Yangın Atina’yı tehdit ediyor

Dünya Haberleri —

Yunanistan'da orman yangını - Foto: AFP

Yunanistan'da orman yangını - Foto: AFP

  • Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında çıkan orman yangını şiddetli rüzgarın etkisi ile kontrolden çıktı kenti tehdit ediyor. 17 uçak ve 15 helikopter söndürme çalışmasına katılıyor.

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya 35 kilometre uzaktaki Varnava köyü bölgesinde Pazar günü çıkan orman yangını kontrol altına alınamıyor. Yunan yetkililer binlerce kişi için tahliye emri yayınladı. Şiddetli rüzgâr ve yüksek sıcaklıkların körüklediği yangınları kontrol altına almak üzere itfaiye ekipleri sevk edilirken, Atina yakınlarındaki iki bölge yüksek risk altında. Orman yangınları nedeniyle, bölgede yaşayan binlerce kişiye tahliye emre verildi. Yangının pazar günü öğleden saat 15:00 sularında Atina'nın kuzeydoğusunda çıktığı belirtildi. 11 köy ve 3 hastane boşaltıldı. 
Yangın, Atina'ya su sağlayan önemli bir su deposu olan Marathon Gölü'ne doğru ilerliyor. 67 itfaiye aracıyla 250 itfaiyeci ve çok sayıda gönüllü, yangınla karadan mücadele etti. İtfaiyecilere bölgesel yönetim ve silahlı kuvvetler tarafından sağlanan su vagonları da destek verdi. Havada ise 17 uçak ve 15 helikopter yangını söndürmeye çalışırken bir helikopter de koordinasyon görevini üstlendi. İtfaiye sözcüsü Vasilyos Vathrakoyannis, "Durum tehlikeli, yangın konut alanları arasında yayılıyor" dedi. Vathrakoyannis, alevlerin güçlü rüzgar nedeniyle "yıldırım hızında" yayıldığını duyurdu. 

Kent dumanın gölgesinde kaldı
Dumanların gölgesi şehrin üzerine yayıldı ve Atina'nın tarihi Akropolis tepesinde yer alan Parthenon Tapınağı'nı kaplayarak Yunanistan'ın en ikonik simgelerinden birini örttü. Atina'nın batısındaki Megara kasabası yakınlarındaki bir orman yangınının da devam ettiği bildirildi. Yetkililerin iklim değişikliğine bağlı olağandışı yüksek sıcaklıklar nedeniyle son yirmi yılın en yüksek yangın riskini taşıdığı konusunda uyardığı Yunanistan'ın dört bir yanında bu yaz 2.000'den fazla orman yangını meydana geldi. Ancak çoğu, önceki yazlarda olduğu gibi büyük yıkımlara ya da ölümlere yol açmadan kontrol altına alındı. ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.