Başûr'daki çeteler görüntülendi

Başûr'daki çeteler

Başûr'daki çeteler

  • Türk devletinin Zap, Avaşîn ve Metîna alanları ile Amediyê kırsalında savaştırmak için Suriye'den devşirdiği çete elemanları, ilk kez görüntülendi.

Türk devletinin, KDP'nin iş birliğiyle Medya Savunma Alanları'nda sürdürdüğü işgal saldırılarına dahil edilen Suriye'deki çete elemanları, gazeteci Honar Ahmed tarafından belgelendi.

YNK, Türk devletinin Başûrê Kurdistan'a eski DAİŞ elemanlarının da aralarında bulunduğu çeteleri yerleştirdiğini, isim listeleriyle birlikte açıkladı. Hemen ardından Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), resmi sitesinde 22 Temmuz'da bir açıklama yayınlayarak Türk yetkililerin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adına savaşan yüzlerce çete üyesini Başûrê Kurdistan’a göndermeye başladığını duyurdu. "Erdoğan, Irak Kurdistanı dağlarında kendisiyle birlikte savaşmaları için Suriyeli paralı askerleri işe alıyor" ifadesini kullanan SOHR, söz konusu çete elemanlarının gerillalara karşı devam eden savaşa aktif olarak katıldığını bildirdi.  SOHR kaynaklarına göre; işgal saldırılarına katılan çetelerin başında “Hamza Tümeni”, “Sultan Murad Tümeni” ve “Sultan Süleyman Şah Tümeni” yer alıyor. Söz konusu çeteler, daha önce de Libya, Azerbaycan ve Nijer’e taşınarak kullanılmıştı.

 

 

Gazeteci Ahmed görüntüledi

Gazeteci Honar Ahmed, KDP iş birliğiyle devam eden saldırıların yoğunlaştığı Amediyê kırsalına taşınan çete elemanlarını görüntüledi. Ahmed, görüntülemenin yanı sıra bölgedeki insanların bu duruma tepkisini de aldı. Belavê köyü kırsalını görüntüleyen Ahmed, taşınan çete elamanı sayısının 600 civarında olduğunu ve Metîna eteklerine konuşlandırıldıklarını belirtti. Ayrıca tümünün PKK'ye karşı savaştırılmak için Suriye'den getirildiğini ifade etti.

KDP korkusundan suskunlar

Söz konusu kişilere dair köylülere de mikrofon uzatan Ahmed, köylülerden, görüntülerdeki silahlı kişilerin kendileriyle Arapça konuştuğu bilgisini aldığını paylaştı. Ancak birçok köylünün "KDP korkusundan" kameralara konuşmaya çekindiğini ifade etti. DIHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.