Türk planı için uzatmaları oynuyorlar

Kerkük seçimler

Kerkük seçimler

  • 18 yıl aradan sonra seçime giden Kerkük’te üzerinden 7 aydan fazla süre geçmesine rağmen Vali seçilemedi.

Seçimlerin yapıldığı 18 Aralık 2023 tarihinden bu yana sadece bir kez toplanabilen Kerkük İl Meclisi’nin ikinci toplantısının dün yapılması bekleniyordu.

Ancak toplantının Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin talebiyle önümüzdeki haftaya ertelendiği bildirildi. Sudani’nin Kerkük’teki taraflara anlaşmaya varmaları adına zaman istediği öne sürüldü.

Anlaşma denilen Türk planı

Geçtiğimiz günlerde Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi,katıldığı bir televizyon programında Kerkük Valiliği ve İl Meclisi Başkanlığı konusunda KDP ile anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Daha önce Musul’da da benzer bir durum yaşanmış, KDP ‘bağımsız vali’ adı altında Kürtlerin yönetim dışı kalmasını sağlamıştı.

Tüm karar yetkisi Vali’de

Oysa kentte gerçekleşen seçim sonuçlarına göre, en çok oyu 5 sandalye ile YNK’nin başını çektiği Kerkük Gücümüz ve İrademiz Koalisyonu almıştı. Hristiyanlar kotası 1, KDP 2, Arap Koalisyonu 3, Arap Kaide 2, Arap İttifakı 1 ve Türkmenler ise 2 sandalye kazandı. Toplam 16 sandalyeli mecliste, oyların yarısından bir fazlasını alan kişi vali olarak seçiliyor. Vali olarak görevlendirilen kişi, vilayetin hem idari ve güvenlik amiri hem de karar alma yetkisine sahip oluyor. 

MA’ya konuyu değerlendiren Tevgera Azadî yöneticilerinden Ronak Mecid, KDP’nin 2017’de yaptığı bağımsızlık referandumundan önce Kerkük valisinin Kürtlerden seçildiğini  ancak sonrasında durumun değiştiğine dikkat çekerek, "Kerkük’ün yüzde 80’ni Kürt’tür. 2017’de Türkiye komplosuyla Kerkük Valiliği Araplara verildi. Sonrasında özellikle emniyet birimlerinde sorumlu olan bütün Kürtler bir bir görevlerinden alındılar” diye konuştu.

KDP de olsa idare Türkiye’ye teslim

Kerkük'te vali değişimi sonrası demografinin değiştirilmeye çalışıldığını kaydeden Macid, "Rakan Cuburi vali olarak atandıktan sonra Saddam Hüseyin döneminde olduğu gibi Kürtlerin ellerindeki topraklar yeniden alınmak istendi" diye kaydetti. 

Macid, KDP’nin de Türkiye ile birlikte hareket ettiğinin altını çizerek, “Şimdi Kerkük valiliğini bir yıllığına KDP’ye, bir yıllığına Araplara, iki yıllığına ise Türkmenlere verilmesi noktasında anlaşmaya çalışıyorlar. Bu yapılan komplo Türkiye’nindir. Çünkü KDP vali olduğu zaman kentin bütün idaresi Türkiye’ye geçecek. Türkmenler zaten Türkiye’nin güdümünde. Yine Sünni Araplar da vali olsa Türkiye yönetimi almış olacak” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.