Tecrit ve savaş protesto edildi

1 Eylül Dünya Barış Günü eylemi

1 Eylül Dünya Barış Günü eylemi

  • 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla birçok kentte çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlendi. Eylem ve etkinliklerde, barış mesajlarının yanı sıra Kürt sorununun çözümü ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması çağrısı yapıldı. 

Amed’de Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. Emek ve Demokrasi Güçleri, Yenişehir ilçesine bağlı Ofis Semti’nde bulunan AZC Plaza önünde bir araya geldi. Yürüyüşe, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, kentteki sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcileri, DEM Parti milletvekilleri, Barış Anneleri ve binlerce yurttaş katıldı. Burada düzenlenen mitingde konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Şark İslahat Planı’ndan başka elinizde bir şey yok. Sadece ölüm, savaş üzerine ekonomiyi kurmaya çalışan yalnız kalmış bir iktidarısınız” diye seslendiği AKP-MHP hükümetini eleştirdi. Uçar, şöyle devam etti: "5 yıldır İmralı’da tecrit uyguluyorsunuz. Türkiye’nin fotoğrafına bakmak isteyen İmralı’ya baksın. Hukuksuzluk orada. Sayın Öcalan onurlu barışı inşa etmek için cesaretli siyasiler arıyor. Her birimiz onurlu barış inşa olana kadar mücadele devam edeceğiz.”

Miting çekilen halaylar ardından sona erdi. 

Şölen sonrası yürüyüş

Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen şölenin ardından yürüyüş düzenlendi. DBP ve DEM Parti öncülüğünde Kizir (Cumhuriyet) Mahallesi'nde ilk olarak şölen düzenlendi. DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır'ın yanı sıra yüzlerce kişi şölene katıldı. Bayındır, Kürtlerin özgürlük ve eşitlik talebinin olduğunu vurgulayarak, “Çözümün yolu Abdullah Öcalan’dır. Muhatap İmralı’dır” dedi.  

Savaş, işgal ve tecride karşı

Wan'da 1 Eylül dolayısıyla “Savaşa ve işgale karşı barışı, tecride karşı özgürlüğü haykıralım” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı'nda miting düzenlendi. Mitingde DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan konuştu. Bakırhan, şunları söyledi: "Bu savaş politikalarından, Kürt'ün kendi dilini konuşurken katledilmesine neden olan bu ırkçı dilinizden vazgeçin. Gelin Kürtlerle insanca, diyalogla, müzakereyle, Kürt meselesinin nasıl çözüldüğünü Van, Amed, Adana, İstanbul tartışsın. Birlikte halklar karar versin. Savaş demek yoksulluk demek, emekçinin yoksulun cebine boğazına gidecek paranın topa tüfeğe gitmesi demektir. Bir an önce bu savaş politikalarını bitirelim, Türkiye bütün renkleriyle kardeşçe ve bir arada yaşasın. Konuşmanın ardından Bakırhan ve seçilmişler, barış güvercinleri uçurdu. Miting sanatçı Kasım Taşdoğan’ın sahne almasıyla sona erdi.

Ölüm dışında bir şey üretmiyor

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları’nın katılımıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi düzenledi. Mitingde Kürtçe ve Türkçe "1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun", “Muhatap İmralı, çözüm demokratik Türkiye, Özerk Kurdistan" pankartları açıldı. Ortak açıklamada, iktidarın Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrar ettiği belirtilerek, “Ölüm, kan ve gözyaşı dışında bir sonuç üretmeyen savaş şiddet politikalarına bir an önce son verilmelidir” çağrısı yapıldı. AMED

 

* * *

Şenyaşar muhatap arıyor

Emine Şenyaşar'ın Meclis'teki Adalet Nöbeti eylemi sürüyor. Oğlu Ferit Şenyaşar, "Anne Meclis’te güvenlik (polis) dışında bir muhatap arıyor" dedi.

Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından gerçekleştirilen saldırıda eşi ve iki oğlu katledilen, bir oğlu da tutuklanan Emine Şenyaşar, Meclis’te başlattığı Adalet Nöbeti’ni 12. gününde sürdürdü. 

Eylem öncesi Emine Şenyaşar ve aynı zamanda DEM Parti Riha Milletvekili olan oğlu Ferit Şenyaşar, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Ferit Şenyaşar, katliam yapanların hala dışarıda olduğunu söyleyerek, annesinin taleplerini yeniden hatırlattı. Şenyaşar, “Bir vekil çıkıp açıklama yapsın. Anne 846 gün Urfa adliyesi önünde, 124 gün Adalet Bakanlığı önünde, 12 gündür ise Meclis’te oturuyor. Bu zulmün son bulması için Meclis’i görev davet ediyor” diye konuştu.

Anne Şenyaşar’ın Meclis polisi tarafından engellenmek istendiğini dile getiren Ferit Şenyaşar, “Anne Meclis’te güvenlik (polis) dışında bir muhatap arıyor. Gelin elinizi vicdanınıza koyun ve bir çözüm bulalım” dedi. 

Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar daha sonra AKP ve MHP grubunun bulunduğu kapının önünde oturdu. Tekerlekli sandalyeki Şenyaşar, daha sonra kapının önüne bulunan kaldırımda eylemini sürdürdü. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.