İsrail ve Hamas'a ateşkes için tarih

Dünya Haberleri —

Gazze/ Foto:AFP

Gazze/ Foto:AFP

  • İsrail ile Hamas, gelecek hafta Kahire veya Doha'da ateşkes ve rehine değişimi için müzakereye davet edildi. ABD, Mısır ve Katar’dan gelen öneri metninde “Daha fazla zaman kaybı yaşanmaması gerektiği gibi taraflardan herhangi birinin de gecikmelere yol açacak bahaneleri olmamalı” denildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar liderleri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, İsrail ve Hamas'tan ateşkes görüşmelerine önümüzdeki hafta yeniden başlamalarını talep etti. Ortak açıklamada “Ne kaybedecek daha fazla zaman ne de daha fazla gecikme için herhangi bir tarafın bahanesi var" ifadelerine yer verildi. Diplomatik süreç ateşkes ve rehine takası üzerinden ilerlerken Gazze’de okula yapılan saldırı sonucu en az 15 sivil hayatını kaybetti. 

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin imzasıyla yapılan ortak açıklamada, 15 Ağustos'ta Katar'ın başkenti Doha'da ya da Mısır'ın başkenti Kahire'de ateşkesin sağlanması ve rehine değişimi için müzakereleri yeniden başlatma çağrısı yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gazze halkı ve rehinelerin, aileleriyle birlikte uzun süredir yaşadığı çileye bir son vermenin zamanı geldi. Ateşkes ve rehineler ile alıkonulanların salıverileceği bir anlaşmanın da zamanı geldi. Daha fazla zaman kaybı yaşanmaması gerektiği gibi taraflardan herhangi birinin de gecikmelere yol açacak bahaneleri olmamalı. Rehineleri salıverme, ateşkesi başlatma ve bu anlaşmayı hayata geçirme zamanı geldi."

Arabulucu ülkeler: Hazırız

Halihazırda masada önerilen çerçeve anlaşması için ekiplerle birlikte aylarca çaba sarf edildiği vurgulanan açıklamada, şu anda yapılacak olanın, çerçeve anlaşmasını hayata geçirmenin detaylarını belirlemek olduğu ifade edildi. Açıklamada, çerçeve anlaşmasının ABD Başkanı Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı önerilere dayandığına işaret edildi. Tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde geriye kalan boşlukları doldurma ihtiyacının olduğu, arabulucu ülkeler olarak bunun için yapılması gerekenleri yapmak üzere hazır olduklarına dikkat çekildi.

Olumlu yanıt

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisi perşembe günü yaptığı açıklamada daveti kabul ettiğini belirtti. Hamas'tan davet teklife henüz bir yanıt gelmedi. Arabulucu üç ülkenin girişimiyle ilgili olarak adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, iki taraf arasında uygulama konusunda çözülmesi gereken sadece dört ya da beş anlaşmazlık alanı kaldığını söyledi. Yetkili, İsrail'in elindeki Filistinli tutuklular ile Hamas'ın elindeki rehinelerin takasının zamanlaması konusunun anlaşmazlık alanlarından biri olduğunu belirtti.

Arabulucu ülkeler kalan meseleleri çözüme kavuşturacak bir öneriyi önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde sunmaya hazır.

***

İsrail’in sivillere saldırıları sürüyor

Ateşkes ve rehine takasının konuşulduğu sıralarda savaş da tüm yıkıcılığıyla sürüyor. İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı iki okulu bombaladı. Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Telegram hesabından yaptığı açıklamada İsrail savaş uçaklarının, Gazze kentinin doğusundaki Tuffah Mahallesi'nde yerinden edilen Filistinlilerin barındığı "Ez-Zehra" ve "Abdulfettah Hamud" adlı iki okulu bombaladığını duyurdu. Bombardımanda aralarına çocukların da bulunduğu 15 Filistinlinin öldüğünü aktardı.

Okullara saldırı düzenlediğini kabul eden İsrail ordusu ise alanların Hamas tarafından “saklanma alanı” olarak kullanıldığını iddia etti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk olmak üzere 39 bin 699 Filistinli öldü, 91 bin 722 kişi yaralandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.