Stratejik Planlama’yla daha güçlü olacağız
Kadın Haberleri —
- Wan Büyükşehir Belediyesi, '5 yıllık Kadın Stratejik Planı’nda ALO Şiddet Hattı ve İlk Adım İstasyonları’ndan, kadın pazarları, ücretsiz HPV aşısı, sağlık taraması ve mülteci kadınlarla dayanışmaya kadar birçok projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Wan Büyükşehir Belediyesi Kadın Meclisi, '5 yıllık Kadın Stratejik Planı Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, “Cinsiyet eşitliğine dayalı bütçeleme yapılmalıdır. Kürtçe kurslar ve eğitim atölyeleri yaygınlaştırılmalıdır. Kadınlara güvenli ortam yaratılarak, erkek şiddetine karşı durulmalıdır. Ayrıca kadınların kendini geliştirebileceği psiko-sosyal destek sunulabilecek, üretim odaklı yaşam alanları (sığınaklar) kurulmalıdır. Bu alanlarda yasal olarak erkek çocukların belli bir yaşa kadar alınmama durumuna karşı alternatif yaşam alanları ayrıca oluşturulmalıdır” denildi.
ücretsiz HPV aşısı ve sağlık taramaları
ALO Şiddet Hattı ve İlk Adım İstasyonları’nın yanı sıra dış ilçelerde kadınların güvenle ve kolaylıkla ulaşabileceği yaşam merkezlerinin kurulması gerektiğine işaret edildi. 5 yıllık planda öne çıkan diğer maddeler şöyle: “Büyükşehir Belediyesi, uyuşturucu bağımlılığı, fuhuş, istismar olaylarına karşı her alanda çalışmalar yürütülmelidir. Çocuk yaşta evlilikler sonucu gelişen şiddet ve intiharların öne geçilmelidir. Kadına yönelik Cinsel Şiddet Merkezi İstasyonu kurulmalı, bu konuda STK’larla ortak mücadele hattı oluşturulmalı ve Van Barosu ile ilgili dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapılmalıdır. Kadınların hukuki haklarını tanıması eğitim verilmelidir. HPV aşısını ücretsiz bir şekilde uygulamalıdır. Sağlık taramaları yapılmalı ve momografi hizmeti sunulmalıdır. Takas pazarları kurulmalı, şehrin belli noktalarında kadınların ped ihtiyacını karşılayacağı pedmatiklerin kurulumu sağlanmalıdır.
Mülteci kadınlarla dayanışma
Kadın kooperatifleri, mandıracılık ve üretim atölyeleri açılmalıdır. Kadınların sosyo-kültürel ve ekonomik alanda mesleki faaliyetler yürütebileceği kadın kültür evleri kurulmalıdır. Engelli kadınların çalışma ve sosyal alanlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Göçmenler için eşit yurttaşlık statüsünde çok dilli bir politika yürütülmeli. Mülteci kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların çözüm bulacağı dayanışma merkezleri kurulmalıdır. Savaş psikolojisi içerisinde yaşayan mülteci çocuklar ve yetişkinlere yönelik psikodestek imkanları sağlanmalıdır.”
Buna ek olarak çalıştayda yürütülen tartışmalar sonucunda ortaya çıkan öneriler maddeler halinde sıralandı: -Cezaevi süreçleri, sürgünler vb. birçok durumun kadınlar üzerinde yarattığı tahribatı aza indirmek için psikodestek hizmeti verilmelidir.
-Kadınlar için yazarlık, sinemacılık gibi alanlarda atölyelerin kurulması sağlanmalı, drama atölyeleriyle bu eğitimler desteklenmelidir.
-Kadın dengbêjlerin daha görünür hale gelmesi ve bu sanatsal faaliyetin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalı, kadın dengbêj evleri kurulmalıdır.
-Oluşturulacak kadın akademilerinde kadın temalı, kadın tarihinin tartışıldığı, gündemlerin belirlendiği seminerler yapılmalı, bu alanların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
-Alternatif tıp üzerine projeler geliştirilmelidir. Bu alanda kadınların eğitimini sağlayacak “şifacılık atölyeleri” vb. eğitim çalışmaları yürütülmelidir.
-Yaşı ilerlemiş kadınlarla genç kadınların bir araya gelerek, bilgi akışını sağlayacağı hafıza tazeleme merkezleri oluşturulmalıdır.
-Kadın spor komplekslerinin açılması ve her dalda eğitimlerin verilmesi sağlanmalı, kadın spor kulüpleri desteklenmelidir. WAN