250 bin kişi yerinden edildi

Dünya Haberleri —

Filistin / foto:AFP

Filistin / foto:AFP

  • İsrail’in, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki bölgelerin boşaltılması emrini vermesiyle göç başladı. 250 bin kişi yollara düştü. Netzarim Koridoru’nu genişletileceğine dair bilgiler var.

İsrail'in Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki bölgelerin boşaltılması yönünde emir vermesi yeni bir göç dalgasını tetikledi. Çıkmaza giren ateşkes ve rehinelerin karşılıklı takası görüşmeleri ardından İsrail’in savaş hükümeti Gazze’de göçertme politikasına hız verdi. İsrail’in Gazze Şeridi'ni ikiye bölen Netzarim Koridoru’nu genişletileceğine dair bilgiler basında yer aldı.

Uydu görüntülerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun askerlerini çekilmeyi reddettiği Netzarim Koridoru boyunca ve Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia (Salahaddin) Koridoru'nda dört büyük askeri mevzi kurulduğunun görülmesi söz konusu genişlemeye işaret etti. Mısır ise dün Philadelphia (Salahaddin) Koridoru'nda ve Refah Sınır Kapısı’nda İsrail’in askeri varlığını reddettiğini bir kez daha yineledi.

İnsani yardım askıya alındı

Deyr el-Belah Belediyesi, İsrail'in Gazze'nin merkezinin boşaltılması talimatı vermesinin ardından 72 saat içinde yaklaşık 250 bin kişinin zorla yerinden edildiğini açıkladı. Birleşmiş Milletlerden (BM) üst düzey bir yetkili, BM'nin Deyr el-Belah'ın boşaltılması talimatı nedeniyle insani yardım faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldığını açıkladı.

BM'ye göre, 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Gazze'nin yüzde 88,5'luk kısmı için tahliye emirleri çıkarıldı. Bu durum, 1,8 milyon kişiyi "insani bölgelere" göç etmeye itti. Ancak bu bölgeler toplamda 41 kilometrekare genişliğinde ve temel altyapı ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre savaşın başından bu yana İsrail saldırılarında 40 bin 430 kişi öldürüldü. Bunların önemli bir kısmının çocuklar ve kadınlar olduğu belirtiliyor.

Ben-Gvir tahrik ediyor

İsrailli aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'da bir sinagog inşa edilmesini desteklemesinin ardından tartışmalara yol açtı. Buna karşın Netanyahu, “Tapınak Tepesi'ndeki (Mescid-i Aksa'nın Yahudilerce kullanılan adı) mevcut durumda herhangi bir değişiklik yok” diyerek Ben-Gvir’in açıklamalarına itiraz etti. GAZZE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.