Ankara resmi açıklama yapmalı

Akın Birdal

Akın Birdal

  • İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan'ın birinci muhatap olduğuna işaret ederek, "Önce Ankara'dan bu sürece dair 'Evet, biz barışacağız, Kürt sorunun demokratik barışçıl çözümü için varız' diyerek, resmi bir açıklama yapılması gerekiyor" dedi. 

Uzun yıllar barış mücadelesini yürüten İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerini ve yürütülen tartışmaları değerlendirdi. Kürt sorununun uzun yıllar hak savunucularının gündeminde olduğunu, şimdi herkesin bu konuyu konuşmasının önemli olduğunu söyledi. AKP ve MHP'nin açıklamalarının Ortadoğu'daki gelişmelerden bağımsız olmadığının altını çizen Birdal, "Ortadoğu'da taşlar yerinden oynadı. Yeniden oturma sürecinde İsrail'in pozisyonu NATO ve ABD'nin oradaki egemenlik elde etmesi ve güç kazanması, İsrail'in yayılma politikası, İran üzerindeki hesapları, Kürdistan ve Türkiye'yi doğrudan etkiler. Türkiye çatışma alanını daraltmak istiyor, Kürtlerle böyle bir diyalog sürecini başlatmayı kendileri açısından pragmatik olarak yararlı görmüş olabilirler" diye konuştu. 

Herkesin rolü farklıdır

Kürt sorununun çözümü her gündeme geldiğinde beraberinde tartışmaya açılan "muhataplık" meselesine dikkat çeken Birdal, "Muhatap birincil olarak Abdullah Öcalan'dır. Tecridin kapısını demokrasi ve barışa artık açmak gerekir. Önce tecrit kırılsın. Meclis ve DEM Parti'nin de rolü yadsınamaz. Kürt sorununun çözümsüzlüğüne neden olan anayasal yurttaşlık hakkı, dil, kimlik ve statü, eşitlik ve özgürlük hakları Meclis'ten çıkacak. Başta Terörle Mücadele Kanunu (TMK) düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki yasal engellerin kaldırılması ve bugüne değin yaklaşık 40 yıldır süren çözümsüzlüğü sorgulayarak, konuşabilir bir ortam yaratılırsa ön açıcı olur" dedi.

Yeni bir yol haritası

"Nasıl bir yol haritası?" sorusuna verilecek yanıtın önemine değinen Birdal, şunları söyledi: "Önce Ankara'dan bu sürece dair 'Evet, biz barışacağız, Kürt sorunun demokratik barışçıl çözümü için varız' diyerek, resmi bir açıklama yapılması gerekiyor. İkincisi tecridin kapısının açılması gerekiyor. Siyasi mahpusların, hasta tutsakların tahliye edilmesi gerekiyor. İnfazı yakılan ve İHD verilerine göre, 501 mahpusa yönelik hukuksuzluğun sona erdirilmesi gerekiyor. Konuşulabilir bir ortamın yaratılması gerekir. Konuşabilmeli, yazabilmeliyiz. Bu sürecin yasaya bağlı kılınması, keyfi olarak herkesin 'Şunu yapalım, bunu yaparım' demesi değil, Kürt sorunun demokratik çözümünün yol haritası, bir yasaya bağlı kılınması gerekir. Buna göre hareket edilmesi gerekir. Ne zaman ne yapılacağının da bir ajandası olması gerekiyor. Bahsettiğim yol haritası, barış mücadelesinin toplumsallaşmasıdır. Her bir kişinin barış savunucu olması gerekiyor. Sanatçılar barış için söylemeli, perdeler barış için açılmalı. Siyasetçiler Meclis'teki kürsüyü barış kürsüsüne dönüştürmeli. Bütçe görüşmeleri başlayacak, bunu barış bütçesine dönüştürebiliriz. Savaş ve çatışmaya, güvenlik ve savunma bütçesi yerine işe, teknik ve barışa ayrılabilir. 2024 bütçesi bunun üzerine inşa edilmelidir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.