Babası ve iki kardeşi de şehit

Jînda Cudî (Hazal Belge)

Jînda Cudî (Hazal Belge)

  • Babası Yûsif Belge ile kardeşleri Fîras ve Rizgar'ın da Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde şehadete ulaştığı YPJ komutanlarından Jînda Cûdî, Türk ordusunun Qamişlo-Amûdê yolunda gerçekleştirdiği SİHA saldırısında şehit düştü. 

YPJ, gerillaya katıldığı 2003'ten beri savaşan, geçtiği Rojava'da Cezaa, Rebîa, Mebrûka, Til Koçer, Serêkaniyê, Şehîd Rûbar Hamlesi ve Hol gibi kritik bölgelerde DAİŞ’e karşı en sert savaşlara katılan komutanlarından Jînda Cûdî'nin şehadetini duyurdu. 

Türk ordusunun 3 Ekim 2024’te Qamişlo-Amudê yolunda gerçekleştirdiği SİHA saldırısında şehit düşen iki kişiden birinin  YPJ komutanlarından Jînda Cûdî olduğu açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan YPJ Genel Komutanlığı, "DAİŞ’e karşı savaşan YPJ savaşçılarını ve komutanlarını namert yöntemlerle hedef alan Türk devleti, bu saldırılarla soykırım gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bugün sürdürdüğümüz direniş, onurlu bir yaşam için verilen bir mücadeledir. Bu devrim, bu ülkenin en değerli kız ve erkek evlatlarıyla gerçekleştirildi ve devrimi ilk günkü kararlılığıyla koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Biz, intikamcı bir gücüz ve Türk devleti şunu iyi bilmelidir ki; intikamımızı yerde bırakmayacağız. Türk faşizminin her işgal girişiminin hesabını soracağız. Rojava Devrimi, Jînda Cûdî gibi komutanların mirası üzerine inşa edilmiştir ve bu miras, devrimin kazanımlarını koruyarak büyütülecektir" dedi. 

 

 

Törenle toprağa verildi

Jînda Cûdî’nin cenazesi, dün Dêrik’teki Şehit Hogir Hastanesi’nden alındı ve araç konvoyları eşliğinde Şehit Xebat Dêrik Şehitliği’ne taşındı. Burada yüzlerce kişi, “Şehîd namirin” sloganıyla cenazeyi karşıladı. Saygı duruşunun ardından konuşan Cizîrê Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Yönetim Üyesi Hêvî Seyd, şunları söyledi: "Jînda Cûdî, Kürdistan davası için mücadele eden bir öncüydü. Kadınların ve toplumun özgürlüğü için savaşan bir direnişçiydi. Binler ona bağlandı. Kuzey ve Doğu Suriye halkının özgür ve güven içinde yaşaması için zulüm ve işgalcilere karşı durdu. Mücadelesini sürdüreceğiz ve Kürt halkının davasına sahip çıkacağız. Hiçbir güç halkımızın iradesini kıramaz.” 

Dêrik Demokratik İslam Kongresi Üyesi Xelîl Xelîl ise konuşmasında, "Kuzey ve Doğu Suriye, onların direnişi sayesinde işgalci Türk devletinin pençelerinden kurtarıldı. Önder Abdullah Öcalan ve şehitlerimizin mücadelesi temelinde halkımızın kazanımlarını korumalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından Jînda Cûdî’nin şehadet belgesi okunarak, “Şehîd namirin” sloganı, dualar ve annelerin zılgıtları eşliğinde toprağa verildi.

YPJ Genel Komutanlığı, Jînda Cûdî hakkında bilgiler de paylaştı. Bazı bölümleri şöyle:

Ailesi mücadelenin içindeydi

Komutan Jînda Cudî (Hazal Belge), 1985'te Şirnex’te yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesi, 1989'da Komutan Mahsum Korkmaz’ın (Egîd) öncülüğünde gelişen Kürt Özgürlük Hareketi'nin ordulaşma sürecinde halk direnişinin örgütlenmesine katıldı. Aile, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde büyük emek verdi. Babası Yusuf Belge, 1998'da Kürt Özgürlük Hareketi’nin çalışmalarını yürüttüğü sırada ölümsüzler kervanına katıldı. Bu acı kayıp, Belge Ailesi'nin Özgürlük Hareketi’nin saflarına katılmanın önünü açmıştır. Komutan Jînda’nın kardeşleri Fîras ve Rizgar, farklı tarihlerde Botan’da şehitler kervanına katıldı. 

Botan'da gerillaya katıldı

Bakurê Kurdistan'da 1990'lı yıllarda gençlik faaliyetlerine katılarak direniş mirasını sürdüren Komutan Jînda, 2003'te ise Botan'da gerilla saflarına katıldı. Botan kadını bir gerilla olarak büyük deneyimler kazandı. 

Rojava'ya koşturanlardandı

Rojava Devrimi sürecinde Kürt Halk Önderi'nin seferberlik çağrısına yanıt vererek yönünü Rojavayê Kurdistan’a çevirdi. YPJ saflarında savaşa katılan Komutan Jînda, Cezaa, Rebîaa, Mebrûka, Til Koçer, Serêkaniyê, Şehîd Rûbar Hamlesi ve Hol gibi kritik bölgelerde DAİŞ’e karşı en sert savaşlarda yer aldı. Özgürlük savaşının en yoğun dönemlerinde, yaralı olmasına rağmen fedakarlık ve cesaretinden taviz vermeden direniş cephelerini bırakmadı.

Hepsinin hesabı sorulacak

"DAİŞ’e karşı savaşan YPJ savaşçılarını ve komutanlarını namert yöntemlerle hedef alan Türk devleti, bu saldırılarla soykırım gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bugün sürdürdüğümüz direniş, onurlu bir yaşam için verilen bir mücadeledir. Bu devrim, bu ülkenin en değerli kız ve erkek evlatlarıyla gerçekleştirildi ve devrimi ilk günkü kararlılığıyla koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Biz, intikamcı bir gücüz ve Türk devleti şunu iyi bilmelidir ki; intikamımızı yerde bırakmayacağız. Türk faşizminin her işgal girişiminin hesabını soracağız. Rojava Devrimi, Jînda Cûdî gibi komutanların mirası üzerine inşa edilmiştir ve bu miras, devrimin kazanımlarını koruyarak büyütülecektir." QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.