Şenyayla kıyıma filizlenerek direniyor!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Şenyayla

Şenyayla

  • Son yıllarda ağaç kesimleri ile gündeme gelen Şenyayla’da ekokırım sürüyor. Ağaç kesimlerinin alan genişletilerek devam ettiği bölgede, doğa ise yeniden filizlenerek direniyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU

Amed’in Kulp ilçesine bağlıyken 2021’in Mart ayında İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bir kararla Muş’a bağlanan Şenyayla, Andok ile Çiyayê Sipî dağları arasında yer alıyor. Yazın serin havasıyla, bahar ayında binbir renkte çiçekleriyle bilinen yayla, yaz aylarında koçerlerin evi oluyor. 90’lı yıllarda burada yaşayıp köyleri yakılan yurttaşların da ev yaparak kaldığı bir alan olan Şenyayla, halk tarafından terk edilmeyen alanların başında geliyor.

 

 

Doğa direniyor!

Önceki yıllarda yasaklar nedeniyle hem halkın hem de koçerlerin gelemediği yayla son yıllarda da ekokırıma maruz kalıyor. Karakollar, yol yapımı ve güvenlik gerekçeleriyle bölgede çok sayıda ağaç kesilirken, talan artarak devam ediyor. Ancak üç yıldır süren sistematik talana rağmen her sene ilkbahar mevsiminde renk cümbüşü ile cenneti andıran Şenyayla’da bu sene de aynı manzara hakim.

Ağaç kesiminin yapıldığı dağ yamacında kesilen ağaçlar yeşile bürünmüş durumda. Andok Dağı’nın karlı zirvesinin görkemi ile birleşen çiçekler kartpostallık görüntüler ortaya çıkarırken, bölgenin neden korunması gerektiğine dair de mesaj veriyor. Şenyayla, pancar ve çok sayıda şifalı bitki için de verimli topraklara sahip. Var olan kıyıma karşı direnen doğa, kendisini bekleyen tehditlere karşı ise savunmasız.

 

 

Canlılara zarar veriyor

Yaşanan bu ekokırım bölgede yer alan diğer canlılara da zarar veriyor. Bölge halkı ağaç kesimleri nedeniyle yaylada hava sıcaklığın yıldan yıla daha da arttığına dikkat çekerek hayvanlarına yiyecek alanı dahi bırakılmadığını söylüyor. Halk, bu kesimlerin bir an önce durdurulması, yaylanın bu kıyıma karşı korunması çağrısında bulunuyor.

Bölgede var olan kıyıma dair etkili bir çalışma yürütülmüyor. Geçtiğimiz yıllarda Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Amed Ekoloji Derneği sürece dair yazılı bir basın açıklama yaparak kesimlerin sona erdirilmesi çağrısında bulunmuştu. Yine DEM Parti Amed Milletvekilli Serhat Eren ise geçtiğimiz sene haziran ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’na ağaçların neden ve kimler tarafından kesildiğine dair bir soru önergesi sundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.