2 Nisan Pazar son gün!
Yurt Dışı Haberleri —
- Seçmen kayıtları ve itirazlar için son gün 2 Nisan. Hafta sonu da konsoloslukların açık olacağına dikkat çeken Emek ve Özgürlük İttifakı Yurt dışı Seçim Koordinasyonu, bir oyun ülkenin geleceğini değiştirebileceğini hatırlatarak kayıt olun dedi.
ERDAL BAZ/BERLİN
Yurt dışında seçmen kaydı için son günlere girildi. Seçmen kayıtları ve itirazlar için son gün 2 Nisan. Hafta sonu da konsoloslukların açık olacağını duyuran Emek ve Özgürlük İttifakı Yurt dışı Seçim Koordinasyonu, “Bir oy ülkenin geleceğini değiştirebilir. Herkes seçmen kaydı olup olmadığını kontrol etmeli, kaydı olmayanlar mutlaka kaydını yapmalı” çağrısında bulundu.
YSK’nin aldığı kararla yurt dışında 4 bin 969 sandık kurulacak. Seçime katlımın tam olması halinde 3 milyon 286 bin 786 kişi oy verebilecek. 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında ülkeler için belirlenen günlerde, gümrük kapılarında ise 27 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasına oy kullanılacak. Ancak temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanabilmeniz için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmanız gerekiyor. Seçmen kaydı ya da kayıt değişikliği ve itiraz için başvurular ise 2 Nisan Pazar günü saat 16.00’da sona eriyor.
Kanada’dan Japonya’ya
Emek ve Özgürlük İttifakı Yurt dışı Seçim Koordinasyonu oluşturduğu seçim komisyonlarıyla Almanya’dan İsveç’e, Kanada’dan Japonya’ya çok sayıda ülkede seçmen kayıtları için çalışma yürütüyor. İttifak içindeki partiler, Türkiyeli ve Kurdistani örgütler, inanç kurumları, kadın ve gençlik örgütleri seçim için birlikte çalışıyor. Bir yandan seçmenlerin kaydının olup olmadığı kontrol edilirken, diğer yandan da yeni seçmenlerin kaydı yapılıyor.
Her kesime ulaşalım
Kimi yerlerde seçmenler konsolosluklara götürülüyor. Özellikle kaydı olmayan yeni gelen göçmenler, kamplardaki mülteciler, deprem nedeniyle ya da farklı nedenlerle geçici olarak yurt dışında bulunanlar, öğrenciler gibi seçmen kaydı yurt dışında olmayanların kayıtlarını yurt dışına taşımak için çalışmalar yapılıyor.
Evler, esnaflar, kamplar ziyaret ediliyor
Ev ya da esnaf ve kamp ziyaretleri, halk toplantıları yapılarak seçmenler bilgilendiriliyor ve kayıtlar kontrol ediliyor. Yapılan eylem ve etkinlikler de seçmenlerin kayıtlarının kontrol edilmesi için bir fırsata dönüştürülüyor. Bu yıl ilk defa oy kullanacak önemli bir genç nüfus da var. Onlara ulaşmak da öncelikler arasında.
Sadece birkaç gün kaldı
Şimdiye kadar on binlerce seçmenin kaydının olup olmadığı kontrol edilirken, aynı zamanda yeni seçmenlerin de kaydı yapıldı. Yurt dışı Seçim Koordinasyonu seçmen kaydı için son günlere girildiği uyarısında bulunarak “Tüm Avrupa ülkeleri, Avustralya, Kanada ve dünyanın birçok merkezinde seçim koordinasyonları var. 2 Nisan’a kadar herkes seferber olmalı” dedi.
‘Kaydım zaten var’ demeyin
“2 Nisan’a çok az bir süre kaldı, bu nedenle mutlaka ama mutlaka seçmen kaydınızı kontrol ederek çevrenizi bu konuda aydınlatın” diyen Koordinasyon, “Seçmen kaydınız yok ise kaydınızı yapın. Seçmen sorgulama ile bilgilerinizi kontrol edin; yanlış ise düzelterek demokratik hakkınızı kullanın” diye belirtti. “Ben geçmişte oy kullandım, zaten seçmenim” diyerek sorgulama yapmayanları da uyaran Kordinasyon, “2018 yılında İtalya’da oy kullanan bir seçmenimizin kaydı hiç gitmemesine rağmen İzmir’de çıktı. Bu yüzden tüm seçmenler mutlaka sorgulama yapmalıdır” dedi. Türkiye, Kurdistan’a gittinde yaptığı bir resmi işlem nedeniyle bazı seçmenlerin adreslerinin ülkeye taşındığına dair örneklere de rastlandığı belirtilerek, seçmen kaydı sorgulamasının önemine vurgu yaptı.
Sorun yaşarsanız bildirin
Son yıllarda yurt dışına on binlerce Kurdistanlı, akademisyen, sol-sosyalist çevrelerin geldiğine dikkat çekerek, bu kişilerin seçmen kaydının yapılmasının önemine vurgu yapan Koordinasyon, konsoloslukların keyfi uygulamalarıyla karşılaşan ve sorun yaşayanlarına yardıma da hazır olduklarını kaydetti: “Konsoloslukta herhangi bir sorun yaşadığınızda seçim komisyonlarınıza, Avrupa Seçim Koordinasyonu’na mutlaka bilgi verin. Kimi zaman keyfi yaklaşımlar olabiliyor. Avusturya, Almanya, Polonya gibi kentlerde bu tür sorunlar yaşandı. Koordinasyon olarak Yüksek Seçim Kurulu ile iletişime geçip sorunu çözdük.”
Her oy çok değerli
Bu seçimin stratejik ve kritik bir seçim olduğunun altını çizen Koordinasyon, “Vereceğimiz her oy gelecek 100 yılı belirleyecek önemdedir. Her oy çok değerlidir ve herkes bunun farkında hareket ederek sorumlu davranmalı.Kullanılmayan her oy faşizme geçit veriyor ve bu ceberut rejimin ömrünü uzatmak anlamına geliyor” dedi. Koordinasyon, “Şu anda Türkiye’de faşizmle demokrasi; karanlık ile aydınlık arasında kıran kırana bir mücadele yürüyor. Her kullanılmayan oy şu anda iktidarda olan Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê’yi işgal eden, özgürlük gerillasına karşı kimyasal silah kullanan bu hükümetin işine yaramaktadır. Her Kurdistanlı bunu iyi bilmeli” ifadelerini kullandı.
Tüm konsolosluklarının hafta sonu seçmen kaydı yapmak ve yanlış bilgileri düzeltmek için açık olduğunun altını çizen Koordinasyon son olarak “Faşizmden, diktatörlükten kurtulmak için sen de oy kullanabilmek için seçmen ol” dedi.
Son tarih 2 Nisan
* Kişilere yurt dışı seçmeni olduklarına dair seçmen kağıdı gönderilmez, ayrıca bilgilendirme yapılmaz. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığını seçmen listelerinin ilanı süresince kendiniz kontrol etmelisiniz.
* Yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar ya da kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyenler için son tarih 2 Nisan.
Kimler oy kullanabilir?
* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan (çifte vatandaşlar da dahil), yerleşim yeri yurt dışı olan, seçim günü itibarıyla 18 yaşını doldurmuş (15 Mayıs 2005’ten önce doğanlar, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan kişi yurt dışı seçmenidir.
* Kişi hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla seçme hakkından yoksun bırakılmadığı sürece oy kullanabilir.
* İltica eden, henüz oturum hakkı elde etmemiş olanlar, hatta haklarında arama kararı olanlar da (kesinleşmiş cezası olanlar hariç) oy kullanabilir.
*Mavi kart sahipleri Türk vatandaşlığı olmadığı için oy kullanamazlar.
Kayıtlar nereden kontrol edilebilir?
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı
* ysk.gov.tr adresinde “Yurt dışı Seçmen Kaydı Sorgulama” sekmesinden (https://secmen.ysk.gov.tr/secmen-yurtdisi)
* Mobil cihazlarda “Seçmen Sorgulama” mobil uygulaması üzerinden
* E-Devlet üzerinden “Yurt dışı Seçmen Kaydı Sorgulama” sayfasından kontrol edebilirsiniz.
Kaydı olmayanlar ne yapmalı?
* ysk.gov.tr. sitesinde yurt dışı seçmen sorgu sayfasında kayıtlı olmadığınız bilgisi çıkıyorsa ya da adres bilgilerinizde yanlışlık varsa itiraz süresi içinde (2 Nisan’a kadar) bilgilerinizi güncellemeniz ve düzeltmeniz gerekiyor.
* En yakındaki konsolosluğa T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanıyla başvurarak, Adres Beyan Formu’nu doldurarak imza karşılığı şahsen teslim etmeniz gerekiyor.
Adres Beyan Formu nereden alınır?
* Adres Beyan Formunu “https://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/AdresBeyan- Yurtdisi.pdf/“ bağlantısından indirebilirsiniz. Formu, yurt dışı temsilciliklerinden de temin edebilirsiniz.
* Üzerinde T.C kimlik numarası ve fotoğrafınızın bulunduğu nüfus cüzdanının yanı sıra ehliyet, evlenme cüzdanı, meslek kimlik kartıyla da konsolosluklara giderek kayıt yaptırılabilirsiniz.
T.C. Kimlik numarası olmayanlar ne yapmalı?
* Üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu yukarıdaki kimlik belgelerinden herhangi birine sahip olmayanlar, örneğin üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan eski bir sürücü belgesi ya da iltica kimliği gibi evraklarla en yakındaki dış temsilciliklere başvurmalı. Önce geçici kimlik belgesi almalı, ardından seçmen kaydını yaptırmalı. Alınacak geçici kimlik belgesiyle oy kullanma hakkınız da var.
Geçici süreliğine yurt dışında olanlar oy kullanabilir mi?
* Seçmen kaydı Türkiye’de olup da 14 Mayıs’a kadar Türkiye’ye dönemeyecek olan öğrenciler, çalışanlar, turist olarak gelenler vb. kayıtlarını yurt dışına aldırmak için konsolosluğa gidip, öğrenci veya çalışan belgesini ibraz ederek Adres Beyanı Formu doldurmalı.
Hafta sonu konsolosluklar açık
Seçmen kaydınızın olup olmadığını “www.ysk.gov.tr” adresinden online kontrol edebilirsiniz. Eğer kayıtlı değilseniz ya da bilgileriniz yanlışsa en geç 2 Nisan tarihine kadar düzeltip seçmen olmalısınız ki oy kullanabilesiniz.
* Mesai saatlerinde randevusuz olarak konsolosluğa gidebilirsiniz. Konsolosluklar hafta sonları da açık olacak.