Süresiz faşizm
- Rojavalı tutsak Riyad Ehmed, 32 yıldır cezaevinde olmasına rağmen tahliye edilmiyor. İki kez infazı yakılan Ehmed için İdari Gözlem Kurulu “süresiz tahliye erteleme” kararı verdi. Yani Ehmed’in tahliyesi belirsiz bir tarihe kadar engellenmiş oldu.
- Avukat Alişan Şahin, “Burdur Cezaevi’ndeki Kurul, İzmir’den daha beter bir karar verdi. Gözleme ve izleme süresiz olarak devam edecek. Bu karar, ne zaman olumlu kanaat getirirlerse tahliyeyi o zaman lütfedecekleri anlamına geliyor” dedi.
MIHEME PORGEBOL
Türk hapishanelerinde hukuk skandalları ve hak ihlalleri günden güne artarken son yıllarda en çok bahsi geçen konulardan biri de infazını dolduran siyasi tutsakların tahliyesinin engellenmesi. İnsan Hakları Derneği’nin hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporuna göre; Türk hapishanelerinde en az 105 tutsak infazını tamamladığı halde tahliye edilmiyor. İstisnalar dışında tamamı Kürt siyasi tutsaklara dönük uygulanan tahliye engellemeleri “kütüphaneye uğramadı”, “ailesi görüşüne gelmiyor”, “telefon görüş hakkını kullanmıyor”, “halay çekti” gibi akıldışı gerekçelere dayanıyor.
Rojavalı tutsak Riyad Ehmed de infazı yakılan tutsaklardan. 53 yaşındaki Ehmed, Rojavalı bir tutsak. 1991 yılının sonlarında Türk devletinin esir aldığı Rojavalı tutsak Riyad Ehmed, 1992 yılında kendisine verilen 30 yıllık hükmün tamamını doldurmasına rağmen tahliye edilmiyor. İlk olarak 2022 yılının Haziran ayında İzmir Şakran 4 No’lu Cezaevi İdari Gözlem Kurulu’nun raporuyla infazı 1 yıl ertelenen Riyad Ehmed, kararın ardından Burdur Cezaevi’ne sürgün edildi. Aradan bir yıl geçtikten sonra 17 Haziran 2023 tarihinde Riyad Ehmed için bu kez Burdur Cezaevi’nin İdari Gözlem Kurulu toplandı. Aile ve avukatlarının tahliye beklediği bu kurul toplantısında bu kez de süresiz tahliye erteleme kararı çıktı. Yani Ehmed’in tahliyesi belirsiz bir tarihe kadar engellenmiş oldu.
İki kez infazı yakıldı
Ehmed’in avukatı Alişan Şahin, Riyad’ın infazının 2 kez haksız gerekçelerle yakıldığını belirtti. Riyad’ın infazının ilk olarak geçen sene İzmir’de yakıldığını ve bir sene uzatıldığını belirten Şahin, “Karara gerekçe olarak da ‘pişmanlık dilekçesi vermemesi’, ‘örgütlü koğuştan ayrılmaması’, ‘örgütle iltisakını kestiğine dair beyanda bulunmaması’ ile ‘üç farklı hücre cezasının olması’ gösterildi. Oysa yasaya göre bir tutsağın tahliyesinin ertelenmesi için son bir sene içerisinde üç kez hücre cezası alması gerekiyor. Fakat Riyad’ın infazının yakılmasına gerekçe gösterilen hücre cezaları son 6 yıla ait cezalar. Dolayısıyla bu karar, yasalar ihlal edilerek alınmış bir karar” dedi.
Burdur keyfiyette İzmir’i de aştı
İzmir’de alınan karara avukatların yaptığı itirazlar sonrası alınan geri dönüşlerin hem kendilerini hem de tutsağın ailesini umutlandırdığını söyleyen Şahin, “Ama maalesef Burdur, İzmir’den daha beter bir karar verdi. Burdur’daki kurulun raporu, ‘gözleme ve izlemenin süresiz olarak devam edeceğini’ söyleyen olumsuz bir değerlendirmeye yer verdi. Bu karar, ne zaman olumlu kanaat getirirlerse tahliyeyi o zaman lütfedecekleri anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Cezası yok, tahliye edilmiyor
Riyad’ın hakkında cezaevinde bulunduğu süreçte Cumhurbaşkanlığına ve Başbakan’a cezaevindeki hak ihlalleriyle ilgili yazdığı bir mektup ile ‘örgüt üyesi’ olduğu gerekçesiyle iki ayrı dava açıldığını, ikisinden de beraat ettiğini belirten Avukat Şahin şöyle devam etti: “Yani geldiğimiz aşamada infazında zaten kesinleşmiş bir hüküm olmayan birinin infazını uzatıyorlar. Bunun gerekçesi yok. Şu anda içeride tutuluyor olması Riyad’ın bütün haklarının ihlali demektir.
AYM’ye başvuracaklar
Riyad’ın infazının yakılmasının hiçbir hukuki karşılığı olmadığının altını çizen Avukat Şahin, “Riyad’ın durumundan da görüldüğü üzere infaz yakmalara sundukları gerekçeler maddi gerçekle örtüşmüyor. Riyad alınan kararlara kişisel itirazlarını yapmış. Ben de bu konuda bir beyan dilekçesi sunuyorum. Onun sonrasında da Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız diye konuştu.
’32 yıl yattım, 6 yıl daha yatarım’
Pişmanlık dayatılan Riyad Ehmed’in kararı “32 sene yattım, gerekirse 6 sene daha yatarım” diyerek karşıladığını belirten Avukat Şahin, “Direnci bu kadar yerinde, Riyad dimdik ayakta. Ama bu demek değil ki hiçbir şey yapmayacağız. Biz hukuk mücadelemizi gidebildiği yere kadar sürdüreceğiz” dedi.
Kürt’e ayrı infaz rejimi
“Bu durum sadece Riyad’a özel değil. Riyad’ın şu anki akıbeti devletin Kürtlere ve sosyalistlere uyguladığı ayrı infaz rejiminin sonucudur” diyen Avukat Şahin şöyle devam etti: “Bununla asıl mücadele edilmesi gereken yer parlamentodur. Parlamentodaki mücadelenin iyi verilmesi gerekiyor. Bu infaz yasasındaki anti demokratik ve ırkçı uygulamanın bir an önce son bulması gerekiyor. Çünkü insanlara bu dayatmaları, bu hak ihlallerini böyle gönül rahatlığıyla yapabilmelerine rağmen toplumdan da siyasi partilerden de yeterli bir ses çıkmıyor. Böyle olunca da hukuksuzluğu meşrulaştırdılar. Daha doğrusu meşrulaştırdıklarını zannediyorlar. Bu yüzden de toplu bir karşı duruşla ancak bu adaletsizliğe engel olunabilir.”
Göremeden öldüler…
Riyad Ehmed’in maruz bırakıldığı bu durum yalnızca kendisini değil, sınırın diğer tarafındaki ailesini de mağdur ediyor. Riyad’ın kardeşi Şêrîn Ehmed, yıllardır kardeşlerini göremediğini belirterek “Türkiye’nin Rojava’ya dönük politikaları yüzünden görüşe gidemiyoruz. Türkiye’deki avukatları gidip görüşüyor. Rojava’da yaşadığımız için Türkiye’ye girişimize müsaade edilmiyor. Ne annem görebildi ne babam. O’nu göremeden öldüler. Amcam sürekli ‘bu sene çıkar da görebilirim belki onu’ diye diye öldü. Riyad’ın bir küçüğü kardeşimiz çok hasta. O da Riyad’ı görmeden evvel ölmekten korkuyor. Ailemizin yarısından çoğu daha abimin yüzünü bile görmüş değil. Ölenler öldü, kalanlar da zaten onu en son gördüğü zamanı hatırlamıyor. Onu bir saatliğine bile görsek yeter” dedi. Sekiz kardeş olduklarını,
‘Bizim için yeniden doğmak gibi’
Riyad tutuklandıktan sonra dünyaya geldiğini belirten Şêrîn, “Riyad’ın tahliyesi hepimiz için yeniden doğmak gibi olacak. Riyad yakalandığında ben daha doğmamıştım bile. Onu sadece fotoğraflardan görebildim. Bu yüzden onun tahliyesi benim aileme kavuşmam olacak. Biz ‘Kardeşiniz Türkiye’de tutsak’ denilerek büyütüldük. Biraz büyüyüp meseleyi kavrayınca ikinci üçüncü kişiler aracılığıyla gönderdiğimiz mektup ve kartlarla birbirimizi tanıdık. Birbirimizi görsek tanıyamayacağımız kadar ayrı tutulduğumuz kardeşimizle artık kavuşmak istiyoruz” diye belirtti.
Bahane bulup tekrar ertelediler
“Her seferinde infazı bitti, çıkacak diye umutlanıyoruz fakat karşımıza başka bir şey çıkarıp onu içeride tutmaya devam ediyorlar” diyen Ehmed, “En son her şeyi tamamdı, avukatlar da bir sorun kalmadığını söylediler, artık çıkacak diye hazırladık kendimizi. Sonra yeni bir bahane bulup tekrar iptal ettiler tahliyesini. Madem bir kanun var, madem hükmü verilmiş ve Riyad bu hükmü doldurmuş, öyleyse kanunlarını uygulasınlar. Bunu nasıl açıklayabilirler? Tahliye etmemelerinin sebebi ne?” diye sordu.