10 kişiye bir oda

Yurt Dışı Haberleri —

Onat ailesi

Onat ailesi

  • Türk devletinin baskıları nedeniyle Almanya'nın Hamburg kentine gelip iltica eden Batmanlı Cengiz Onat ve eşi Latife Onat 8 çocuklarıyla beraber 25 metrekarelik bir odada yaşamaya çalışıyor. Kampta 15 aileye bir tuvalet ve banyo düşüyor.

M. ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG

Hamburg'un Niendorf semtinde bir mülteci kampında kalan 8 çocuklu aile, yer darlığını defalarca yetkililere iletmelerine rağmen 'Nüfusunuz kalabalık', 'Size göre ev bulamıyoruz’ gibi gerekçelerle yaklaşık 8 aydır tek kişilik ve sağlık koşullarından uzak bir şekilde tek bir odada tutuluyorlar.

Ailenin büyük oğlu Bilal Onat (Devrim Garzan) 2023’te Avaşin'de Türk ordusunun hava saldırısında şehit düştü. Cengiz ve Latife Onat çiftinin bir diğer oğlu da Türkiye’de siyasi çalışmalarından dolayı hapiste. Batman'da yürüttüğü siyasal faaliyetlerden dolayı defalarca gözaltına alınan ve ölüm tehditlerine maruz kalan Cengiz Onat yurt dışına çıkmak zorunda kalmış. Cengiz Onat’tan sonra eşi Latife Onat da aranır duruma düşünce o da cezaevine girmemek için bir süre Batman'da illegal bir şekilde yaşamak zorunda kalmış. Daha sonra da bir yolunu bulup çocuklarıyla eşi Cengiz Onat’ın yanına gelmiş.

15 aileye tek tuvalet ve banyo

İltica işlemlerinin ardından 8 çocuğuyla beraber 25 metrekareyi bulmayan bir odada kaldıklarını söyleyen Onat, kendileriyle beraber gelen birçok insanının transferlerinin gerçekleştiğini, başka yerlere gönderildiklerini belirterek yaşadıkları sıkıntılar hakkında konuştu: “Kaldığımız yer normalde iki kişilik bir yer ama ben, eşim ve 8 çocuğum tek bir odada yaşam mücadelesi veriyoruz. Defalarca kamp yetkililerine yerimiz dar ve sağlıklı bir ortam değil dememize rağmen senin nüfusun kalabalık, ailene göre ev bulamıyoruz denilerek yardımcı olmadılar. Tuvalet ve banyo ortak kulanılıyor. Yaklaşık 15 aileye bir tuvalet ve banyo düşüyor. Kampta yeterli sayıda güvenlik elemanı bulunmuyor.  Güvenlik elemanlarının çoğu da Afgan ve Araplardan oluşuyor. Bunlar da en küçük bir olayda kendi vatandaşlarını kayırıyorlar. Dil bilmediğimiz için de kendimizi ifade edemiyoruz.”

Çocuklar için edişeliler

Eşi Latife Onat da bir anne ve bir kadın olarak kamp yaşamında oldukça zorluk çektiğini belirterek şunları söylüyor: “Çocuklarımla çok zor şartlar altında yaşıyoruz burada. Bütün ihtiyaçlarımızı tek bir odada karşılamak zorunda kalıyoruz. Bu şartlar altında burada bir çocuğum oldu. Ergen kızlarım var ve yer darlığından dolayı üstümüzü çoğu zaman 15 ailenin ortak olarak kulandığı banyoda değiştirmek zorunda kalıyoruz. Kaldığımız yer toplamda 20-25 metrekarelik bir yer. Burada yemek yapmak yasak. Sabah ve akşam mutfakta yemek yemek zorundasın. Hasta olduğum için sadece ben yemeğimi eve getirebiliyorum. 4 tane lavabo var ama tek bir tane çalışıyor. Kampta her türlü taciz olayları yaşanıyor. Çocuklarımızı dışarı bırakmaya korkuyoruz.”

Tacizlere tedbir alınmıyor

Yaşadıkları kampların aile hayatı için güvenli olmadığını söyleyen Latife Onat; “Geçtiğimiz günlerde bir 7-8 yaşlarında bir Kürt kızına taciz girişiminde bulundu. Bu olaylar daha öncede yaşanmış burda. Çocuğun babası kızı bir daha tacize uğramasın diye peşinden ayrılmıyor. Çocuklarım okuldan gelmeden ve onlar yatmadan asla yatamıyoruz. Bekar insanlarla aileler aynı ortamda kalıyor. Kampın içerisinde her türlü alkol ve uyuşturucu kullanılıyor. Ne ben ne çocuklarım kesinlikle güvende değiliz. Kaldığımız kamp hava alanına yakın olduğu için de uçakların iniş ve kalkışında çok gürültü oluyor. Yetkililerden ricamız bir an evvel daha insanca koşularda yaşayabileceğimiz bir ev vermeleri” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.