Başûr tekçi iktidar istemedi

Federe Kürdistan Parlamentosu seçimler

Federe Kürdistan Parlamentosu seçimler

  • Federe Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre oy kaybeden KDP yine de birinci, YNK oylarını artırarak ikinci ve Yeni Nesil ise büyük bir çıkış yapıp oylarını ikiye katlayarak üçüncü parti oldu. 

Federe Kürdistan Parlamentosu seçimleri önceki gün yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre; halk, hiçbir partiye tek başına iktidar ehliyeti vermedi. YNK, son yıllardaki iç çalkantılarına ve kopmalara rağmen Bafil Celal Talabani liderliğinde oylarını ve milletvekili sayısını artırmayı başardı. Koalisyon zorunlu olurken uluslararası ve bölgesel güçlerin pozisyonu da yeni hükümetin yapısını belirleyecek.

Yaklaşık iki senedir ertelenen ve 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu 6. dönem milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemi dün saat 18.00'de sona erdi. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde 368'i kadın olmak üzere bin 191 aday yarıştı. Parlamento'da toplam 100 sandalye bulunuyor. Bu sandalyelerin 5’i Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere kota olarak ayrılmış durumda. Cuma günü yapılan 215 bin 960 devlet görevlisinin katıldığı özel oylama sürecinde yüzde 97'ye ulaşan bir katılım sağlanmıştı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Federe Kürdistan Parlamentosu seçimleri için yapılan genel oylamaya seçmenlerin yüzde 72’sinin katıldığını ve en yüksek katılımın yüzde 78 ile Duhok en düşük katılımın ise yüzde 65 ile Silêmanî’de kaydedildiğini aktardı. Katılım oranının Hewlêr’de yüzde 74, Helepçe’de yüzde 69 olduğu bildirildi. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun dün saat 17.00’de seçim sonuçlarını açıklaması bekleniyordu.

 

 

Resmi olmayan sonuçlar

Resmi olmayan sonuçlara göre; bir milyon 602 bin 55 kişi oy kullandı. Buna göre partilerin aldığı oy dağılımı ise şöyle:

* KDP: 700 bin 652 oy

* YNK: 381 bin 337 oy

* Nifşê Nû (Yeni Nesil): 259 bin 604 oy

* Yekgirtû İslami (Kürdistan İslami Birlik): 104 bin 139 oy

* Komele (Kürdistan Adalet Topluluğu) : 58 bin 473 oy

* Eniya Helwest (Tutum Cephesi): 50 bin 10 oy

* Eniya Gel (Halk Cephesi): 30 bin 585 oy

* Tevgera Goran (Goran Hareketi): 10 bin 996 oy

* Tevgera Babîlon (Babilon Hareketi): 3 bin 841 oy

Partilerin vekil sayısı

Buna göre partilerin kazandığı sandalye sayıları şöyle:

* KDP: 40

* YNK: 23

* Yeni Nesil: 16

* Kürdistan İslami Birlik: 7

* Helwest Hareketi: 3

* Halk Cephesi: 2

* Değişim Hareketi (Goran): 1

* Kürdistan Adalet Topluluğu: 3

Bir önceki seçim sonuçları

Federe Kürdistan'da 2018'deki milletvekili seçimlerine katılım oranı yüzde 59,8 olmuştu. 111 sandalyeli meclis için yarışan partilerden KDP 45, YNK 21, Goran 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 7, Kürdistan İslami Birlik'in yer aldığı Islaha Doğru Koalisyonu 5, Azadî ile Modern listeleri de birer milletvekili çıkarmıştı. Kota sistemine tabi olan Türkmenler 5, Hristiyanlar da 6 milletvekilini Meclis'e göndermişti.

Kota sahipleri de belli oldu

Irak Federal Mahkemesi, 21 Şubat'ta aldığı kararda, dört seçim bölgesine bölündüğünü ve 111 sandalyeli Parlamento'da Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğuna hükmederek koltuk sayısının 100'e düşürüldüğünü açıklamıştı. Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 21 Mayıs'ta, toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı vermişti. Bu sandalyelerin 5’i Türkmen, Kildani, Süryani ve Asuri Hristiyan kota olarak ayrılmış durumda. Buna göre; Hewlêr'de 2, Süleymaniye’de 2 ve Duhok’ta 1 sandalye bileşenler için belirlendi. 20 Ekim’de gerçekleşen seçimde bileşenleri hangi adayların kazandığı da netleşmeye başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre:

* Hewlêr: Türkmen aday Muna Kahveci, Hristiyan aday Rami Nuri.

* Silêmanî: Hristiyan Babilyon Listesi adayı Dana Amanc, Türkmen aday Necdet Nuri

* Duhok: Hristiyan aday Jaymes Hesdo.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.