Taksim ısrarına öfke sürüyor

1 Mayıs eylem

1 Mayıs eylem

  • İstanbul'da 1 Mayıs kutlaması için Taksim'e yürümek istedikleri için gözaltına alınanlardan 38'i tutuklandı. Dün de 12 kişi gözaltına alındı. DEM Parti, 1 Mayıs gerekçesiyle yapılan baskın ve gözaltılara son verilmesini, tutuklananların serbest bırakılmasını istedi. 

İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Saraçhane Meydanı'nda gözaltına alınan 65 kişi sağlık kontrolünün ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. 52 kişi "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet", "Örgütü propagandası yapmak" ve "Kamu görevlisine direnmek" iddialarıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 13 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 38 kişi hakkında tutuklama kararı verilirken, 14 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı.

Taksim’e çıkmaya çalışırken Saraçhane’de polis barikatına karşı direnen kişilere dönük gözaltı furyası dün de devam etti. Birçok eve dün sabah polisler tarafından baskın düzenlendi. Kaldıraç okurları, Öğrenci Faaliyetleri, Devrimci Hareket, Halkevleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Emekçi Hareket Partisi (EHP) üyelerinin de olduğu en az 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Bu hukuksuzluğu reddediyoruz

Yazılı bir açıklama yapan DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. 1 Mayıs’ta, anayasal haklarını kullanmak isteyen binlerce işçi ve emekçinin önünü hukuksuz bir şekilde barikatlarla, TOMA’larla kesen, tüm İstanbul’u abluka altına alan siyasi iktidarın baskı, gözaltı ve tutuklamalarla emek düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Taksim'de 1 Mayıs kutlamak anayasal haktır. Bu hakkın engellenmesi suçtur. İktidar giriştiği gözaltı, hukuksuz tutuklamalarla işlediği suçu örtbas edemediği gibi, suçunu daha da arttırmıştır. İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanlığı bu tutuklamalara zemin hazırlamış ve emek mücadelesine karşı işlenen suçta birinci derecede sorumluluk üstlenmiştir. Bu hukuksuzluğu asla kabul etmiyoruz, emek mücadelesinde işçi sınıfının yanında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.’’ İSTANBUL

 

* * *

Dört kentte tutuklamalar

Adana, Mersin, Bursa ve Şirnex'te 9 kişi tutuklandı.

Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi'nde 29 Nisan akşamı yapılan ev baskınlarında Yoldaş Aba ile amcası Sedat Aba "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla polislerce gözaltına alındı. Emniyet'teki işlemleri tamamlanan amca ve yeğen Aba, Mersin Adliyesi'ne sevk edildi. Mersin Sulh Ceza Hakimliği, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla amca ve yeğen Aba'yı tutukladı. Öte yandan jandarma tarafından yapılan ev baskınlarında sanal medya paylaşımları üzerinden "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 6 kişi daha gözaltına alındı.

Adana'da 30 Nisan'da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 7'si çocuk 15 kişi, Emniyet işlemlerinin ardından Adana Adliyesi'ne sevk edildi. Adana Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan 7'si çocuk 15 kişiden E.G. ve E.Y. "Örgüt adına suç işlemek" ve "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" iddiasıyla tutuklandı. Geri kalanlar ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 14 kişinin savcılık ifadeleri alındı. Savcılık, 14 kişiyi “Örgüte propagandası yapmak" iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Hakimlikte ifadeleri alınan Muhammet Çelik, Elanur Tekin, Mehmet Emir, Sabiha Toktaş, Saliha Toktaş, Yusuf Yağız, Sadiye Çelik, Nurcan Apakan, Elif Karatekin, Mazlum Aymaz, Emine Borne ve Yusuf Vural adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Nesibe Akan ve Mahmut Yıldırım tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Şirnex’in Cizîr ilçesinde 30 Nisan’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Mehmet Atabey, Metin Mendez, Ahmet Kaygusuz, Hamit Ayan ve Yusuf Tatik adliyeye çıkarıldı. Savcılıkta ifadesi alınan Yusuf Tatik ve Hamit Ayan serbest bırakılırken, Mehmet Atabey, Metin Mendez ve Ahmet Kaygusuz tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme de üç kişi hakkında "Örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla tutuklama kararı verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.