Amed’de Tohum Kütüphanesi
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Amed’de yerel tohumu korumak ve yaygınlaştırmak için kurulacak olan Tohum Kütüphanesi için çalışma yürüten Bişar İçli, “Amacımız sağlıklı gıdaya ulaşmak ve çiftçinin kazanmasını sağlamak. Biyoçeşitliliği gelecek nesillere aktaracağız” dedi.
ASMİN BARAN
Amed Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumların üretilmesi, korunması ve çoğaltılması amacıyla Tohum Kütüphanesi kuruyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Agroekoloji İklim Okulu bünyesinde oluşturulan Tohum Kütüphanesi ile yerel tohumlar toplanıp üretilecek. Tohum Kütüphanesi, Kayapınar ilçesinde tamamen doğal malzemeler kullanılarak kerpiçten inşa edilecek. Mart ayında açılması planlanan kütüphanede özellikle Mezopotamya’ya özgü yerel tohumların toplanması ve paylaşılması hedefleniyor.
Tohumlar şirketlerin tekelinde
Agroekoloji İklim Okulu Koordinatörü Bişar İçli, kütüphanenin hedefini ve bu süreçte yapacakları çalışmaları gazetemize anlattı. Asıl amaçlarının tohumu yaygınlaştırmak ve temiz gıdaya erişimin önünü açmak olduğunu belirten Bişar İçli, “Agroekoloji alanımızda hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmadan, doğal ve geleneksel yöntemlerle üretim yapmayı hedefliyoruz” dedi. Tüketim çağında özellikle endüstriyel tarımın yaygınlaşmasından dolayı yerel tohumların artık kaybolmayla yüz yüze kaldığını ifade eden İçli, “Biyolojik çeşitliliğin azalması ciddi anlamda iklimin değişimiyle bağlantılıdır. Yine hibrit tohumunun yaygınlaşması nedeniyle yerel tohumlar gittikçe yok oluyor. Mevcut tohumlar büyük ölçüde şirketlerin tekelinde. Şirketler çiftçileri kendine bağımlı kılmak için her yolu deniyor” dedi.
Doğal ve geleneksel yöntemlerle
Yerel tohumları toplayıp çoğalttıktan sonra kütüphaneye ekleyeceklerini belirten Bişar İçli, “Biyolojik çeşitliliğinin yaygın olduğu bir coğrafyadayız. Hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmadan, doğal ve geleneksel yöntemlerle üretim yapmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı. İlk hedeflerinin tohumu zenginleştirmek olduğunun altını çizen İçli, “Tohumlara geleneksel şekilde koruyup yine ileriki nesillere aktarmak istiyoruz. Bunun da iklim okulunun içinde yapılması çok anlamlı. Çocuklara, gençlere ve çiftçilere bu mücadeleyi anlatabilmek bizim için çok önemli. Onun için bu süreci hem inşa ediyor hem de öğretiyoruz” dedi.
70 civarı tohum toplandı
“Yerel tohumları kütüphanede oluşturduğumuz zaman bunun bir envanteri de tutulacak. Yerele özgü bir kimlik oluşturulacak” diyen İçli, şimdiye kadar 70 civarında tohum topladıklarını söyledi. Bişar İçli, “Bu kütüphanede tohum çeşitlerini arşivlemeyi, kimliklerini ve tarihsel bilgilerini oluşturmayı amaçlıyoruz. Hangi tohumun nereden, ne zaman ve kimin tarafından üretildiği gibi bilgiler bizim için çok önemli. Tohumun bir kimliği olacak ve bu, tarihsel bir hafıza niteliği taşıyacak. Tohumlar yavaş yavaş gelmeye başladı. Yaklaşık 8 alanda ciddi tohumlar elde etmeye başladık. Bunlar hangi tohum olursa olsun bunları depolamıyor ve kütüphaneye ekliyoruz” dedi.
Dayanışma ağı büyütülmeli
Yerel tohumların korunması ve çoğaltılmasının yanı sıra dayanışma ağının oluşturulmasının da önemine vurgu yapan İçli, “Şirketlerin yürüttüğü biyoloji savaşlara karşı bu direnişi sağlamak zorundayız. Bu direniş de dayanışma ruhu ile gelecek. Özellikle çiftçilerin ellerindeki yerel tohumları bizlerle paylaşması çok değerli” diye konuştu. “En temel amacımız paylaşmak, paylaştıkça çoğalırız” diyen İçli ekledi: “Çok uzun yıllardır bu coğrafyada o kadar sorunla karşı karşıyaydık ki gıda ve tarımı unutur noktaya geldik. Bu süreci yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.”
İletişim adresleri
Tohum Kütüphanesi’ne destek sunmak isteyenler, 0412 229 48 80-4701 numaralı telefon veya iklimdesifiratik@gmail.com adresine e-posta göndererek iletişime geçilebilir.
Ayrıca, Kayapınar ilçesindeki (Diclekent Bulvarı, Talaytepe Mahallesi 4007/2 Sokak No:4, DİSKİ Arıtma Tesisi Yanı) İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığına başvurabilir.