Bundeswehr savaşa hazırlanıyor
Dünya Haberleri —
- Alman hükümeti savaşa hazırlık için Bundeswehr’de bir dizi reform yapılmasını kararlaştırdı. Savunma Bakanı Pistorius kararlar için “yeni bir milat” dedi. Zorunlu askerliğe vurgu yoktu.
Rusya Ukrayna savaşı ile Avrupa’ya dönük tehdit algısının güçlenmesi orduları modernizasyona ve “savaş makinası”nın hareketlenmesine sebep oldu. Kuzey’deki savaşla birlikte savunma politikasını değiştiren Alman hükümeti, Bundeswehr’i güçlendirmek için askeri bütçeyi rekor düzeyde artırma kararı aldı. Hükümet orduyu "savaşmaya hazır hale getirmek" amacıyla adımlar atıyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'un "Yeni bir milat" sözleriyle açıkladığı yapısal reformlar, Alman ordusuna çeviklik ve yetkinlik kazandırmayı hedefliyor.
5 kuvvete ortak komuta
Dünya’da parlamento kontrolündeki bir kaç ordudan biri olan Bundeswehr, alınan karar doğrultusunda, iç ve dış operasyonları artık tek elden, kurulacak Müşterek Komuta ve Harekat Merkezi Komutanlığı tarafından koordine edilecek.
Kara, hava ve deniz kuvvetlerine dördüncü bir kuvvet daha eklenecek: Siber ve Enformasyon Kuvvetleri. Bu kuvvet yapısı, hibrit tehlikeleri analiz edecek, elektronik savaş ve siber operasyonlar, keşif, elektronik altyapının korunması gibi konulardan sorumlu olacak. Destek Komutanlığı oluşturulacak. Bu komutanlık her dört kuvvet komutanlığına nükleer, biyolojik ya da kimyasal saldırı durumunda tıbbi malzeme ve lojistik destek sağlayacak.
6 ayda hazır olacak
Rusya’yı Avrupa için tehdit kategorisine alan Alman Savunma Bakanı Pistorius, ilan ettiği bu reformların altı ay içinde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Ülkeyi savunmaya hazır hale gelmek zorunda olduklarını söyleyen Bakan Pistorius, "Şu herkes için çok net olmalı. Biz ülkemizi ve ittifak ortaklarımızı savunuyoruz. Kimsenin NATO toprağına saldırma fikrine kapılmaması gerektiğini bir kez daha açıkça ortaya koyuyoruz" dedi. Açıklamada Alman ordusu Bundeswehr’de yaşanan asker sıkıntısına dönük Pistorius’tan yeni öneriler beklenirken, bakan muhtemel modellere ilişkin incelemele ve değerlendirmelerin sürmekte olduğunu söylemekle yetindi. Ordudaki asker sayısı son resmi verilere göre 181 bin 811'e geriledi. Savunma Bakanı Pistorius'a göre ordu bünyesindeki askerlerin sayısının 2031 yılına kadar en az 203 bine ulaşması gerekiyor.
Medyada zorunlu askerlik
Tagesschau'da yer alan yorumda, "Yeniden yapılanma planları Bundeswehr'i savaşa uygun hale getirmeyecek. Ekipman ve altyapıdaki eksikliklerin listesi bunun için çok uzun. Pistorius bunu biliyor" yazdı.
Focus dergisi ise Pistorius'un "cesaret" ortaya koyduğu ancak zorunlu askerlik gibi en önemli kararın hala alınamadığına vurgu yapıyor. Südkurier gazetesi de Bundeswehr'in yaşlandığına, kuvvet yapısının küçüldüğüne dikkat çekiyor, "20 bin doldurulmayan pozisyon var, ayrılma oranı yüzde 20'den fazla ve neredeyse hiç kadın yok. Savaşın Almanya'ya yaklaştığı zamanlarda gönüllülüğün tek başına yeterli olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor" dedi.
Barışı tehdit eden kirli meslek
Reutlinger General-Anzeiger gazetesi yetkin askerlere ihtiyaç duyulduğuna işaret etti. "Ancak İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 80 yıl sonra, askerlik hâlâ birçok kişi tarafından barışı tehdit eden kirli bir meslek olarak görülmeye devam ediliyor"
Savaş Makinası devrede
Savunma uzmanı Thomas Wiegold, "Bu, ülke dışındaki askeri misyonlara odaklanmış bir ordunun, ulusal ve ittifak savunmasına odaklanan bir orduya dönüşümünü temsil etmektedir" dedi. Alman ordusu bugün kadar ağırlıklı olarak Afganistan, Mali ve Kosova gibi yurtdışı misyonlarına odaklanmıştı.
Alman tugayı Rusya sınırında
Almanya'nın Litvanya'ya 5 bin asker konuşlandıracak. Bu kapsamda yirmi askerden oluşan öncü ekip, Pazartesi günü Almanya'dan Litvanya'ya uğurlandı. Törende konuşan Pistorius, "Bu Almanya ordusu için önemli bir gün" dedi. Bakan, Almanya'nın ilk kez ülke dışında daimi olarak bir tugay asker bulunduracağına işaret etti. BERLİN