BM’de Gazze kördüğümü

Dünya Haberleri —

BM-Gazze görüşmeleri

BM-Gazze görüşmeleri

  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Ortadoğu oturumunda Gazze’deki son durumu görüştü. Somut hiçbir karar almayan Birleşmiş Milletler oturumu, ateşkes ve rehine takasında da hayal kırıklığı oldu.

40 bin insanın yaşamına mal olan İsrail Hamas savaşının tartışıldığı Güvenlik Konseyi toplantısında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına Kabine Şefi Courtenay Rattray hitap etti. Rattray, Gazze’de 7 Ekim'den beri devam eden savaşla birlikte büyük bir yıkımın yaşandığını, savaşın bölgeye yayılma tehlikesinin de her geçen gün daha da arttığını söyledi. Rattray, hiçbir şeyin Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremeyeceğini vurgulayarak derhal insani ateşkes ilan edilmesi ve tüm rehinelerin, ön koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Formül bulmak için müzakere!

Rattray, Mısır, Katar ve ABD’nin gösterdiği yoğun çabayla tüm rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes için bir anlaşma formüle edilmesine yönelik müzakerelerin devam ettiğini belirtti ve “Bazı önemli ilerlemeler kaydedildi. Sorunun nihai çözümü için artık rotanın değiştirilmesi gerekiyor. Tüm yasadışı yerleşim faaliyetleri derhal durdurulmalıdır. İsrail yerleşimleri uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ayrıca bu işgal barışın önünde önemli bir engeldir” diye konuştu.

Hiçbir yer güvenli değil

İsrail'in Gazze'deki saldırısının ve çatışmaların yoğunlaştığını, Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail şehir ve kasabalarına roket fırlatılmaya devam edildiğini kaydeden Rattray, “Refah harabeye dönmüş durumda ve Refah kapısının kapalı kalması insani yardım operasyonlarını daha da zorlaştırıyor. Neredeyse Gazze nüfusunun tamamına yakınını oluşturan iki milyona yakın insan yerinden edildi ve bunların çoğu birden fazla kez yerinden edildi. Gazze'de hiçbir yer güvenli değil” diye konuştu.

Acıların karşılaştırması

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Gazze Şeridi'nin askeri operasyon düzenlenerek temizlenmesi yaklaşık 300 gündür sürüyor. İsrail'in Amerikalı müttefikiyle birlikte gerçekleştirdiği bu yoğun askeri operasyonlar korkunç yıkım ve can kayıplarına neden oldu. On ay içinde çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 40 bin Filistinli sivil öldü ve 90 bin sivil ise yaralandı. Bu rakam, Ukrayna'nın güneydoğusunda on yıldır devam eden çatışmalarda her iki taraftan da ölen sivillerin sayısının iki katı” dedi.

Hamas’a baskıyı sürdürün çağrısı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Güvenlik Konseyi’nin daha önce almış olduğu 2735 sayılı kararın uygulanması ve konsey kararıyla kabul edilen anlaşmayı, kabul etmesi gecikmeksizin ve koşulsuz olarak uygulamaya başlaması için Hamas üzerindeki baskıyı sürdürmesi çağrısında bulundu. NEWYORK

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.