Beynindeki tümörle tutuluyor

Özge Özbek ve eşi

Özge Özbek ve eşi

  • Beynindeki tümör nedeniyle işitme kaybı yaşayan hasta tutsak Özge Özbek’in tahliyesi için yapılan girişimler sonuçsuz. Özbek’in tutulduğu Sincan Cezaevi’nde ziyaret eden DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Tedaviye erişemediği için ellerinde titreme var. Hastalığının ilerlemesi nedeniyle hareket, hafıza ve görme kaybı da yaşayabilir” bilgisini paylaştı.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Cezaevi koşullarında yeterli tedaviye erişemeyen hasta tutsaklardan Özge Özbek’in de ciddi sağlık sorunları var. Beyninde çok sayıda tümör bulunan Özbek, sürekli baş ağrısı çekiyor, denge kaybı yaşıyor. Epilepsi teşhisi de konulan Özbek, ihtiyaçlarını karşılamak için koğuş arkadaşlarından destek alıyor. Özbek’i tutulduğu Sincan Cezaevi’nde ziyaret eden Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Özge Özbek için her saat çok önemli, mutlaka tahliye edilmesi gerekiyor” dedi. Beyindeki tümör nedeniyle ciddi işitme kaybı yaşayan Özbek ile görüşmenin detaylarını paylaşan vekil, kulakları ağır işittiği için cümlelerini tekrar ederek ancak konuşabildiklerini aktardı.

 

 

Kontrol etmeyen doktorun imzası

Özbek’in ihtiyaçlarını koğuş arkadaşlarının yardımıyla karşıladığını ifade eden vekil Sayyiğit, cezaevi ve hastanede maruz kaldığı uygulamalara da dikkat çekti. Sayyiğit, “Hastaneye götürüldüğünde bazen gün boyu, akşam 5’e kadar elleri kelepçeli bir şekilde bekletiliyormuş. Bazı doktorlara görünmediği halde, aldığı raporların altına doktorların imza attığını söyledi. Özge, hastane süreçlerinin değerlendirilmediğini, tedavisinin iyi yapılmadığını ifade etti” dedi.

Artık panik atak geçiriyor

Özbek’in tedavi için Sincan Cezaevi’ne getirildiğine işaret eden Sayyiğit, “Tedavisinin hızlanması için Sincan Cezaevi’ne getirildi ama gelinen aşamada şunu görüyoruz; etkili bir tedavi yok. Artık panik atak yaşadığı için hastaneye gitmekte de zorlanıyor. Yine ring aracı da hastalığını tetikliyor. Son süreçte hastaneye gittiğinde beyin MR'ı yerine, boynu çekilmiş. Daha sonra beyin MR'ı çekilmiş” diye konuştu.

Görme, hareket ve hafıza kaybı

İyi bir tedaviye ulaşamayan Özge Özbek’in durumunun kritik olduğunun altını çizen vekil, “Beynindeki tümör nedeniyle daha önce ameliyat geçirdi. Bu süreden sonra tutuklandı. Hastanelerin ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen, ATK tam tersi bir kararla ‘cezaevine kalabilir’ dedi. Oysaki çok ciddi baş ağrıları ve denge kaybı yaşıyor. Bu ağrılar nedeniyle duyu kaybı da yaşıyor. Ellerinde titreme var, yine doktorların söylemlerine göre bu durum ileride görme, hareket etme ve hafıza kaybına da neden olacak. Hayati riski bulunmasına rağmen bu süreç içerisinde ne tedavi edildi ne de tahliye oldu” diyerek, harekete geçilmesini istedi.

Özge Özbek: Dünya bir cehennem

Özge’nin görüş sonunda “Dünya hassas kalpler için bir cehennem” diyerek yaşadığı ağır hukuksuzluğa dikkat çektiğini belirten Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, ATK’ye seslendi: “Acil ameliyat bu süreçte koma ve ölüm riski barındırıyor. Cezaevinde kaldığı her saat Özge için yaşam hakkı ihlalini barındırıyor. ATK’nin verdiği her karar hasta tutsakların ölümüne sebep oluyor. ATK meslek etiğine uygun hareket etsin. Bir gün dahi cezaevinde kalamayacağı ortada olmasına rağmen tedavi edilmiyor. Yetkililere sesleniyoruz; cezaevlerinden daha fazla cenaze çıkmaması için adım atılmalı.”

Beyin cerrahının imzası yok

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2011'de “Örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında 6 yıl yıl 3 ay hapis cezası verilen Özge Özbek, cezasının onanmasının ardından tutuklandı. Beyninde oluşan tümör nedeniyle 27 Ekim 2020’de İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde geçirdiği açık beyin ameliyatının hemen ardından cezaevine götürüldü. Girişimler sonucu üç ay "infaz erteleme” kararı verildi ve süre bittikten sonra tekrar tutuklandı. Sağlık Bakanlığı Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu, 24 Aralık 2021 tarihli raporunda, Özge Özbek için “hapishane koşullarında kalması uygun değildir” dedi. İstanbul ATK ise Özge Özbek hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu düzenledi. Ancak ATK raporunda, nöroloji, üroloji ve psikiyatri A doktorlarının imzası bulunurken, Özge’yi asıl görmesi gereken beyin cerrahının ise kararda imzası yok.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.