YCK'den YJA Star’a: Berfîn ve Têkoşîn

Kadın Haberleri —

  • Berfîn Roj, Sêrtli. 1993 yılında henüz 12 yaşındayken Türk devleti tarafından birkaç kez kaçırıldı, işkence gördü. Şehit Zîlan’ın Dersîm’de gerçekleştirdiği eylem, mücadele çizgisini belirledi, 1999’da Dêrsim’de yüzünü dağlara döndü. Ve halkı için 24 yıl boyunca savaştı.
  • Têkoşîn Dilgeş, Mêrdînli. Abisi Têkoşer’in (Abidin Ulaş) 1994 yılında şehit düşmesiyle mücadelesine sahip çıktı, 98’de gerilla saflarına katıldı. Yeri geldi çatışmada ağır yaralandı yeri geldi yoldaşlarının yaralarını sardı. Zafer ve başarı dışında başka seçeneği kabul etmedi.

YJA Star gerillaları Berfîn Roj ve Têkoşîn Dilgeş, 30 Kasım 2023’te Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği saldırıda şehit düştü. YJA Star Merkez Karargâh Komutanlığı, Berfîn ve Têkoşîn’in kadınca düşünmenin, mücadele etmenin, yaşamanın ve yaratmanın öncülüğünü yaparak özgürlük için direnen tüm kadınların ilham alacağı bir mücadelenin sahibi olduğunu” belirtti.

 

Berfîn Roj (Caize Selber) Sêrt’in Şêrwan ilçesinden. Kürdistan’dan uzak metropollerde büyümesine rağmen, ailesinin yurtsever olmasından dolayı kimliği ve kültürüyle büyüdü. Özellikle İstanbul’da yaşadığı dönemlerde ilk çelişkilerini yaşadı, düşmanın Kürt diline, kültürüne ve kimliğine yönelik tahammülsüzlüğüne şahitlik etti. Kendisini var eden değerlerin yasaklanması ve ortadan kaldırılmaya çalışılmasına karşı bu değerleri daha fazla sahiplendi.

12 yaşında işkence gördü

Berfîn’in dayısının 1993 yılında aranması olduğu bahanesiyle korsanvari bir şekilde kaçırıldı ve henüz 12 yaşında bir çocuk olmasına rağmen insanlık dışı işkencelere maruz kaldı. Bu süreçte yiğit bir Kürt kızı olarak direnişi seçti, adeta işkencecileri hayrete düşüren bir iradeyle onurunu ve kendisini var eden kimliğini korudu. Daha sonra aynı bahanelerle birkaç kez daha düşman tarafından kaçırıldı.

Bunun üzerine sistem okullarında okumayı bırakarak Yekitiya Ciwanên Kurdistan (YCK) bünyesinde yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer almaya başladı. Şehit Zîlan’ın 1996’da Dersîm’de gerçekleştirdiği eylem, Berfîn’in de mücadele çizgisini belirledi.

Zîlan’ın kaldığı yerden

1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplonun gerçekleştirilmesiyle Berfîn de yüzünü Şehit Zîlan’ın fedai eylem yaptığı Dêrsim’den dağlara verdi. Dersîm’de yaklaşık bir yıl mücadele ettikten sonra Erzirom bölgesine geçti, burada da bir yıl mücadele yürüttükten sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada Xinêre ve Qendîl bölgelerinde bir süre pratik yürüttü.

1 Haziran 2004 Hamlesi ile düşmana karşı aktif mücadelenin verildiği bölgelere geçme önerisinde bulundu. Bu temelde 2005’ten 2009’a kadar Zap ve Zagroslar’da mücadele yürüttü, askeri anlamda önemli tecrübeler kazandı. Ardından uzun yıllar boyunca Qendîl ve Behdînan bölgelerinde gerilla komutanlığı yaptı.

Önderliğin fikirlerinin halka ulaşması için bir havari ve özgür yaşam elçisi gibi başta Başûrê Kurdistan olmak üzere Kürdistan’ın birçok alanında mücadele yürüttü; halkçı, doğal, dürüst ve samimi yaklaşımlarıyla temas ettiği her kesimden insanın yüreğini kazanmayı başardı.

 

Têkoşîn û Têkoşer…

Têkoşîn Dilgeş (Şîrvan Ulaş), aslen Mêrdînli ancak Amed’de dünyaya geldi. PKK’nin öncülük ettiği Kürdistan özgürlük mücadelesinin Bakurê Kurdistan’da giderek gelişmesi, tutarlı bir pratik sahibi olması Têkoşîn’in ailesini de derinden etkiledi. Abisi Têkoşer’in (Abidin Ulaş) 1992 yılında mücadele saflarına katılması, ailenin olduğu gibi Têkoşîn’in de aktif bir şekilde mücadeleye katılmasına vesile oldu. Ailesi Kürdistan’da artan düşman baskı ve katliamlar nedeniyle Türkiye metropollerine göç etmesinden dolayı Têkoşîn de Kürdistan’dan ayrılmak zorunda kaldı.

1994 yılında abisi Têkoşer’in Amed’de şehadete ulaşması, Têkoşîn’in yaşamında yeni bir sayfa açmasına neden oldu. Yaşanan şehadete layık olmanın ve abisinin mücadelesini sürdürerek büyütmenin yolunun daha fazla katılmak olduğunun bilinciyle aktif bir şekilde Yekitiya Ciwanên Kurdistan - YCK saflarında faaliyet yürütmeye başladı.

Yüzünü dağlarına döndü

İstanbul’un birçok bölgesinde çalışma yürüttü, Kürdistan’daki özgürlük rüzgârının metropollere taşınması için büyük bir emeğin ve çabanın sahibi oldu. Metropollerde 4 yıl boyunca önemli başarıların elde edilmesini sağladı. 1998 yılında Serhildan’ın (Sema Yüce) Çanakkale zindanında bedenini ateşe vermesi onun da mücadele çizgisini tayin etti. Uluslararası Komplo’nun başlangıç tarihi olan 9 Ekim 1998 günü yüzünü Kürdistan dağlarına döndü.

Gerilla saflarındaki ilk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda gördü. Kendisini özellikle gerilla savaş sanatında derinleştirerek bir an önce Bakurê Kurdistan’a geçip halkın özgürlük mücadelesini büyütmek istedi. 2003 yılında Dersîm bölgesine geçerek mücadelesini burada sürdürdü. 1 Haziran 2004 Hamlesi’nin başlamasıyla düşmana olan öfkesini eyleme dönüştürme imkânına kavuştu. Dersîm’de 2009 yılına kadar mücadele etti, burada askeri anlamda önemli tecrübeler kazandı.

Nerede eksik varsa oraya koştu

Daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçti, ideolojik eğitimlere katılarak kendisini özellikle kadın özgürlük ideolojisinde yetkinleştirmeye çalıştı. 2011 yılında düşmana karşı yer aldığı bir eylemde ağır yaralandı ancak güçlü iradesiyle kendisini toparlamayı başardı ve mücadelesine kaldığı yerden devam etti. Daha sonra sağlık çalışmalarından yoldaşlarının eğitimiyle ilgilenmeye kadar birçok alanda emek vererek devrimci görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye çalıştı. 

Çok yönlü kişiliği ve kendisini mücadeleye adamasıyla tanınan Têkoşîn, YJA Star birliklerinde çeşitli düzeylerde komutanlıktan, sağlık, eğitim ve toplumsal çalışmalarda yer almaya kadar nerede ihtiyaç duyulmuşsa orada olmayı ve devrimci görevlerini en iyi bir şekilde yerine getirmeyi esas alarak özgür kadın hareketinin çok yönlü ve gelişkin bir kadrosu olmayı başardı. Zafer kişiliğini kendisinde yaratmayı esas alan Têkoşîn, yaşadığı derin yoğunlaşmaları pratiğe geçirmek için büyük bir ısrarla başarı dışında herhangi bir seçeneği kendisine kabul etmedi. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.