Alişer Efendi’nin şiirine dava

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cihan Çelik

Cihan Çelik

  • “Koçgiri başladı harba / Sesi gitti şarka garba / İki ordu asker geldi / Dayanamadı bu darba” Alişer Beg’in 1921 yılında yazdığı bu şiiri seslendiren müzisyen Cihan Çelik’e yüz yıl sonra dava açıldı.

Cihan Çelik, müzisyenleri dar bir alana sıkıştırıp orada iş yapmaya zorladıklarını belirtti ve ekledi: “Bu durumda olan birçok müzisyen arkadaşımız var. Dernek gecelerine, konserlere, belediyelerin organizasyonuna da çıkamaz duruma geliyorsun. Çünkü ifşa edilmiş oluyorsun.”

Pirha’dan Eren Güven’e konuşan Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Devletin ‘barış süreci’ dediği bir dönemdi ve o zamanlar IŞİD’in saldırıları vardı. Buna karşı Alişer Efendi’nin 100 yıl önce yazdığı bir ezgisini okudum.  1921’de yazılmış ve altında da ‘yapılan tetkikler sonucu bu eserin 1921 yılında Koçgiri isyanı döneminde yazıldığı’ neticesine vardıkları yazıyor. Madem bu sonuca vardınız mahkeme ne için? Bu mahkeme tamamen susturma, bastırma, yıldırma amaçlı. Bir kere, soruşturmaya giren eser 100 yıllık bir ezgi. 100 yıl önce bu sorun çözülmüş olsaydı bunlara da gerek kalmazdı. Yüzyıl kaybettik bir yüzyıl daha kaybetmeyelim diyorum.”

Geri çekilmeyeceğim

Nuri Dersimi ile Alişer Efendi’nin ezgilerini ve dik duruşunun cezalandırılmak istendiğini hatırlatan Çelik, “Maraş, Koçgiri, Malatya, Dersim, Çorum ve Hatay’a kadar olan bölge insanların çok sıkıntı yaşadığı, katliamlara maruz kaldığı bölgeler. Bugün Koçgiri’de ana dilini konuşan insan sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. Benim Kürtçe bilmem dahi çok tuhaflarına gidiyor. Bir de Alişer Efendi’nin gerek muhalif kimliği; 1921 isyanı sonrası Nuri Dersimi ve Alişer affedilmeyen tek iki kişi. Biz de ısrarla onun ezgilerini, o dik duruşunu sergilediğimiz zaman karşımıza böyle şeyler çıkıyor. Hem Alevi hem Kürt kimliğimle müzik yapan birisiyim. Geri çekilmeyi bırakıp gitmeyi de açıkçası sindiremiyorum.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.