48 yıl mücadele etti

Cafer Engizek

Cafer Engizek

  • Cafer Engizek, 1976'da katıldığı Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde bir gerilla, soykırıma karşı savaşan bir savaşçı, savaşa yön veren bir komutan ve derin ideolojik bilinci, örgütsel yetkinliğiyle insan eğitmeyi başaran biriydi.
  •  
  • Düşüncelerini, devrimin başarısına olan inancını, zafer ve özgürlük duygularını, üyesi olduğu Kürt toplumsal gerçekliği ve tarihi üzerine yaşadığı yoğunlaşmaları yazılı eserlere dönüştürebilen bir yazar, araştırmacı ve edebiyatçıydı da.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde uzun yıllar seçkin bir militan olarak yer alan Cafer Engizek’in şehit düştüğünü duyurdu.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, yaptığı yazılı açıklamada, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin bu düzeye ulaşmasında büyük emek sahibi olan, Apocu militan çizgiyi her koşul altında sürdüren, Kürt halkının seçkin evlatlarından olmayı başaran kahramanlardan birinin de Cafer Engizek olduğunu belirtildi.

Komite'nin açıklamasına göre; 1955'te Maraş’ın Pazarcık ilçesinin Bazlar köyünde dünyaya geldi. Alevi inancının etkili olduğu, Kürt toplumsal kültürünün güçlü bir şekilde sürdürüldüğü sosyal bir ortamda büyüdü. İlkokulu doğduğu köyde tamamladı, ortaokulu ise Pazarcık’ta okudu. Dilok’ta M. Rüştü Özel Sanat Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mereş’te Eğitim Enstitüsü’ne kayıt yaptırdı. Eğitim Enstitüsü'nü bitirdikten sonra ilkokul öğretmeni olarak göreve başladı.

Mücadeleye 1976'da katıldı

Devrimci mücadeleye daha gençliğinde sempati duymaya başlayan Cafer Engizek, 1976'da Kürdistan Devrimcileri ile tanıştı. Aynı yıl Apoculara katıldı. Büyük devrimciler Haki Karer ve Kemal Pir’leri tanıyıp onlarla çalışma yürüttü.

1979'da Lübnan sahası

Güneybatı alanında yoğun faaliyetlerde bulunduktan sonra 1979'da askeri eğitim görmek için ilk grupla birlikte Lübnan sahasına geçti. Önder Apo’nun öğretisini oluşuna temel yapıp askeri anlamda da donanarak Kürdistan’da gerilla mücadelesini başlatmak için hazırlandı.

Tekrar Günyebatı alanı

Eğitimden sonra tekrar Güneybatı alanında devrim çalışmalarını geliştirmek üzere geri döndü. Gerilla mücadelesini bu alanlarda geliştirmenin ilk adımlarını atanların arasında yer aldı. 12 Eylül 1980 faşist askeri darbe karşısında direnişin geliştirilmesine öncü düzeyinde katıldı.

Darbe döneminde de

Yoğun tutuklanmalar neticesinde küçük bir gerilla grubu olarak 1981'e kadar Güneybatı’da kalmayı sürdürdü. 1981'de yeniden Lübnan sahasına geçti. Devamında 1982 sonbaharına kadar Halep, Efrîn gibi alanlarda halk çalışmalarını yürüttü. Sınır geçişlerine öncülük ederek Önder Apo’nun bin bir zorlukla yarattığı değerlerin Kürdistan’a taşırılmasında rol üstlendi.

Tedaviden sonra Behdînan

Geçirdiği ağır hastalıktan kaynaklı bir yıl boyunca Güney Kürdistan’da tedavi gördükten sonra da 1983'ün sonbaharında Behdînan alanına, oradan da Xakurkê alanına geçti. Geçirdiği ağır sarılık hastalığına rağmen hiçbir zorluğu katılımı önünde engel olarak görmedi.

Zap'tan Gabar Dağı'na

Zap Suyu’nun batısından Gabar Dağı’na kadar uzanan alanlarda 1984’ten 1990’a kadar gerilla faaliyetlerini yürüttü, soykırımcı Türk devletinin işgal saldırılarına karşı savaştı. Büyük komutan Egid (Mahsum Korkmaz), Mustafa Yöndem, Kazım Kulu gibi efsaneleşen öncüler ile birlikte kurtuluş savaşını verdi. Manga, takım, bölge sorumluluğu ve eyalet koordinelerinde görevler aldı. Resmi görevi olmadığı zamanlarda da bir şervanın en sade, bağlı, fedakar, dürüst, devrimin başarısına kilitlenmiş bir katılım sergilemekten geri durmadı. PKK’nin başarının temel ilkesi olarak belirlediği eğitim çalışmalarını yürüttü.

Mahsum Korkmaz Akademisi

Önder Apo’nun bulunduğu sahaya 1990'da yeniden geçti. Mahsum Korkmaz Akademisi’nde 1991'de eğitim görüp dönem mücadelesini başarıya ulaştırma temelinde güçlü yoğunlaşmalar yaşadı. Eğitim süreci boyunca görevler üstlenerek öncü kişiliğini pekiştirdi.

Yeniden Güneybatı alanı

Botan alanına geçmek için hazırlık yaparken ihtiyaçlar temelinde Güneybatı alanına sorumlu düzeyinde görevlendirildi. Mereş, Semsûr alanlarında gerilla mücadelesi ve halkı örgütleme çalışmalarını sonuç alıcı bir tarzla yürüttü.

Bu kez Botan'a

Üç yıl sonra Önderlik sahasına geçti. Yoğun ve başarılı bir eğitim sürecinden sonra Botan alanında görevlendirildi. 1999'a kadar Botan-Behdînan alanlarında yönetim düzeyinde çalışmalara katılarak Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin büyümesinde büyük emeklerin sahibi oldu. Görevin büyüğü küçüğü demeden fedai bir katılımın sergiledi. Gittiği her alanda eğitim çalışmalarını büyük bir sorumluluk bilinciyle üstlendi. Binlerce kadro militanın yetişmesinde emek sahibi oldu.

Araştıran ve yazan

Önder Apo’nun Uluslararası Komplo sonucu esir düşmesinden sonra Medya Savunma Alanları’nda kaldı. Bir gerilla, soykırıma karşı savaşan bir savaşçı, savaşa yön veren bir komutan ve derin ideolojik bilinci, örgütsel yetkinliğiyle insan eğitmeyi başaran biri olduğu kadar, düşüncelerini, devrimin başarısına olan inancını, zafer ve özgürlük duygularını, üyesi olduğu Kürt toplumsal gerçekliği ve tarihi üzerine yaşadığı yoğunlaşmaları yazılı eserlere dönüştürebilen bir yazar, araştırmacı ve edebiyatçıydı da. 1999-2010 yılları arasında genel çalışmaların yanı sıra Zerdüşt üzerine bir araştırma inceleme kitabını kaleme aldı. Aynı süre zarfında Bênav ve Berxên Me adında iki Kürtçe romanı da kaleme aldı.

Dengê Gerîla Radyosu

Yarım asrı bulan mücadele serüveninde hiçbir zaman tek bir çalışmayla sınırlı kalmadı. Her anını farklı çalışmalarla değerlendirdi. Eğitim çalışmaları, örgütleme, araştırma inceleme çalışmaları yanında basın-yayın çalışmalarına katkı sundu. Gerilla yaşam ve mücadelesinin topluma ulaşmasında önemli bir rol oynayan Dengê Gerîla Radyosu’nun sorumluluğunu üstlendi.

Rojhilat'ta KCK Temsilcisi

Rojhilat alanında üç yıl boyunca KCK temsilciliğini sürdürdü. Daha sonrasında Bilim Aydınlanma Komitesi bünyesinde oluşturulan Sosyal Bilimler Akademisi’nde çalışmalarını devam ettirdi. Bu süre zarfında Rojhilatê Kurdistan’ı anlatan bir roman çalışmasını tamamladı.

Kürt edebiyatını geliştirme

Bundan sonraki çalışmalarını Kürt edebiyatını geliştirme, Kürt toplumsal gerçeğini, kültürel zenginliğini edebiyat yoluyla yaşamsallaştırmaya adayarak birçok yeni eser kaleme aldı. GEWRO û GEWRÊ, Her Tiştê Me, Serket, Sisê çalışmalarıyla Kürt edebiyatına büyük katkılar sağladı. PKK’nin edebiyat çalışmalarına yeni bir perspektif ile yaklaşımını esas alarak Devrimci Edebiyatı, Gerilla Edebiyatı’nı geliştirmenin başarılı adımlarını attı. Medya Savunma Alanlarında gerçekleştirilen 1. Kürt Edebiyat Konferansı’nın ulaştığı sonuçlar temelinde büyük bir azim, yüksek bir duyarlılıkla çalışmalarını sürdürdü.

Devrimci yaşamı boyunca Önder Apo felsefesini, Apocu militanlığın esaslarını, PKK’nin mücadele ve direniş çizgisini rehber edinerek görevlerini yerine getirmeyi hedefledi.

Son olarak Rojava Devrimi

En son Rojava Devrim sahasına geçip edebiyat çalışmalarını oradan sürdürmeye devam etti. Rojava’da kaldığı süre zarfında tedavi görmeye başladı. Hastalığı ile mücadele ederken araştırma inceleme ve edebiyat çalışmalarını da devam ettirdi. Tedavi gördüğ ühastanede 14 Mart 2024'te, ardında büyük bir mücadele birikimi, özgürlük bilinci ve ülkeye bağlılık duygusu bırakarak Kürdistan’ın ölümsüz şehitleri arasına katıldı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.