Türk ordusu Balekayetî'ye ilerliyor
- İşgalci Türk devleti, binlerce asker, zırhlı araç, tank ve toplarla 50 kilometre derinlikten Başûrê Kurdistan topraklarına girerek Dihok kentinin yüzde 80’ini işgal etti. Son iki yada 300 civarında köy boşaltıldı. Şimdi de Balekayetî bölgesine doğru ilerliyor. Cebar Yawer'e göre Amediyê ile Sergelê’nin diğer bölgelerine doğru ilerleyen Türk ordusu, Soran ilçesine yakınlaştı.
İşgalci Türk devleti, son iki ayda yüzlerce tank, zırhlı araç, top ve ağır silahlar ile binlerce askeri Başûrê Kurdistan'a sevk etti. Behdînan bölgesinde 80’den fazla askeri üs ve yeni nokta inşa etti, ana yollara kontrol noktaları kurarak yurttaşlara kimlik kontrolleri yapmaya başladı. Bunlarla yetinmeyen Türk devleti, Behdînan bölgesine yüzlerce kamera yerleştirip, sarp yerlere yollar yaparak stratejik yerlere yeni üsler ve kaleler inşa etti. Türk devleti, şimdi de Balekayetî bölgesine doğru ilerliyor.
300'e yakın köy iki ayda boşaltıldı
Türk devleti, yurttaşları köyleri boşaltmaya zorluyor. Sadece son iki ayda 300’e yakın köy boşaltıldı. Türk ordusu, yurttaşların evlerine ve topraklarına dönüşlerine de izin vermiyor.
Artık ilçelerde gezebiliyorlar
Türk ordusu, gece saatlerinde Behdînan bölgesinde bulunan kentlere yakın köylere girip tehditle ajanlık dayatmasında bulunuyor. Türk askerleri, Akrê, Amedîye ve Şêladizê şehirlerde rahat bir şekilde gezebiliyor.
KDP üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor
Tüm bu alanlarda Türk ordusu ile birlikte yurttaşlara kimlik kontrolü yapar, yollar inşa eden, her türlü lojistik ve istihbarat desteği sunan KDP, Hewlêr ve Dihok’ta sosyal ağlar üzerinden işgale karşı çıkan, KDP’yi eleştiren herkesi kaçırıyor, tutukluyor ve kaybettiriyor. Zoom Medya Ajansı’nın haberine göre; KDP güçleri, Türk ordusunun Amediyê’ye yönelik işgal saldırı konusunda haber takibi yapan gazeteci Hejîn Fetah ile ona eşlik eden bir kameraman ve şoförü kaçırdı.
İnsansız askeri bölge
Başûrê Kurdistan'da yayın yapan RojNews'e göre; Türk devleti ,önce 'güvenli bölge' adına insansız bir bölge oluşturup ardından askeri alana dönüştürerek yavaş yavaş tüm alanı işgal etmek istiyor. Böylece KDP ve Barzani Ailesi'nin iş birliği ve desteğiyle insanlardan arındırılmış askeri bir bölge inşa etmeye başladı ve bu bölgelere kademeli olarak güç ve silah sevkiyatı yapıyor.
Sınır kapısından sevkiyat
Türk ordusu, önceki gün de Colmêrg’in Çelê ilçesinde bulunan Üzümlü (Serzêrî) Sınır Kapısı’ndan Başûrê Kurdistan’a yoğun bir askeri sevkiyat gerçekleştirdi. Halka dışarı çıkmamaları yönünde tehditlerde bulunan Türk ordusu, askeri konvoyun geçmesi için gümrük kapısını erken saatlerde kapattı.
Hedefleri Parastin aktarıyor
RojNews’e konuşan eski parlamenterlerden Xalip Muhammed, “Silêmanî’yi bombalayan uçaklar, Türk devletinin Başûrê Kurdistan'da inşa ettiği üslerden havalanıyor. Yoksa o uçaklar İstanbul’dan kalkıp bizi bombalamıyor. Parastin (KDP'nin istihbarat birimi), Türk savaş uçaklarının bombalayacağı yerleri önceden belirliyor” dedi.
Barzaniler için ihanet değil
Barzani Ailesi'nin iktidarının tehlikede olduğunu her gördüğünde, ömrünü uzatmak için evine yabancı bir güç getirdiğini ve bunu da bir ihanet olarak görmediğini kaydeden Muhammed, "Bunlar 31 Ağustos’la gurur duyuyor. 31 Ağustos’la gurur duyanlar, Hewlêr ve Dihok’u Türkiye’ye teslim etsin. Barzani Ailesi'nin varlığı Türkiye’nin varlığına bağlıdır, Türkiye olmazsa onlar da olmaz” şeklinde konuştu.
Soran ilçesine yaklaştı
Rojnews’e konuşan Federe Kurdistan Pêşmerge Bakanlığı eski Genel Sekreteri Cebar Yawer, "Özellikle 2021’den sonra Metîna ve Biradost alanında saldırılarını yoğunlaştırdı. Şimdi Amediyê ile Sergelê’nin diğer bölgelerine doğru ilerliyor ve Soran ilçesine yakınlaştı” dedi.
Uluslararası hukuku tanımıyor
Türk devletinin savaşı resmi sınırlarının dışına taşıyarak uluslararası hukuku çiğnediğini, her Meclis'ten aldığı tezkerinin bunu örtemeyeceğini kaydeden Yawer, "Dihok ve Hewlêr’de 80 askeri üssü bulunuyor. Türk Savunma Bakanlığı, 40 kilometre içeri girdiklerini açıklıyor. Irak, böyle anlaşmasının olmadığını söylüyor. Dolayısıyla Federe Kurdistan ve Irak'ın egemenliğinin ihlalidir” diye konuştu.
Irak’ın bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşıması gerektiğini ama iki hükümetin de sessiz kaldığını belirten Yawer, "Sınırda masum insanlar şehit oluyor. Türk devletinin işlediği savaş suçlarıdır. Uzun süredir Türk devletinin saldırıları yaşanıyor, bu saldırılara çeteler de katılıyor. Suriye’den silahlı adamlar getirip kendi güçleriyle Kürt halkına karşı savaşıyorlar” dedi.
Irak'tan itiraz ve heyet
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani başkanlığında toplanan; Güvenlik Danışmanı Yahya Resul, Irak Ordusu Başkomutanı Muhammed Şiya Sudani’nin de katıldığı Irak Güvenlik Konseyi'nin toplantısında, ulusal güvenlik konularıyla birlikte Türk ordusunun sınırın ortak alanlarındaki saldırı ve ihlalleri ele alındı. Güvenlik Danışmanı Yahya Resul, Sudani’nin, Türk devletinin Irak topraklarındaki saldırı ve ihlallerini kabul etmediklerini ifade ettiğini belirtti. Resul, görüşmede Irak Başbakanı Sudani’nin, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı başkanlığındaki bir heyetin, güvenlik durumunu izlemek ve Irak’ın egemenliğini korumaya dönük ortak bir tavır belirlemek üzere Federe Kurdistan'a gitmesine karar verdiğini bildirdi.
Türk ordusu devam etti
Irak Güvenlik Konseyi’nin toplantısının ardından yapılan açıklamaya rağmen Türk ordusu, Biradost bölgesinde yeni bir saldırı başlattı. Yerleşim alanlarını ve tarım arazilerini hedef alan Türk ordusu, büyük bir hasara neden oldu.
Irak heyeti geldi
Irak Ordusu Genel Komutanlığı ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin kararı üzerine Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Ereci liderliğindeki bir heyet, güvenlik durumu, saldırı, işgal, askeri sevkiyat ve Dihok’ta kurulan kontrol noktalarını incelemek üzere dün öğle saatlerinde Hewlêr’e ulaştı. Kasım Ereci, Federe Kurdistan İçişleri Bakanı ve diğer yetkililerle bir araya geldi. DIHOK