3 yıl geçti, Afgan kadınlar direniyor

Kadın Haberleri —

YJK-E eylem

YJK-E eylem

  • Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E), Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin3’üncü yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 3’üncü dünya savaşıyla birlikte hegemonik güçlerin sistemin kendi krizini dizayn ederek varlık savaşı verdiğini ve bu savaşların kadınların yaşamları üzerinden hedef alınarak yürütüldüğünü vurgulan.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Eril ve devletçi sistemler toplum üzerinde korku, baskı, savaş, kadın kırımı, göç ve katliamlarla 'kaderindir' algısını yaratmaya ve boyun eğdirmeye çalışmaktadır. Hegemonik güç odakları bilinçli bir politikayla yereldeki Taliban, El Kaide, DAİŞ vb. çeteleri örgütleyerek halkın ve kadınların üzerinden katliamları hedeflemektedir.

Rojava ve Başûr'da DAİŞ üzerinden kendini var etmeye çalışan bu güçler T.C. faşist iktidarının da desteğiyle saldırmışsa da görkemli bir savunmayla Rojava'da Kobanê direnişini ortaya çıkartmıştır. Paralel olarak Başûr'daki saldırılar da Şengal halkı üzerinde katliam gerçekleştirerek 7000 kadının köleleştirilerek pazarlarda satılması da gene bu hegemoniksavaşların bir sonucudur.

Jin Jiyan Azadî yaşam felsefesi tüm dünyayı etkisi altına alarak Rêber Apo'nun öğretileriyle kadın mücadelesine yeni bir soluk kazandırmıştır.

Afganistan'da aynı durumu yaşayan kadınlar Talibanların iktidara gelmesiyle toplumsal alanda görülmez kılınmaya çalışılmaktadır. Kadınlar sosyal, siyasal, bilim ve kültür alanından men edilerek geri ve feodal erkek zihniyetine mahkûm edilmiştir.

Afgan kadınların direnişi Kürt kadınların da direnişidir. Afgan kadın örgütlerinin çağrısı üzerine Frankfurt ve Köln'de yapılan eylemlerle bu utanca ortak olan uluslararası güçlerin de sorumluluklarını yerine getirerek başta kadınlara ve insanlığa hesap vermeleri gerektiğini bir kez daha belirttik." BERLİN

 

* * *

Pexşan için ses verin

Marsilya'nın Parc Longchamp bölgesinde toplanan aktivistler, İran'da hapsedilen Kürt aktivistPexşan Ezîzî ve diğer siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etmek amacıyla, “İdama hayır özgür yaşama evet” kampanyasına destek vererek eylem gerçekleştirdi. ParcLongchamp bölgesinde idama karşı büyük bir pankart açıldı. Eylemde, özellikle İran'da idam cezasının siyasi muhaliflere karşı bir silah olarak kullanılmasına tepki gösterildi.

Aktivistler, uluslararası toplumdan bu tür insan hakları ihlallerine karşı daha fazla destek beklediklerini belirterek, İran'daki tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması için çağrıda bulundular. MARSİLYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.