Tekmil ve ayakta sayım dayatması

Hasta tutsaklar açıklama

Hasta tutsaklar açıklama

  • İHD Êlih Şubesi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutulan tutsaklara, çıplak arama, ayakta sayım, telefon ve görüşlerde tekmil uygulaması dayatıldığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Êlih Şubesi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Şube binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, İHD Amed ve Êlih şubeleri yönetici ve üyeleri Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Êlih Barosu, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu katıldı. Basın metnini İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya okudu. Kaya, Anayasa’nın ve Türkiye’nin de bir parçası olduğu evrensel hukukun mutlak olarak yasaklamasına ve insanlığa karşı bir suç olma vasfına rağmen “işkence” olgusunun 2024'te de Türkiye’nin insan hakları sorunu olarak ilk sırada yerini aldığını kaydetti. 

İşkencede yeni yöntemler

İşkenceye ilişkin İHD’ye yapılan başvuruların her yıl giderek arttığını belirten Kaya, şöyle devam etti: “İşkencenin yeni ve değişen yüzü ile karşı karşıya kaldığımızı, işkencenin sınır, mekân tanımaksızın gündelik yaşantıların içine yeni yeni yöntemlerle sızdığını gözlemliyoruz. Yasal düzenlemelerde ancak çok özel koşullarda uygulanabileceği belirtilen çıplak arama gibi istisnai uygulamalar, son yıllarda mevzuat hükümleri gerekçe gösterilerek yaygınlaştırılmaktadır. Çıplak arama ve kötü muamele kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence fiilleri olarak icra edilmektedir. Derneğimize yapılan başvurular içeriklerine göre gruplandırıldığında, başvuruların çoğunlukla sağlık hakkı, çıplak aramaya zorlanma, tahliyelerin engellenmesi, sosyal hakların engellenmesi, işkence ve kötü muamele ve ayrımcılık, adil yargılanma hakkı, ekonomik ve sosyal haklar, iletişim ve haber alma haklarının ihlalleri alanında yoğunlaştığı görülmektedir.” 

Tutsakların aktardıkları

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde uygulanan çıplak arama, iletişim hakkının gaspı gibi birçok farklı konuda derneklerine ciddi oranda başvuruların olduğunu dile getiren Kaya, tutsaklar ile yaptıkları görüşmeleri paylaştı: 

* Tutsaklar, cezaevine giriş çıkışlarda, yapılan sevkler esnasında çıplak aramaya maruz kalıyor. 

* Ayakta sayım, ayakta tekmil uygulaması dayatılıyor. 

* Kürtçe yazılan mektuplar gönderilmiyor, gelen Kürtçe mektuplar da karalanarak veriliyor, bazen de hiç verilmiyor. Cezaevi içi ve cezaevi dışı mektuplaşmalarda mektuplarına el konuluyor. 

* Haftalık telefon hakkı ve kapalı görüşlerde tekmil dayatılıyor, tekmil verilmemesi halinde bu haklarından mahrum bırakılıyorlar. 

* Temiz su ve temizlik malzemelerine erişim konusunda sorunlarla karşılaşıyorlar.

Annelere çıplak arama

İHD Eşbaşkanı Eren Keskin de tutsaklar ile görüştüğünü kaydetti. Keskin, “Bizim ve avukatların görüşme yaptığı alanda, hemen yanı başında gardiyanların beklemesi kendilerini özgür ifade edememelerine neden oluyor” dedi. Êlih'in Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê’deki operasyon ardından tutuklanan anneleri de gördüğünü aktaran Keskin, şunları paylaştı: “Üç anne de çıplak aramaya maruz kalmışlar. Çıplak olarak soyulmuşlar, eşyaları makinaya bırakılmış, üstlerindeki giysileri de araştırılmış. Aynen şu cümleyi kurdular. ‘Çok üzüldük, çok utandık, çok ağladık.’ Bu yaştaki insanlara bu mağduriyeti yaşatmanın akıl alır bir yanı yok. Hiç bir hukuk sisteminde böyle bir şey olamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin hem kendi hukuku hem de üstün tuttuğu uluslararası hukuka tamamen aykırıdır.” ÊLIH

 

* * *

Avukatlardan İmralı için başvuru

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 41 aydır haber alamadıkları İmralı'daki müvekilleriyle görüşmek için yeni bir başvuruda bulundu. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde mutlak tecrit altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'tan 41 aydır haber alınamıyor. Avukatları, müvekkilleriyle görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne yeni başvurularda bulundu. 

Avukatların, görüşme başvurularının çoğuna yanıt verilmiyor. Görüşmeler, Bursa İnfaz Hakimliği tarafından "disiplin cezaları" gerekçe gösterilerek 6 aylık periyotlarla engelleniyor. BURSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.