ödenen tazminat ücretinin gerilla ailelerinden temin edilmesini istedi. Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Zana ve Andok'un aileleri hakkında tazminat davası açtı. Yıllarca süren dava sonunda yerel mahkeme aileleri tazminata mahkum etti. HPG’li Zana Hekim’in ailesi kararı kabul etmeyerek, tazminat ödemeyi reddetti.

İcra ve haciz

Türk İçişleri Bakanlığı bu sefer de ‘tazminat ödenmedi’ gerekçesiyle yerel mahkemenin aldığı kararı icra takibine aldı; aile üyelerinin mal varlıklarına el konuldu. Ailenin avukatı Zilan Esen, dosyada çok sayıda hak ihlali ve usulsüzlük olduğuna dikkat çekerek, verilen icra takibi kararının 18 yaş altı çocuk da dahil tüm aileye uygulandığını söyledi. Esen, şöyle devam etti: “Davacı İçişleri Bakanlığı. Mesut Sakin yaşamını yitirdiğinden önce anne ve babaya dava açıldı. Annenin hayatını kaybetmesinin ardından dava kardeşler üzerinden devam etti. ‘Zarar gördük’ gerekçesiyle Bakanlık polisin ailesine ödenen 177 bin TL parayı aileden talep etti. Aile tazminatı ödemeyince gerillanın dört kardeşi hakkında icra kararı verildi. İcra takibiyle ailedeki en küçük çocuk bile borçlu sıfatıyla dosyaya eklendi. Kardeşlerden 12 yaşındaki çocuk dahi davalı yerine konulmuş durumda. Bahsi geçen kardeşlerin hepsine şu an icra gelmiş, mallarına da haciz konulmuş durumda.”

İtiraz edilecek

Uzun yıllardır usul kuralları gözetilmeden yapılan yargılamaların ve kesinleşen mahkeme kararlarının ortadan kaldırılması için çalıştıklarını söyleyen avukat Esen, bu dava için de dosyanın yeniden görülmesi için talepte bulunacaklarını dile getirdi. Sakin Ailesi de bu hukuksuz sürece bir an önce son verilmesini istedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.