Suriye’ye Türk yığınağı

Dünya Haberleri —

Suriye, Türk yığını

Suriye, Türk yığını

  • Şam hükümeti ile normalleşmeye karşı çıkan vekil güçlerine karşı harekete geçen Türk devleti, Efrîn, Cerablus, Mare ve Bab’a askeri yığınak yapıyor. Gösterilere katılan ve uzlaşıya karşı çıkan 18 kişi tutuklandı.

Türk devleti ile Şam hükümeti yakınlaşması Erdoğan’ın Suriye’deki işbirlikçileri arasında rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Türk ordusu Efrîn’in Şerava ilçesine bağlı Gazzaviye, Cindres ilçesinin Der Balut ve Şêra ilçesine bağlı Kafr Cenne köyü kavşaklarına yeni askeri güç takviyesi yaptı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi aktivistleri bu gün 18 kişinin Türk askeri ve vekil çeteleri tarafından tutuklandığını duyurdu.

Türk devletinin Efrîn, Bab, Cerablus ve Ezzaz’ı işgalinde kullandığı Sûkur El-Şam” Tugayı çetelerinin dağıtılması kararı gerilimin yükselmesine sebep oldu. Türk devletini kendilerin Şam hükümetine sattığını düşünen çete unsurları bölgenin kontrolü için harekete geçti. Türk devletinin Şûkur el-Şam çetelerinin silahsızlandırılması ve dağıtılması kararına karşı bu grup HTŞ (Suriye El-Nusrası) ile organik bağı bulunan “El-Cebhe El-Şamiyye”ye katıldı. Katılma kararı ardınan grubun denetimi altındaki Efrîn ve Bab çevresine Türk zırhlılar ve "El-Amşat", "El-Hamza" ve "Sultan Murad" çete grupları yerleştirildi. Gerilimin yükseldiği bölgede daha önce de Türk bayrakları da yakılmıştı.

Şêra ilçesine bağlı Kafr Cennet köyündeki El-Rubai kontrol noktasında konuşlu Türk ordusuna ait zırhlı araçların sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kontrol noktasında bulunan Türk askerleri ile çeteler, Ezzaz’dan Efrîn’e giden araçları durdurarak yönelerini Katma köyüne çevirdi.

Bölgeden haber geçen kaynaklar Türk devletine sorgusuz biat içinde olan, çoğunluğu Türkmenlerden oluşan "El-Amşat", "El-Hamza" ve "Sultan Murad" çete gruplarının yüksek alarm durumuna geçildiğini bildirdi.

Türk güçleri telaşlandı

Bölgede Türkiye destekli gruplar arasındaki gerginlik yükseliyor, Türk devletinin "Zeytin Dalı" ve "Fırat Kalkanı" olarak adladırdığı Efrîn, Rai, Cerablus ve Bab bölgelerindeki varlıklarını güçlendirme çabalarını sürdürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Eylül ayında Türk ordusunun bölgedeki varlığını güçlendirmek için yaptığı askeri takviye ve yığınağın envanterini yayınladı. Buna göre:

Bab - Ezzaz hattına yığınak

Bab Es-Selam sınır kapısında konuşlu silah ve teçhizat yüklü yedi askeri aracı, 3 Eylül’de Ezzaz kenti çevresine konumlandırdı. Aynı tarihte El-Salama Sınır Kapısı'ndan lojistik araçlar ve yakıt tankları da dahil olmak üzere 17 askeri araçtan oluşan bir Türk askeri konvoyu giriş yaptı. Cerablus, Mare ve Minbic bölgesini kontrol etmek için bu güçler Halep'in kuzeyindeki Marimin bölgesinde konuşlandırdı. Ezzaz yakınlarında El-Bohus Türk üssündeki özel timler ve çeteler değiştirildi.

Ezzaz bölgesine yığınağa devam eden Türk devleti 13 Eylülde  yeni kontrol noktaları kurdu, 14 araçtan oluşan askeri ve lojistik ekipman taşıyan konvoyla takviye askeri birlik getirdi.

Efrîn’e MİT ve asker yığdı

MİT’e ait 4 araç ve beraberindeki 9 zırhlıdan oluşan Türk konvoyu 14 Eylül’de, Suriye-Türkiye sınırındaki El Hamam kapısından Suriye'ye geçti. Konvoy, Türk askerleri ve ve onların vekil çete grupları tarafından kontrol edilen bölgesindeki bir karakola takviye yaptı. Haber kaynakları olası bir çatışmada avantajlı duruma gelmek isteyen Türk ordusunun üslerini güçlendirme çabasında olduğunu duyurdu.  HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.