Türk mahkemeleri aklama mesaisinde
- Yargıtay, Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu 18 sanıklı JİTEM davasında verilen beraat kararını onadı. Nisêbîn'de sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan yağma ve hırsızlık nedeniyle yargılanan emniyet müdürleri hakkında ise beraat kararı verildi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1993-1996 yılları arasındaki 19 'faili meçhul' cinayete ilişkin açılan davada, aralarında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, MİT Güvenlik Daire Başkanı Korkut Eken ve özel harekat polislerinin de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında verilen beraat kararını onadı.
Abbas Semih Sueri, Alper Tekdemir, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ayhan Özkan, Enver Ulu, Ercan Ersoy, İbrahim Şahin, Lokman Külünk, Mehmet Kemal Ağar, Mehmet Korkut Eken, Muhsin Korman, Nurettin Güven, Seyfettin Lap, Uğur Şahin, Yusuf Yüksel, "Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde nitelikli kasten öldürme" suçundan yargılanan sanıklar hakkında Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi. İstinaf Mahkemesi'nin kararı bozmasının ardından dosyanın gönderildiği Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı kararı verdi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (İstinaf) itirazını tamamladı ve bu kez beraat kararını yerinde buldu. Cantürk ve Abdülmecit Baskın cinayetleri yönünden, dosyaların zaman aşımına girdiğine hükmeden İstinaf, diğer cinayetler için beraat kararının yerinde buldu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, İstinaf Mahkemesi'ne yapılan itirazın incelemesini 7 Ekim'de tamamlayarak dosyayı karara bağladı. Yargıtay, kimi cinayetler yönünden zamanaşımı kararı verilmesi gerektiğine hükmetti. Dosyanın bu kısmını düzelterek onayan Yargıtay, bu durumu bozma nedeni saymadı.
İnandırıcı delil yokmuş
Oy birliğiyle alınan kararda, şu ifadelere yer verildi. "Yargılama sürecindeki işlemlerin usûl ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan ve dosya kapsamına göre yeterli olduğu anlaşılan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, soruşturma ve kovuşturma aşamasında delillerin toplandığı bu haliyle eksik incelemenin bulunmadığı, hükme esas alınan raporların yeterli olduğu, deliller ile desteklenemeyen duyuma dayalı, soyut ve çelişkili beyanlar ile delil niteliğine haiz olmayacak belgeler dışında başkaca delil bulunmaması nazara alınarak, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından şüphe sanıklar lehine değerlendirilerek atılı suçlardan beraat kararları verilmesinde bir isabetsizlik görülmediği anlaşılmakla, temyiz sebeplerinin incelenmesinde hükümlerde hukuka aykırılık bulunmamıştır."
Yağmacı devlet elemanlarına beraat
Öte yandan Mêrdîn'in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan hırsızlık ve yağma olaylarına dair açılan davanın duruşması, Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dönemin İlçe Emniyet Müdürü Kadir Şen, Müdür Yardımcısı Ahmet Tuğcu, TEM Şube Amiri Ünal Uyar, polis memurları Mahmut Öztekin ve Müslüm Bozkurt, yıkım işlerinin verildiği firma sahibi Mahmut Çomoğlu, firma çalışanı Arif Kara, polisler ile yurttaşlar arasında aracılık yaptığı belirtilen Abdülkerim Sezişli'nin tutuksuz yargılandığı davada karar çıktı. "Rüşvet almak ve vermek", “İcbar suretiyle irtikap” ve “Tehdit, denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak” suçlamalarıyla yargılanan bazı sanıklar, bulundukları kentlerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Bazı sanık avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Savcı, bazı isimler hakkında beraat, bazıları hakkında ise ceza talep etti. Mahkeme, dönemin İlçe Emniyet Müdürü Kadir Şen, Müdür Yardımcısı Ahmet Tuğcu, TEM Şube Amiri Ünal Uyar hakkında beraat kararı verdi. İlçede yıkım işinin verildiği müteahhit Mahmut Çomoğlu hakkındaki suçlamalar, hayatını kaybetmesi nedeniyle düşürüldü. Fırat Abdulkerim Sezişli hakkında da beraat kararı verdi. Polisler Mahmut Öztekin ve Müslüm Bozkurt hakkında "rüşvet alma" suçundan 3 yıl 4 ay, firma çalışanı Arif Kara'ya da "rüşvet verme" suçlamasıyla 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
* * *
36 ilde 269 gözaltı
Türk İçişleri Bakanlığı, dün sabah 36 kentte toplam 269 kişinin ev baskınlarında gözaltına alındığını açıkladı. Demokratik Kurumlar Platformu'nun 13 Ekim'de Amed'de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği "özgürlük" eyleminin gözaltılara gerekçe yapıldığı belirtildi.