Ağır cezalar yolda, zaman aşımı yok

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hollanda’da, İstanbul Sözleşmesi uyarınca hazırlanan yeni yasa kapsamında rıza dışı tüm cinsel eylemler tecavüz suçu sayılacak. Cinsel saldırı suçlarının cezası en üst düzeye çıkarılırken internet üzerinde 16 yaşından küçük çocuklarla cinsel amaçlı sohbet de cezalandırılacak.

Hollanda hükümeti, taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi ve Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine uyum sağlamak ve çoğu zaman sonuçsuz kalan cinsel istismarı önlemek için Cinsel Suçlar Yasası’nı hazırladı. Yasanın uygulanması için 25 bin polis ve 250 savcı özel olarak eğitildi.

Artık kanıtlamak zorunda değiller

Yeni yasayla İstanbul Sözleşmesi’nde altı çizilen, “karşılıklı rıza olmadan yapılan cinsel eylemlerin ağır şekilde cezalandırılması” ilkesi hayata geçirildi. Tecavüz mağdurları, rızasız cinsel ilişkinin şiddet ve tehdit yoluyla gerçekleştiğini kanıtlama yükümlülüğünden muaf tutulacak.

Cezalar arttırıldı

Ayrıca tecavüz ve cinsel taciz suçu cezaları da arttırıldı. Cinsel taciz suçlarında 2 ile 8 yıl; tecavüz suçlarında ise 4 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları uygulanacak, suçlarda zaman aşımı olmayacak.

Mağdurlar, herhangi bir karakol ya da “0900-8844” numaralı hattı arayarak şikâyette bulanabilecek. Cinsel Şiddet Merkezi’ne ait “0800-0188” numaralı hat aracılığıyla mağdurlara 24 saat destek sağlanacak. Mağdurlara sürekli psikolojik ve tıbbi destek verilecek.

Öte yandan, zihinsel engelli veya psikolojik bozukluğu olan 16-17 yaşındaki çocukları hedef alan cinsel içerikli sohbet, kısa mesaj veya elektronik postalar da suç kapsamına alındı. Sokaktaki ve sosyal medyadaki her türlü cinsel taciz de suç kapsamında. AMSTERDAM

 

* * *

'hayır, hayır demektir'

İsviçre'de cinsel saldırıya karşı, artık daha güçlü yasal koruma sağlanacak. Yeni yasa, tecavüz suçunun gerçekleşmesi için tecavüzcünün mağduru tehdit etmesi veya şiddet kullanması şartını kaldırdı. Artık mağdurun rızası olmadan gerçekleşen cinsel ilişki ve fiziksel penetrasyon içeren eylemler de tecavüz olarak kabul edilecek.

Parlamento, Haziran 2023'te revize edilen cinsel suç ceza yasasını kabul etti ve "hayır, hayır demektir" ilkesi seçildi. Bu ilkeye göre, cinsel eylemler sadece tarafların açık rızasıyla gerçekleşebilir.

‘Siber avcılık’ olarak bilinen, 16 yaşın altındaki çocuklarla cinsel suç amacıyla iletişime geçme eylemi ise yasal çerçevede mevcut yasaların yeterli olduğu gerekçesiyle ayrı bir suç olarak eklenmedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.