Soğuk Savaş’ın tozlu bir kalıntısı

Dünya Haberleri —

Aktion 3. Welt Saar

Aktion 3. Welt Saar

  • Almanya’nın Saarland Eyaleti’nde bulunan sivil toplum örgütü Aktion 3. Welt Saar, PKK yasağının Soğuk Savaş zamanının tozlanmış bir kalıntısı olduğunu belirterek, “Artık bu yasak kalkmalı. PKK yasağı 30 yıl sonra tekrardan değerlendirilmeyi bekliyor” dedi.

PKK yasağına karşı tepkisini farklı eylem ve etkinliklerle dile getiren Aktion 3. Welt Saar, yasağın 30. yılına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Aktion 3. Welt Saar, PKK ile Hamas’ın aynı biçimde 'terör örgütü' olarak sınıflandırmasına karşı çıkarak, bunun çifte standartın bir kanıtı olduğunu belirtti. Aktion 3. Welt Saar açıklamasında “Hamas 7 Ekim’de İsrail’de gelişigüzel bir biçimde 1400 kişiyi sadece Yahudi oldukları için öldürdü. DAİŞ’i Irak ve Suriye’de geri püskürten, Şengal’de aralarında kadın, çocuk, erkek binlerce Êzîdî’yi ölümden kurtaran ise PKK. Ayrıca PKK, Kürt sorununu siyasetle Türkiye’nin bütünlüğü içerisinde çözmek için çabalıyor” dedi.  

Yasak demokratik katılıma engel
Türkiye'nin Kürtlere yönelik dışlayıcı politikasında bugüne kadar ciddi bir değişiklik olmadığını da hatırlatan Aktion 3. Welt Saar şunları aktardı: “Ermeniler, Êzîdiler ve Yahudiler gibi onlar da Erdoğan yönetiminde giderek İslamcılaşan Türkiye'nin en büyük düşmanları olarak görülüyor. Almanya'da PKK yasağı, siyasi açıdan aktif binlerce Kürt’ü demokratik katılımın dışında bırakıyor. Vatandaşlığa alınmalarını, oturum izinlerinin uzatılmasını veya gösteri yapmalarını engelleyerek medeni haklarını kısıtlıyor.”

Yasağı protesto etmişlerdi
Aktion 3. Welt Saar, 2018 ve 2019 Newroz etkinliklerinde üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı, ERNK, PKK, PYD, YPG, YPJ, KCK gibi Almanya’da yasaklı 11 sembolün yer aldığı pankartla Alman devletinin PKK yasağını protesto etmişti. 2019 yılında ise yasağın 25. yılı vesilesiyle Almanya’da yasaklı sembollerin yer aldığı pankartla 25 defa Schengen’den Almanya’ya geçerek yasağı protesto eden kurum temsilcileri Lüksemburg’da serbest olan PKK sembollerinin Almanya’da yasak olmasının kabul edilemeyeceğini belirtmişlerdi.   

Manfred Kanther rezil olmuştu
PKK yasağı, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden sonra yapılan ilk seçimde kurulan 4. Kohl Hükümeti zamanında alındı. Türk devletinin talebi üzerine alınan yasak kararı, 4. Kohl Hükümeti’nin üçüncü İçişleri Bakanı olan Manfred Kanther tarafından duyurulmuştu. Demokratik hak ve özgürlüklere karşı sert tutumuyla tanınan ve “Almanya’nın Kara Şerifi” olarak anılan CDU’lu Manfred Kanther yasağı Almanya’nın “iç güvenliğine yönelik tehdit” gerekçesiyle savunmuştu. Kanther'in ismi daha sonra Hristiyan Demokratlar Birliği’nin (CDU) bağış skandalında geçti. Kanther’in 20 milyon Mark’ı şahsi hesabına geçirdiği mahkemece tespit edildi. Kanther, skandalın ardından Hessen CDU Örgütü Başkanı ve milletvekilliği dahil tüm görevlerinden ayrılmıştı. Manfred Kanther bu sahtekarlığından dolayı yargılanmış ve 2005 yılında ceza almıştı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.