Almanya’da pedofili suç değil kusur!

Kadın Haberleri —

İstismar

İstismar

  • Almanya çocuk cinsel istismarının en fazla olduğu AB’nin 4’üncü, dünyanın da en kötü 7’nci ülkesi. Peki tehlike bu kadar büyükken Almanya çocukları korumak için bugüne kadar ne yaptı? Veri koruma (Datenschutz) yasasında ısrar eden Almanya’da pedofili artık suç değil ‘kusur’ olarak kabul ediliyor. 

GÖZDE GÜLER

Nisan 2022, A. (14) ve Jan P. (29) Snapchat adlı uygulamada tanışırlar. Üç ay boyunca toplam 7 bin kez mesajlaşırlar. Mesajlar önce dostane sonra cinsel içerikli olur. Jan P., A.’dan cinsel içerikli görüntüler ister ve A. da gönderir. Üç ay sonra Jan P. buluşmak ister, A. istemez. Israr eden Jan P., “Eğer benimle görüşmezsen görüntülerini ailene ve diğer herkese gösteririm” der. Üç ay sonra A. bir aksam üstü evden çıkar ve annesine son mesajını atar: “Anne her şey yolunda merak etme.” Yedi gün sonra A.’nın cansız bedeni Baden Württemberg’de bir gölde bulunur. Jan P. A.’yı boğup, tecavüz edip bedenini ise bir göle atar. Mahkemede Jan P.’nin, daha önce 11 yaşında başka bir kız çocuğuna da tecavüz etme girişimde bulunan bir sabıkalı olduğu ortaya çıkar.

Normal şartlarda hiçbir ebeveyn 14 yaşındaki çocuğunun böyle biriyle bir odada yalnız kalmasına müsaade etmez. Fakat elimizdeki akıllı telefon dediğimiz aygıt sayesinde çocuklar farkında olmadan böyle insanların odalarına giriyorlar. Avustralya İnsan Hakları Enstitüsü’nün Kasım 2023’te 18-65 yaş arası 2 bin erkek üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, her altı erkekten birinin çocuklara karşı cinsel ilgi duyduğu ve her 10 erkekten birinin ise hayatında en az bir kere bir çocuğu istismar ettiği açıklandı. 

Her saniyede 2 çocuk görseli

2022 yılının verilerine göre ise tam 88 milyon cinsel içerikli çocuk görseli internette dolaştı; yani her saniye en az iki cinsel içerikli çocuk görseli internete yüklendi. Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, bu tarz görsellerin ve internet üzeri iletişimde gizliliğin kalkmasını talep ederken European Digital Rights, bunun insanların düşünce ve iletişim özgürlüğüne bir saldırı olduğunu savunuyor. Tüm verilere rağmen Johansson’un talebi yoğun destek almıyor. Karşı görüştekiler, bunun bir toplu kontrol olduğunu savunurken teknik olarak da mümkün olmadığını belirtiyor. 

Grooming’e alan sunuyor

Google, 2022’de cinsel içerikli çocuk görseli arayan 630 bin hesabı kapatmıştı. Ancak Marc Zuckerberg’in sahibi olduğu Meta şirketi, Instagram ve Snapchat’e yeterli denetim sunmadığı için, adeta ‘grooming’ için bir alan sunuluyor. ‘Grooming’ yani birinin, bir diğer kişiyi internet üzerinden manipüle edip cinsel istismara zorlaması. 

Almanya’da tehlike çanları

Google, bu tarz görselleri Çocuk Koruma Organizasyonu’na (NCMEC) sunarak aynı zamanda polise de bildiriyor. Ancak Almanya’da “postgeheimnis” ya da posta gizliliği yasası bu işleme izin vermiyor. Dolayısıyla polis bu alanda gerçekleşen saldırılara hemen müdahale edemiyor. Yasalar, denetim yetersizliği vb. faktörler Almanya’da çocukları pedofilere karşı korumasız bırakıyor. 

AB’de 4’üncü dünyada 7. sırada

Bu alanda mücadele eden birçok sivil toplum örgütü var. Bunlardan biri de Internet Watch Foundation (İnternet İzleme Vakfı-IWF). IWF, Almanya’yı çocuk pornosunu denetlemesi ve siyasetçilerin derhal harekete geçmesi için uyarıyor. 2021 yılında bilinen tüm çocuk istismarı materyallerinin yüzde 62’sinin AB ülkesine ait olduğu tespit edildi. Bunun yüzde 5’i Almanya’da, bu rakam küresel oranın yüzde 3’ü. IWF, Almanya’daki çocuk cinsel istismarının 2020’ye kıyasla neredeyse 10 kat daha arttığına dikkat çekerek “Cinsel istismara ev sahipliği yapıyor, bu durum onu AB’de en çok istismar edilen yerlerden biri haline getiriyor” diyor. IWF verilerine göre, AB üye ülkeleri içerisinde Almanya çocuk cinsel istismar içeriğinin en fazla olduğu 4, dünyanın da en kötü 7. ülkesi konumunda. 

Gizlilik yasasında ısrarlı

Peki tehlike bu kadar büyükken Almanya çocukları korumak için bugüne kadar ne yaptı? Tüm saymakla bitmeyen örneklere ve verilere rağmen gizlilik yasasında (Datenschutz) ısrarlı. Öyle ki 2021’de cinsel içerikli çocuk görsellerine sahip olmak veyahut ikinci kişiye iletmek asgari bir yıl cezası olan bir suç olarak kabul edilmişti. Ancak bu yasa geçtiğimiz ay henüz yürürlüğe girmeden değiştirildi ve suç yerine 'kusur' olarak kabul edildi. Görseli yayma bir yıldan altı aya indirilirken görsele sahip olma bir yıldan üç aya indirildi. Buna gerekçe olarak ise bu görsellerin sadece zanlılar tarafından değil iyi niyetle aileler ve öğretmenler tarafından da yayılması. 

Suç değil ‘kusur’

İyi niyetli yaymak ne demek? Örneğin bir öğretmen öğrencisinin bu tarz bir görselini görürse, çocuğun ailesine ilettiğinde ya da ispat için telefonuna kaydettiğinde suç işlemiş oluyor. Ya da özelikle ergenlerin WhatsApp gruplarında birbirlerine açık görseller göndermesi suç sayılabiliyor. Almanya’da 14 yaş altı her türlü cinsel hareket yasak. Bu ve benzeri durumlar gerekçe edildi ve mahkemelerin önündeki böylesi dosyaları kapatabilmek için yasa değiştirildi. CDU/CSU bu değişikliğe destek vermeyen tek parti. Bu denli az cezanın yeteri kadar caydırıcı olmadığı görüşündeler. Yukarıda anlatılan örneklere göre özel bir yasa çıkarılmasını talep ediyorlar. Ancak bu talepleri karşılık bulmadı. Bu durumda bir pedofili de, 14 yaş altındaki bir çocuk da cinsel içerikli bir görüntü paylaştığında yasa önünde benzer bir uygulamaya maruz kalacak. 

Mesele paradigma değişimi

Pandemi döneminde Almanya’da hükümet 'sağlık güvenliğimiz' için bedenimize kadar kurallar koymuştu. Hala havalimanlarında gerektiği zaman çantamızı, özelimizi açıp göstermek zorundayız. Peki çocuklar söz konusu olunca Almanya’nın hukuku neden bu kadar zorlanıyor? Neden biz akşamüstü çay içerken ergen çocuklarımızın sapkın insanların çocuk odalarına alınmasına izin veriliyor? Elbette toplu kontrol doğru bir şey değil fakat veriler de birçok şeyin kontrol dışına çıktığını gösteriyor. Mesele kontrol değil, paradigma değişimi; kontrolün doğru yerde, gereken kişilere uygulanması. Örneğin bir öğretmen böyle bir görseli mahkemeye ispat olarak sunduğunda mahkeme buradaki niyeti ayırt edemiyorsa bu ülkenin mahkemelerinin mantığı da kontrol dışına çıkmış demektir. 

Bir değil binlerce zanlıları var

Bu çocukların görselleri silinse bile hayatları boyunca rasyonel paranoya yaşıyorlar. Yolda yürürken, iş başvurusu yaparken, alışverişte, her yerde acaba bu kişi benim o görüntülerimi gördü mü diye düşündükleri bir hayat yaşıyorlar. Zihinsel olarak o korkunç ana geri dönüyorlar. Onların bir değil binlerce zanlıları var. Korkunç olan bunların kim olduğunu hiçbir zaman öğrenemeyecek olmaları. Masum bir hayatı yıkmanın cezası da yöntemi de bu kadar basit olmamalı. İnternette denetim şart, yasalara paradigma değişimi elzem. 

 

* * *

18 bin çocuk istismarı

Almanya'da 2023 yılında 14 yaşın altındaki 18 bin 497 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında 2022'ye göre yüzde 7,7 oranında artış kaydedildi. Bu da her gün 54 çocuk ve gencin cinsel istismara maruz kaldığı anlamına geliyor. 

Alman polis teşkilatı Federal Kriminal Dairesi'nin tuttuğu verilere göre cinsel istismar mağduru olan çocukların yüzde 75,6'sı kız, yüzde 24,4'ü ise erkek. Mağdurların 15 bin 460'ı Alman, 3 bin 37'si ise yabancı ülke vatandaşı. Alman olmayan mağdurların sayısındaki artış 2022'ye göre yüzde 24,1 düzeyinde. Ayrıca, cinsel çocuk istismarı vakalarında kayda geçirilen 11 bin 900 suç şüphelisinin yüzde 94'ünün erkek ve 9 bin 657'sinin Alman vatandaşı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.