Belgorod’da tahliye başladı

Dünya Haberleri —

Kursk cephesinde Ukrayna askeri güçleri - Foto: AFP

Kursk cephesinde Ukrayna askeri güçleri - Foto: AFP

  • Ukrayna, Rusya’nın Kurks oblastında başlattığı geniş çaplı operasyonu ile rakip topraklara girdi. 30 kilometre derinliğe ulaşan güçler karşısında Rusya 76 bin kişiyi tahliye etti.   

Geçen hafta Sumy bölgesinden sınırı geçen Ukrayna güçlerinin ilerleyişi devam ediyor. Ukrayna muharip güçlerinin ani bir baskın ile sınırı geçerek Kursk bölgesine nüfuz etmesinin ardından Rusya, Kursk’a komşu Belgorod bölgesinde yaşayan insanların da tahliye edildiğini duyurdu. Rusya Pazartesi günü, Kiev'in 2022 savaşının başlamasından bu yana egemen Rus topraklarına yaptığı en büyük saldırıdan birkaç gün sonra sınıra yakın askeri faaliyetlerini keskin bir şekilde arttırmasının ardından Ukrayna'ya komşu ikinci bir bölgenin bazı kısımlarını tahliye etti. Ukrayna güçleri 6 Ağustos’ta düzenlediği sürpriz bir saldırıda Rusya sınırını geçerek, Kursk bölgesinin batı kesimlerine doğru ilerlemişti. 

Belgorod’da da boşaltma kararı
Rus savaş blogcularına göre Rusya, Kursk bölgesindeki cepheyi dün istikrara kavuşturmuş olsa da, Ukrayna çatışmaların devam ettiği Rus topraklarında bir şerit açmayı başardı. Kursk’un güneydeki komşusu Belgorod bölgesinin valisi Vyacheslav Gladkov, "sınırda tehdit oluşturan düşman faaliyetleri" nedeniyle Krasnaya Yaruga Bölgesi'nden tahliyelerin başladığını söyledi. Krasnaya Yaruga bölgesindeki insanları daha güvenli yerlere taşımaya başladıklarını söyleyen Gladkov, “Askerlerimizin ortaya çıkan tehditle başa çıkmak için her şeyi yapacağından eminim” dedi.
Rusya Kursk, Bryansk ve Belgorod bölgelerinde geniş kapsamlı bir güvenlik rejimi uygularken, şu ana kadar Ukrayna'nın ilerleyişini durdurmakta zorlandı. 76 binden fazla kişi Kursk bölgesinden tahliye edildi ve sınırdaki Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinde terörle mücadele rejimi uygulanıyor. 11 bin kişinin daha tahliyesi başladı. 

Görüşmelerde avantaj için
Ukrayna'nın Rus egemenliğindeki topraklara yönelik cüretkâr saldırıları, Batılı destekçilerine Kiev'in hâlâ büyük askeri operasyonlar düzenleyebileceğini göstermeyi ve olası ateşkes görüşmeleri öncesinde bir pazarlık kozu elde etmeyi amaçlıyor. Kiev sesizliğini, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna'nın "adaleti tesis etmek" ve Moskova güçlerine baskı yapmak için Rus topraklarına bir saldırı başlattığını söylemesiyle bozdu. 
Sayısal olarak büyük bir üstünlüğe sahip olan ve Ukrayna topraklarının yüzde 18'ini kontrol eden Rus kuvvetleri, 2023’teki karşı saldırısında Ukrayna'nın büyük kazanımlar elde edememesinin ardından bu yıl 1.000 kilometrelik cephe boyunca ilerliyor.

Drone savaşı sürüyor
Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rusya gece boyunca Belgorod üzerinde beş, Kursk üzerinde 11 ve Voronej üzerinde iki insansız hava aracını imha etti. Bakanlık, imha ettiklerini söylediği tanklar da dahil olmak üzere kayda değer ağır silahları da listeledi.
Rus savaş blogcuları Kursk'taki Ukrayna güçlerinin Rus doğal gazının Ukrayna'ya aktığı Sudzha'yı kuşatmaya çalıştığını ve sınırdan yaklaşık 22 kilometre uzaktaki Korenevo yakınlarında büyük çatışmalar yaşandığını söyledi. KİEV / MOSKOVA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.