Ankara, Amed'i engellemekle meşgul

Amed Büyükşehir Belediyesi açıklama

Amed Büyükşehir Belediyesi açıklama

  • Amed Büyükşehir Belediyesi, kayyum tahribatıyla uğraşırken Ankara'nın 2 milyonluk kente uyguladığı ambargo ve engellemeyi de aşmaya çalışıyor.

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Türk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından engellenen projeleri açıkladı.  

Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, 5 aylık çalışmalarına dair kentteki gazetecilerle bir araya geldi. İskenderpaşa Konağı’nda yapılan buluşmaya çok sayıda gazeteci katıldı. Buluşmada, belediyenin yaptığı çalışmaları içeren bir sinevizyon gösterildi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bucak, yaptıkları birçok işe dair müfettiş görevlendirildiğini belirtti. Bucak, çok dilli eğitimin verildiği "Zarokistan" için de 2 mülkiye müfettişi görevlendirildiğine işaret ederek, "Demokles’in kılıcı gibi başımızda durmasından rahatsızız" dedi. 

150 otobüs yerine 14'üne izin

Ulaşım sorununa dair gelen soruyu yanıtlayan Bucak, "Gönül isterdi ki 5,5 ayda ulaşım filomuzu hızlıca güçlendirebilelim. Bu kadar hızlı olamıyor. Bu açıdan halkımıza bir özür de borçluyuz. 2 milyon nüfuslu büyük bir kent, hakikaten çok zorlanıyoruz. Biz 150 otobüs alma projesini Meclis'ten geçirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bize ‘Sadece hurdaya çıkan 14 otobüsün yerine yeni 14 otobüs satın alabilirsiniz’ yanıtı geldi. Tabii bunun mücadelesini vereceğiz. Yazışmalarla bunu tersine çevirmeye çalışıyoruz. En geç 2025 Şubat-Mart aylarında filoyu güçlendirebilecek, 70’i zorlayabilecek rakamlarla otobüs alarak, kentin ulaşımını iyileştirmek istiyoruz” diye konuştu. 

Hafif raylı sistem

Bucak, hafif raylı sisteme dair soruya şöyle yanıt verdi: "Bu sistem halkımızın sorunlarını çözebilecek bir sistem. Diğer ulaşım yollarına entegre olan bir sistem ve bu kenti büyük oranda rahatlatabilir. Keşke yerel yönetimlerin elinin rahat olduğu bir coğrafyada olsaydık. Şimdi bizim hafif raylı projemiz Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'nda ama bütün fizibilite ve revize çalışmalarını bitirmemiz lazım ki; 2025'in yatırım programından çıkmasın. Bunun için çalışıyoruz. En azından 2025 yılı içerisinde bu projede kalabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Muhakkak bu kente hafif raylı sistemi getireceğiz.”

Kayyumun bıraktığı elemanlar

Eşbaşkan Doğan Hatun ise şu an kendilerini en çok zorlayan konuların başında temizlik sorunu olduğunu aktardı. Doğan Hatun, temizlikle ilgili ihale yapmak istediklerini, ancak bakanlığın buna engel olduğunu söyledi. Doğan Hatun, ayrıca kayyum döneminde işe alınan temizlik işçilerinin iş yavaşlatıp, eksik iş yaptıklarını kaydetti. Doğan Hatun, kayyum döneminde işe alınan kişilerin aylarca çalışmadan maaş aldığına işaret ederek, "Onların almış oldukları raporları hakem heyetlerine gönderdik ama onlar hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığını gördük. 7 saatlik çalışma saatlerini bile uygulamayan kayyum zihniyetiyle çalışan birçok çalışan var. Bunların dışında belediyede çalışmadan kayyum gelecek spekülasyonları yaydıklarını da biliyoruz" şeklinde konuştu.

5 ayda engellenen projeler

Eşbaşkan Bucak, daha sonra 5 ayda yapmak istedikleri ve engellenen projeleri sıraladı: 

* Toplu taşıma araçlarımızın bekleme ve transferi için Yenişehir ilçesindeki bir arsanın tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazdık dönüş olmadı.  

* Uzun yıllardır gündemimizde olan tramvay hattının deposu için Peyas (Kayapınar) Belediyesi’ne bağlı Talaytepe bölgesindeki bir arsanın tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazdık, olumsuz cevap verildi. İki defa olumsuz cevap aldık.  

* Çok amaçlı spor kompleksi için Peyas Belediyesi Talaytepe’de bir arsanın tesisi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yaptık, olumsuz cevap aldık.  

* Sosyal hizmetlerin işsiz gençlerin istihdamı için kurmak istediği mesleki eğitim kursları için Sur İlçesi Cevatpaşa Mahallesi istediğimiz bir parsel var. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazdık, olumsuz cevaplandı. 

* Kültür Daire Başkanlığına bir protokolle tahsis edilen Keçi Burcu var. Restorasyonu bildiğiniz gibi belediyemiz tarafından yapılmış bir burç ve kullanım hakkının tahsise dönüşmesi için yapılan başvurumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildi. 

* Temizlik hususunda 4 merkez ilçenin yükünü biraz hafifletmek, 6 ve 2014 protokolüne geri dönebilmek için ihale büyütelim dedik. Araç ve personel ihalesine, '6360 sayılı Büyükşehir Kanunu 49’uncu maddesinde belirtildiği üzere temizlik ilçe belediye tarafından yapılır' denilerek ret yanıtı verildi. 

* Sur ilçesi Bağlar Mahallesi'nde bir mezarlık alanı istedik. Mülkiyeti hazineye bağlı bir yer. Defalarca yazmamıza rağmen buna bir cevap alamadık. Söz konusu yerin 20 yıllık ot bedelini 1 milyar 148 milyon karşılığında ödemiş. Valilikten onay alınmış ama tapu devri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yazı bekliyoruz. Bu ötelenebilecek bir konu değil. Bu bir avuç toprak, bu kentte bir daha bir pandemi olursa ya da farklı bir şey yaşandığında ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Bununla ilgili acil kodlu görüşme istedik. Bu ve benzeri konularda ya taleplerimiz engelleniyor ya da cevapsız kalıyor. AMED

 

* * *

Zarokistan için müfettiş

Türk İçişleri Bakanlığı, Amed Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı Zarokistan için müfettiş görevlendirdi. 

İçişleri Bakanlığı, Amed Büyükşehir Belediyesi'nin çok dilli hizmet veren Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evleri’ne yönelik müfettiş görevlendirildi. Bağcılar ve Gürdoğan mahallelerindeki Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evleri’nin ardından Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, kayyum döneminde işlevsiz hale getirilen Peyas (Kayapınar) ilçesindeki Zarokistan Kreş ve Gündüz Bakım Evleri’nin yeni eğitim ve öğretim yılına hazır hale getirmişti. Peyas Belediye Eşbaşkanları Berivan Gülşen Sincar ve Cengiz Dündar'ın yanı sıra Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği ( MED DER), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'ndan (Eğitim Sen) çok sayıda kişi ve aileler katılımıyla açılmıştı.

Zarokistan’da 3-4 yaş aralığındaki çocuklar için müzik, fen, doğa ve ekoloji atölyeleri düzenleniyor. Atölyelerin dili Kürtçenin Kurmanci ve Kirmanckî lehçeleri ile Türkçe. Zarokistan'ın 40 kişilik kapasitesi bulunuyor. Ayrıca iki sınıfı ve oyun uyku odaları bulunuyor. Kahvaltı, öğle yemeği ve ara öğünler uzman diyetisyenler tarafından belirlenerek hazırlanıyor. Çocuklar, Zarokistan kreşlerinden hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında faydalanabiliyor.

 

* * *

'Rindêxan' ismine ret

Silvan Kaymakamlığı, belediyenin kentteki bir parka verdiği "Rindêxan" ismini "yabancı dil" olduğu iddiasıyla reddetti. 

DEM Parti yönetimindeki Amed/Farqîn Belediyesi (Silvan) Meclisi, 2023'te yapımı tamamlanan ve kayyum tarafından 1. Kılıçarslan Kent Meydanı ismi verilen parkın isminin "Rindêxan" olarak değiştirilmesi yönünde karar aldı. Silvan Kaymakamlığı, belediye kararını reddetti.

Belediye, konuya dair şu açıklamayı yaptı: "Belediye Meclisimizin Temmuz ayı toplantısında aldığı karar doğrultusunda 1. Kılıçarslan Kent Meydanı'nın ismi 'Rindêxan' olarak değiştirildi. Ancak alınan isim değişikliği kararı mülkî idare amirliği (kaymakamlık) tarafından reddedildi. Kaymakamlık, 'Rindêxan' isminin Türkçe olmayan Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmayan ve 'yabancı dil' kurallarına göre teşkil edildiğini iddia ederek redde ilişkin şu gerekçeleri sundu: '…Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Sultan 1. Kılıçarslan'ın mezarı bulunmuş ve 2023 yılında yapımı tamamlanan Silvan ilçe merkezindeki parka '1. Kılıçarslan Kent Meydanı' ismi verilmiştir. Haçlıları bozguna uğratan Sultan olarak anılan Kılıçarslan'ın ilçemizde meftun olduğunun kamuoyuna duyurulmasıyla ilçemizin tanıtımına ve turizmine katkı sağlanmasıyla birlikte bu büyük sultanın hatırasının defnedildiği yer olan kadim şehir Silvan'a yaşatılması amaçlanmıştı. 1. Kılıçarslan Kent Meydanı'nın adının 'Rindexan' olarak değiştirilmesine ilişkin belediye meclisi kararı mezkûr yere konulmak istenen yeni adın Türkçe olmayan Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmayan ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş bir kelime olması, değişiklikte herhangi bir kamu yararının bulunmaması, ayrıca kararın yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine de aykırı olması nedenleriyle Kaymakamlığımızca onaylanmayarak ekte iade edilmiştir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.