Cenevre'de tek taraflı Sudan görüşmesi

Dünya Haberleri —

Sudan Hızlı Destek Güçleri - Foto: AFP

Sudan Hızlı Destek Güçleri - Foto: AFP

  • Sudan'da iç savaşı sona erdirmek için yapılacak görüşmeler bugün İsviçre'de başlıyor. Savaşan taraflardan Sudan Ordusu görüşmelere katılmıyor.

Sudan’da bir buçuk yıldan beridir devam eden iç savaş milyonlarca insanın göç etmesine ve 25 milyon Sudanlının açlık ile karşı karşıya kalması ile sürüyor. İsviçre’de yapılacak olan barış ve ateşkes görüşmelerinde Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki savaşa son verilmek isteniyor. RSF’yi desteklemekle suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri'nin gözlemci olarak katılmasına karşı çıkan Sudan hükümeti, görüşmelerde temsil edilmeyecek. Ancak ABD, hem Birleşik Arap Emirlikleri'nin hem de Mısır'ın, olası bir ateşkesin geçerli olmasını sağlamak için görüşmelere katılması gerektiğinde ısrarcı.

Üç gün süre tanıdı
ABD yönetiminin Sudan ordusuna ülkedeki savaşı sona erdirmek üzere İsviçre'de yapılacak müzakerelere katılması için ‘en fazla üç gün’ süre tanıdığını ve aynı zamanda istişarelerin 14 Ağustos'ta başlayacağını bildirdi. Özel Temsilcis Tom Perriello pazartesi gecesi Cenevre'de Sudanlı aktivistlerden oluşan küçük bir gruba yaptığı konuşmada, “Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'dan müzakerelere katılıp katılmayacağına dair bir yanıt almadık. İki ya da üç gün içerisinde Sudan ordusu heyetinin müzakerelere katılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

10 gün devam edecek
10 gün kadar sürmesi beklenen görüşmelere Suudi Arabistan ve İsviçre ev sahipliği yaparken, Afrika Birliği, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşmiş Milletler gözlemci olarak katılıyor. Arabulucu sıfatı ile açıklama yapan ABD'nin Sudan Özel Temsilcisi Tom Perriello, "Şu ana kadar Sudan ordusu katılmayı kabul etmedi. Yine de uluslararası ve teknik ortaklarımızla birlikte Sudan halkını desteklemek için her seçeneği gözden geçirmeye devam edeceğiz" dedi. Perriello, “RSF koşulsuz katılmayı kabul etti” diye ekledi.

Onbinlerce ölü, milyonlarca aç 
Sudan'daki çatışma, dünyanın en kötü insani krizlerinden birini tetikledi. Çatışmalar ülkedeki beş kişiden birinin evlerini terk etmesine neden oldu, on binlerce kişi ise hayatını kaybetti. Ülke genelinde 25 milyondan fazla kişi, yani nüfusun yarısından fazlası, açlıkla karşı karşıya. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.