Adıyaman’da intiharlar korkutuyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

foto: Pixabay

foto: Pixabay

  • Depremden sonra Adıyaman’da 2023 yılında ölüm oranı binde 18,0 ile ilk sırada yer alması endişeleri arttırdı. KESK Adıyaman Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Halil Aydın, Adıyaman’da deprem sonrası intiharların arttığını, travmaların yaşandığını söyledi.

Aydın, “TÜİK’in 14 Haziran 2024 tarihinde açıklamış olduğu intihar vakaları verilerinde de artışın olduğunu, birinci sırada da ilimizin yer aldığını görmekteyiz” dedi. Aydın, son zamanlarda ardı ardına yaşanan intihar olaylarının yaşandığını belirtti ve ekledi: “İntihar ciddi bir halk sağlığı sorunudur.  Artan intihar vakaları hepimizin canını derinden acıtmaktadır. Özelliklede 6 şubat depreminden sonra Adıyaman’da birçok kişi intihar ederek yaşamını sonlandırdı. Özellikle 6 Şubat depremi bunun en yıkıcı tetikleyicisi oldu. TÜİK, kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il, 2023 yılında binde 18,0 ile Adıyaman, binde 17,1 ile Hatay, binde 14,8 ile Maraş’ın takip ettiğini paylaştı. 6 Şubat depreminde birçok canlar yitirildi, yaşam alanları, çalışma alanları yok oldu, insanlar yerinden yurdundan göç ettiler. Bazı ailelerden geriye sadece 1 kişi kaldı ve Adıyaman’da yakın kaybı olmayan aile yok gibi. Binlerce ceset görüldü. Geleneksel olmayan şekilde gömülmeler oldu. Herkesten bir ölüm hikâyesi, yaşam mücadelesi hikâyesi oluştu. Aynı zamanda uzuv kaybı yaşayanlar var. Enkazların altında saatler, günler sonra çıkartılanlar oldu. Hala yakınlarına ulaşamayanlar var.”

Şiddet, madde bağımlılığı

Adıyaman’da yaşamın zorlaştığını ifade eden Aydın, “Hiçbir şey yitirilmese dahi 6 Şubat depremi başlı başına bir travma haliydi. Adıyaman’da deprem sonrası madde bağımlılığı, akran zorbalığı, siber zorbalık, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, ihmal istismar gibi birçok alanda sorun artmıştır. Tüm bu gelişmeler yaşanırken koruyucu-önleyici sağlık hizmeti konusunda yerel yönetimlerin, Adıyaman Belediyesinin üzerindeki sorumluluklar daha da artmaktadır” diye konuştu. ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.