71 gündür açlık grevinde

Yurt Dışı Haberleri —

  • Almanya’da 129 b yasalarından dolayı yaklaşık 2 yıldır Düsseldorf Cezaevi’nde tutulan Haydar Demiray, tek tip elbise dayatmasına karşı 13 Mart tarihinden beri açlık grevinde. Demiray’ın eşi Sonnur Demiray taleplerin karşılanması çağrısında buludu.

HAKAN TÜRKMEN / BERLİN

Almanya’da 129 b yasalarından dolayı yaklaşık 2 yıldır Düsseldorf Cezaevi’nde tutulan Haydar Demiray, tek tip elbise dayatmasına karşı 13 Mart tarihinden beri açlık grevinde. 71 gündür açlık grevinde olan Haydar Demiray’ın eşi Sonnur Demiray taleplerin karşılanması çağrısında buludu.

Sonnur Demiralp, “Eşim Haydar Demiray 129 b yasaları nedeniyle tutuklu. 2022 yılında İngiltere’de tutuklanıp Almanya’ya iade edildi. 13 Mart’tan bu yana süresiz açlık grevinde. Tek tip elbise dayatmasını reddediyor ve Düsseldorf Cezaevi’nden bu dayatmanın olmadığı başka bir cezaevine sevk edilmek istiyor. Çünkü tek tip elbise insanlık onuruna aykırıdır” dedi.

Elbiselere el konuluyor

Tek tip elbise uygulamasının Almanya’nın her hapishanesinde olmadığını belirten Demiralp şöyle konuştu: “Bir hapishanede tüm elbiselere el konuluyor sadece verdikleri tek tip elbiseyi giyebiliyorsun. Bir diğerinde sadece ziyarete çıktığında giyiyorsun veya hiç bu uygulamanın olmadığı hapishaneler de var. Haydar’ın kaldığı hapishanede bütün elbiselerine el konuluyor ve verdikleri tek tip elbiseyi giymek zorundasın. Her yerde de bu elbiseyle dolaşmak zorundasın. Bunu ise kaçışları engellemek için yaptıklarını iddia ediyorlar.”

Reddettiği için de cezalandırılıyor

Eşinin tel tip elbise dayatmasını kabul etmediği için açlık grevinde olduğunu belirten Sonnur Demiralp şöyle devam etti: ''Haydar tek tip elbiseyi şu an giymiyor, sadece ben ziyaretine gittiğimde giymek zorunda kalıyor. Onun dışında giymiyor. Tabii bu da ceza politikası sistemini doğuruyor. Mesela telefon açamama cezası, görüşlere çıkamama, kimseyle görüştürmeme gibi. 129 b yasasından yargılananlara aynı zamanda 19. madde uygulanıyor. Eşim de bu 19. madde olmamasına rağmen çalışmasına, Almanca dil kursuna gitmesine izin yok.”

Tek başına ve 24 saat izleniyor

Açlık grevine başladıktan sonra eşinin hücresindeki şekerlerin alındığını söyleyen Demiralp, “Eşim ‘alınan şekerler verilmezse su da içmeyeceğim’ dediğinde şekerleri geri veriyorlar. Uzun bir süre kitaplarına el konuldu. Şu an kameralı bir hücrede tek başına kalıyor ve 24 saat boyunca izleniyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.