STUC: Öcalan için harekete geçin

Yurt Dışı Haberleri —

Roz Foyer

Roz Foyer

  • Scottish Trades Union Congress (STUC) Genel Sekreteri Roz Foyer, “Abdullah Öcalan’a özgürlük” başlığıyla Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy’ye mektup gönderdi. “Öcalan için harekete geçin” dedi.

 

HİKMET ERDEN

40 sendika ve 20 sendika konseyinin bağlı olduğu 550 bin üyeli İskoçya Sendikalar Birliği Kongresi (STUC) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi’nin ikinci yılı vesilesiyle Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy’e bir mektup gönderdi. İngiliz hükümetini, Kürt sorununun çözümü ve Öcalan’ın serbest bırakılması için Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunmaya çağırdı.

İskoçya’ın en büyük sendikası Scottish Trades Union Congress (STUC) Genel Sekreteri Roz Foyer, “Abdullah Öcalan’a özgürlük” başlığıyla Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy’ye mektup gönderdi. STUC Genel Sekreteri Foyer imzalı mektupta, İngiliz hükümetinden Kürt sorununun barışçıl çözümü için Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik çalışma ve müzakere yürütmesi istendi.

Serbest kalması hayati bir adım

STUC Genel Sekreteri Roz Foyer, Dışişleri Bakanı David Lammy’e STUC’un Nisan ayında yapılan yıllık olağan kongresinde, Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için Türk hükümetinin Abdullah Öcalan ve PKK ile müzakereleri yeniden başlatması çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Roz Foyer devamında şunları belirtti: “Uzun yıllardır, Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de Kürt halkına yönelik baskılardan duyduğumuz endişeleri dile getirmiş ve bunları önceki Dışişleri Bakanları ile de paylaşmıştık. Kürt sorununun, Türkiye ve bölge genelinde barış, demokrasi ve insan haklarına saygı açısından kritik bir mesele olduğuna inanıyoruz. Öcalan’ın serbest bırakılması, Kürt sorununun çözülmesine yönelik atılacak önemli ve hayati bir adım olacaktır.”

Açıkça işkencedir

Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin endişelerin arttığına dikkat çeken Genel Sekreter Roz Foyer,“Ailesi ve avukatlarının kendisiyle hiçbir iletişime geçmesine izin verilmemektedir. Öcalan’a uygulanan tecrit açıkça bir işkence biçimidir ve hiçbir devlet, bu uygulamayı sorgusuzca sürdüremez” diye kaydetti. CPT’nin Öcalan’ın sağlığı hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadığına dikkat çekilen “Yalnızca ailesi ve destekçilerine hayatta olduğu konusunda kısa bir güvence verilmiştir” diye ekledi.

Özgürlüğü için mücadele ediyor

Temmuz 2023’te “Öcalan’a Özgürlük” kampanyası kapsamında Avrupa Parlamentosu önünde bir basın toplantısı düzenleyerek bu meseleye dikkat çektiklerini hatırlatan Foyer, “Bu etkinlikte Avrupa genelinden uluslararası sendikacılar, avukatlar ve sivil toplum temsilcileri yer almış, o dönemde STUC Başkanı olan Mike Arnott ve Glasgow Şehir Konseyi Üyesi Roza Salih de davetli katılımcılar arasında bulunmuştur. Ayrıca, Strasbourg’da yapılan bir sonraki kamu çağrısında da yer almışlardır” diye belirtti.

Birleşik Krallık’tan talepler

Mektubun son bölümünde Birleşik Krallık hükümetinden Öcalan’a ilişkin Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunması istenerek şu talepler sıralandı:

* Sizden Birleşik Krallık hükümeti adına, Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesi ve Türkiye'deki Kürt sorununun çözümüne yönelik olumlu bir adım olarak Öcalan'ın serbest bırakılması yönünde Türk hükümetine çağrıda bulunmanızı rica ediyoruz.

* Ayrıca Avrupa Konseyi ve İşkenceyi Önleme Komitesi'ne, Öcalan'a yaptıkları ziyaretle ilgili daha fazla bilgi vermelerini ve tecrit sona erdirilmezse Türkiye'ye karşı harekete geçmelerini talep etmenizi istiyoruz.

* Son olarak bizim aracılığımızla İskoçya'daki Kürt toplumunu Öcalan ve Kürt sorunu ile ilgili tartışmalar konusunda bilgilendirmenizi rica ediyoruz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.