Almanya’dan, Türkiye uyarısı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türk yetkililerin Almanya’da ikamet edenler hakkında geniş listeler oluşturduğu ve keyfi muamele, geçmişe dönük suçlamalar ile tutuklanabilecekleri uyarısı yaptı. Türkiye’ye gidenler tehlike altında.

Almanya Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinden yayınladığı uyarı metni ile Türkiye’ye gidecekleri tutuklanma, alı konulma ve geçmişe dönük suçlamalarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardı. 7 Ağustos’ta yayınlanan metinde, vatandaşlardan tetikte olmaları, kalabalıktan uzak durmaları, güncel olaylar için yerel medyayı takip etmeleri istendi. Türkiye’de spontane gösterilerin ve şiddet olaylarının yaşanabileceğine dikkat çeken bakanlık metninde, "Alman vatandaşlarının keyfi olarak tutuklanması, çıkış yasağına tabi tutulması veya Türkiye'ye girişinin engellenmesi hâlâ karşılaşılan durumlardan biridir. Daha önce sorunsuz bir şekilde ülkeye giriş-çıkış yapabilen kişiler, geçmişe dayalı suçlamalar veya yeni bir suç nedeniyle tekrar geldiklerinde tutuklanabilir," ifadesi yer aldı.

Almanya’da yaşayanların illegal listesi 
Basın yayına birçok defa yansıyan Almanya’daki MİT ve AKP yanlılarının ihbarları ile oluşan listeler Türkiye’ye gidenler için büyük tehlike oluşturuyor. Bakanlığın resmi sitesi tutuklanma olasılığına dikkat çekere, "Birçok durumda, kovuşturmalar, terör örgütü olarak sınıflandırılan yapılarla (örneğin, PKK veya Türkiye'de terör örgütü olarak kabul edilen Gülen hareketi) bağlantılı propaganda, destek veya üyelik şüphesi üzerine dayanmaktadır. Türk kolluk kuvvetlerinin, Almanya'da ikamet eden kişilere dair geniş kapsamlı listeler tuttuğu ve bu kişilerin yeterli ön soruşturma yapılmadan dahi kolluk tedbirlerine maruz kalabileceği anlaşılmaktadır" dedi.  

Berlin’de fikir özgülüğü
Ankara’da terör faaliyeti
Türk devletinin muhalif tüm girişimleri terör yaftası ile damgalama huyuna da diplomatik bir dilde dikkat çeken metin, “terörizmin geniş tanımı nedeniyle Berlin'de ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen bir cümlenin Ankara'da aynı kapıya çıkmayacağı” da belirtildi. "Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, yorumlar veya beğeniler dahi kovuşturmaya sebep olabilir," denilirken, 2022'de kabul edilmiş 7418 sayılı yasaya atıfta bulunuldu: "Yeni bir ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ kapsamında, kolluk kuvvetlerince doğru olmadığı ve ülkenin güvenliği, kamu düzeni veya halk sağlığına tehdit oluşturduğu düşünülen beyanların yayılması da kovuşturma nedeni olabilmektedir," ifadeleri yer aldı. 
Ayrıca gazetecilerin hiçbir açıklama yapılmadan akreditasyonlarını kaybettiği, Almanya'daki yasalara göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek ifadelerin Türkiye'de mesleki kısıtlamalara ve cezai kovuşturmalara yol açabileceği hatırlatıldı.

Giden herkes tehlikede
Sosyal medyadaki hükümet karşıtı görüşlerden ötürü çok sayıda insanın hapis cezasına çarptırıldığı, Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla çıkarılan tutuklama kararlarının, yurt dışına çıkış yasaklarının yaygın hale geldiği, Türkiye'ye seyahat eden bir Alman vatandaşının yurt dışına çıkış yasağı almasının ciddi sonuçlar doğurabileceği de söylendi. Bunun Türkiye ile özel ilişkilere sahip kimselerin, Alman pasaportuna sahip gurbetçilerin ve Türkiye'yi gezmek isteyen Almanların üzerinde etkili olabileceği vurgulandı.

Konsolosluk da yardım edemez
Son bölümde de Türkiye'deki Alman diplomatik misyonunun ve konsolosluk yardımlarının kişiyi her zaman cezai kovuşturmadan koruyamayacağına değiniliyor.
Alman Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bu metin, sosyal medya uygulaması Instagram'a ve oyun platformu Roblox'a getirilen yasakların gündemde olduğu bir dönemde paylaşıldı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.