Böbreğini kaybedebilir

Özcan Babayiğit ve annesi Dirayet Babayiğit

Özcan Babayiğit ve annesi Dirayet Babayiğit

  • Tutsak Özcan Babayiğit'in ameliyat olmaması halinde böbreğini kaybetme riski bulunuyor. 

Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Özcan Babayiğit'in sağlık sorunları büyüyor. Babayiğit, 2016'da Agirî’de yapılan ev baskında gözaltına alındı ve tutuklandı. Babayiğit, yargılandığı Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüte yardım etmek" iddialarıyla toplam 13 yıl 6 ay cezaya çarptırıldı. Babayiğit'in böbrek yetmezliği, prostat ve mide rahatsızlıkları bulunuyor. Annesi Dirayet Babayiğit, hastaneye getirilip götürülmek dışında bir işlemin yapılmadığını söyledi. Anne Babayiğit, "Oğlumun böbrek, prostat ve mide hastalıkları var. Hastaneye götürülse de gerekli ilaçlar verilmiyor. Prostat sorunu zamanında ameliyat edilmediği için böbreklerine etki etmiş. Sağlık durumu ağırlaşıyor. Cezaevinde kendi yaşamını idame edemez hale gelmiş. Arkadaşlarının yardımıyla günlük temel ihtiyaçlarını karşılıyor. En son Salı günü cezaevinde yaptıkları görüşmede doktorlar oğluma ‘Bir böbreğin iflas etmiş. Eğer zamanında tedavi olmasan diğer böbreğin de iflas etme riski var’ diye söylemiş” şeklinde konuştu.

Oğlunun tedavi edilmemesine tepki gösteren Babayiğit, "Neden tedavi etmiyorsunuz? Oğlumun cezasını bitirmesine 7 ay kaldı. Madem tedavi etmiyorsunuz bırakın biz çocuklarımızı tedavi ettirelim. Bu bir zulümdür ve bu zulüm oldukça Türkiye’nin içinde bulunduğu durum düzelmez” şeklinde konuştu. AGIRÎ

 

***

Tahliyeye ‘iyi hal’ engeli

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 30 yıllık hasta tutsak Mehmet Kınat’ın tahliyesi, ceza infaz süresini tamamlamasın rağmen “iyi hali” olmadığı gerekçesiyle ertelendi.

Şirnex'te 1994’te Şirnex'te gözaltına alınan Kınat’a, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. 30 yılın ardından koşullu salıverme sürecini tamamlayan Kınat, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) “iyi halli” olmadığını ileri sürerek tahliyesini engellediğini ifade etti. 

Aile, Kınat’ın şeker, mide, göz ve bel fıtığı gibi hastalıklarının bulunduğunu aktardı. Kınat, daha önce Amed, Şirnex, Giresun, Antep, Merdîn’deki cezaevlerinde kalmıştı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.