Türk ordusu ev bombaladı

Mexmûr saldırılar protesto

Mexmûr saldırılar protesto

  • Türk ordusu, Mexmûr'daki mülteci kampında bir evi bombaladı; üç kadın yaralandı. Mexmûr halkı, saldırıya tepki gösterdi. 

Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırıları önceki gün ve dün Mexmûr'da bir ev, Rojava'da bir su istasyonuyla sürdü. 

Türk devletine ait SİHA’lar, önceki gün saat 17.05’te Mexmur’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı’nda bir evi bombaladı. Saldırı, Irak ve BM heyetinin kampta kimlik tespiti, erzak kartları ve kayıt işlemleri gerçekleştirdiği sırada gerçekleşti. Saldırı sonucu Gulê Özek, Edibe Paksoy ve Ezime Kabul isimli üç kadın yaralandı. Yaralı kadınlardan birinin durumunun ağır olduğu ve hastanede tedavi altına alındığı ifade edildi.

Yürüyüşle protesto edildi

Mexmûr halkı, saldırıyı kınamak amacıyla kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Şehit Aileleri Kurumu önünde başlayan yürüyüş, BM binasına kadar devam etti. Yürüyüşün ardından Mexmûr Halk Meclisi Eşbaşkanı Filiz Budak, bir konuşma yaptı. Budak, şunları söyledi: “Yıllardır barışın simgesi olan annelerin evi, Türk devletine ait SİHA tarafından bombalandı. Her saldırının amacı, kamp halkını sindirmek ve topraklarından göçe zorlamaktır. 2023'te HPG bir açıklama yaparak resmen bu bölgeden çekildiğini duyurdu. Bu durumu, Irak ve Türk hükümeti de biliyor. Tüm bu gerçeklere rağmen bu saldırılar devam ediyor. Saldırıların temel amacı, 30 yıldır bu zulme karşı direnen Mexmûr halkının iradesini kırmaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu halk direnişinden vazgeçmeyecek.”

Neden sessiz kalıyorlar?

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı’nın son 12 gündür kampta kimlik tespiti ve kayıt işlemleri yaptığını belirten Filiz Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güya kampın Birleşmiş Milletler’e geri dönmesi için sayım yapılacağı söyleniyor. Bu süreçte kampta dolaşan heyetlerin varlığına rağmen bu saldırı gerçekleşti. Peki, Irak’ın egemenliği nerede? Irak’ın toprak bütünlüğü nerede? Kerkük üzerinde siyasi ve petrol çıkarları için uçakları düşürenler, neden Mexmûr’daki saldırılara sessiz kalıyor? 2017’den bu yana, 12 bin kişinin yaşadığı bu kamp neden sürekli bombalanıyor? Onlarca şehit verdik, onlarca insan yaralandı. Ancak Irak hükümeti ne bir tepki gösterdi ne de bu saldırılara karşı bir şey yaptı.”

Açıklama, sloganlarla sona erdi. 

5 yılda 13 kez bombalandı

İşgalci Türk devleti, 30 yıldır Mexmûr halkına her türlü yöntemle saldırıyor. Türk devletinin baskısı ve zulmü nedeniyle göç eden Mexmûr halkı, Türk devletinin saldırı ve bombardımanlarından kurtulamadı. Son 5 yılda 13 kez bombalandı:

* 18 Temmuz 2019’da işgalci Türk devleti Mexmur Kampı’na yönelik 1 saat boyunca hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucunda iki yurttaş hafif yaralandı.

* 15 Nisan 2020’de Türk devletine ait SİHA’lar kampı hedef aldı ve saldırı sonucunda üç genç kadın şehit düştü.

* 15 Haziran 2020’de Türk devleti savaş uçaklarıyla kampın çevresine yoğun saldırılar düzenledi. Saldırılarda yurttaşların bağ ve bahçeleri zarar gördü.

* 5 Mayıs 2021’de Türk devleti bir dron ile saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı yaşanmazken maddi hasar meydana geldi.

* 3 Eylül 2021’de işgalci Türk devleti, Mexmûr merkezini insansız hava aracıyla bombaladı. Saldırı sonucu bir anne ve çocuk yaralanırken etraftaki evlerde büyük bir maddi hasar meydana geldi.

* 1 Şubat 2022 yılında Türk devletine ait savaş uçakları kampı bombaladı. Saldırı sonucunda, Öz Savunma Güçleri üyesi iki sivil şehit düştü, onlarca kişi de yaralandı.

* 21 Mayıs 2022 tarihinde Türk devletine ait SİHA Mexmur Kampı’nda bir aracı hedef aldı. Saldırı sonucunda bahçesine giden çoban Hacî Mîrza Ali şehit düştü.

* 5 Temmuz 2022 tarihinde işgalci Türk devleti bir eve SİHA ile bir saldırı düzenledi. Saldırıda bir kadın yaralandı.

* 29 Ağustos 2022’de işgalci Türk devletine ait SİHA, kamptaki bir evi bombaladı. Saldırı sonucunda 6 çocuk babası Ebûzêt Abdullah Dêrhînî isimli bir yurttaş şehit düştü.

* 7 Ekim 2023’te işgalci Türk devletine ait SİHA, kamptaki bir camiyi bombaladı. Saldırıda bir kadın ve iki çocuk yaralanırken, caminin etrafındaki birçok evde büyük bir maddi hasar meydana geldi.

* 13 Ekim 2023’te işgalci Türk devletine ait SİHA, kamptaki bir evi hedef aldı. Saldırıda bir kadın yaralandı ve etraftaki evler hasar aldı.

* 17 Ekim 2023’te Hewlêr’in Koye ilçesindeki Kanî Kendî köyünde kamp halkına ait bir araç, işgalci Türk devletine ait SİHA’lar tarafından bombalandı. Saldırıda Dilovan Îşlek isimli genç şehit düştü, üç kadın yaralandı. 5 Ekim günü nişanlanan Dilovan Îşlek’in aynı yılın kasım ayında evlenmesi planlanıyordu.

* Son olarak 10 Eylül 2024'te işgalci Türk devletine ait SİHA, kamptaki bir evi bombaladı. MEXMÛR

 

* * *

50 köy susuz kaldı

Türk devleti, dün Hişê su istasyonunu hedef alması nedeniyle 50 köy içme suyundan mahrum kaldı.

Türk ordusu, dün sabah Eyn Îsa kentinin doğusundaki Hedriyat ve Fatsa köylerini bombaladı. Bombardıman sonucu Hedriyat köyüne bağlı Hişê içme suyu istasyonuna giden su hatları hasar gördü. Bunun sonucunda Hişê ilçesinde 50 köye su sağlayan Hişê istasyonu hizmet dışı kaldı. İlgili kurumlar istasyona giden su hattının onarımına başladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.