Başûr’da ‘Ürkütücü ve Vahim’ tablo
Kadın Haberleri —
- Uluslararası Af Örgütü yayınladığı raporda, Başûrê Kurdistan’da aile içi şiddet mağdurlarının korunmaları söz konusu olduğunda "önemli engellerle" karşılaştıklarını belirterek, faillerden hesap sormadığı vurgulandı.
Uluslararası Af Örgütü Çarşamba günü yayınladığı raporda, Başûrê Kurdistan’da aile içi şiddet mağdurlarının korunmaları söz konusu olduğunda "önemli engellerle" karşılaştıklarını belirtti. Ayrıca, yetkililerin tecavüz veya kadın cinayeti vakalarında bile failleri adalete teslim etmedeki başarısızlıklarına dikkat çekilerek, faillerden hesap sormadığı vurgulandı.
"Ürkütücü ve Vahim: Cezasızlık, yetersiz finanse edilen kurumlar Irak Kurdistan Bölgesi'nde kadın ve kız çocuklarının aile içi şiddetten korunmasını baltalıyor" başlıklı rapor, şiddet ardından hayatta kalanların koruma ve adalete erişimde nasıl önemli engellerle karşılaştığını ortaya koyuyor.
Yardım görevlileri, yetkililer ve hayatta kalan 15 kişiyle yapılan 57 görüşmeye dayalı rapora göre, mevcut bir avuç sığınma evindeki "neredeyse hapishane benzeri" koşullarda bulunuyor. Bu durumun bazı kadınları geri dönmeye zorladığı ifade ediliyor.
Raporda şu çağrıya yer verildi: "Kurdistan Bölgesi aile içi şiddet konusunda Irak'ta benzeri olmayan ilerici bir yasa çıkardı, ancak Uluslararası Af Örgütü'nün araştırması bunun şu anda kâğıt üzerinde mürekkepten biraz daha fazlası olduğunu ortaya koydu. Bu rapor, yetkililere, aile içi şiddete yönelik soruşturmaların etkili ve hayatta kalan merkezli olmasını sağlamak da dahil olmak üzere, aile içi şiddetin cezasız kalmasına acilen son vermeleri için bir çağrıdır. Yetkililer, cezai kovuşturmaların ön koşulu olarak zorunlu uzlaşma süreçlerini ortadan kaldırmalıdır. Aile içi şiddet mağdurlarına destek veren kurumların finansmanını artırmalı, sığınma evlerine erişim için mahkeme kararı ve resmi suç duyurusu şartlarını kaldırmalı ve sığınma evlerindeki yaşam koşullarını iyileştirmelidir."
Af Örgütü'ne göre, şikâyette bulunanlar "genellikle saldırganın ya da ailesinin misillemeleri, tehditleri ve korkutmalarıyla karşılaşıyor.”
Londra merkezli örgüt, "kadınların ve kız çocuklarının hareket özgürlüğü ile telefon ve internete erişimleri ciddi şekilde kısıtlanıyor" diyerek "keyfi olarak özgürlükten mahrum bırakma" anlamına gelen önlemlerden üzüntü duyuyor.
Af Örgütü'nün aktardığı resmi istatistiklere göre, 2023 yılında Kurdistan Bölgesi’nde 30 kadın cinayeti işlenirken, bu sayı 2022 yılında 44'tü.
Ancak STK çalışanları Uluslararası Af Örgütü'ne gerçek rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. 2022 yılında Kadın ve Aileye Karşı Şiddetle Mücadele Müdürlüğü 15 bin 896 aile içi şiddet şikâyeti aldı, ancak 2023 yılına ilişkin rakamlar Uluslararası Af Örgütü'ne ulaşmadı. HEWLÊR