CHP lideri: Barışı birlikte sağlayacağız

Özgür Özel

Özgür Özel

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkler ve Kürtlerin tarihteki ittifaklarına işaret ederek, "İlk yüzyılda yapamadıklarımızı hep birlikte onaracağız. Hatalarımızı ve eksiklerimizi de hep birlikte arayacağız. Toplumsal barışı hep birlikte sağlayacağız" diye konuştu. 

Selahattin Demirtaş ziyareti sonrası konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Türkiye bir sorunu çözecekse tüm aktörler kıymetlidir. Siyasal çıkarlar üzerinden hesap yapılmamalı" dedi. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile Amed eski Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'yı rehin tutulduklarıEdirne Cezaevi'nde ziyaret etti. Özel, ziyaret sonrası açıklamalarda bulundu. Demirtaş'ın avukatları tarafından görüşme öncesi kendisine verilen çağrı metnine değinen Özel, "Çağrı metnini okudum aslında bu çağrı metni çok şey söylüyor. Eğer toplumsal barıştan bahsedeceksek diyor Selahattin Bey bunu ilk önce bu işin esas sorumlusu bütün erkekler olarak kendimizden başlamalıyız ve hep birlikte ilk adımı atmalıyız. Kadınların bu kadar güvende olmadığı bir ülkede toplumsal varış nasıl sağlanabilir? Kendisi yaptığı bu çağın içerisinde 'içimizdeki erkeğe sesleniyorum' diyor. Ben Demirtaş’ın kitaplarının hemen hepsini okudum. Seher‘deki ilk hikayede içimizdeki erkeğe vurgu yapıyor. Ben bunu söylediğimde gülümsedi, daha da gülümseten başka bir şey söyledim; Seher kitabında ilk hikaye 'içimdeki erkek'tir; son hikaye de 'sonu muhteşem olacaktır' ile bitiyor, dedim. Türkiye’de insanlar birbirini sevdikten, toplumsal barışı hep beraber içselleştirdikten sonra nasıl 100 yıl önce sonu çok güzel olmuştu; Türkler ve Kürtler, Türkiye’de yaşayan herkes, dedelerimiz hep beraber büyük bir işgali sona erdirmiş, genç bir Cumhuriyet kurmuşlardı, yine sonu muhteşem olacak. Bu sefer ilk yüzyılda yapamadıklarımız, varsa hatalarımız, eksiklerimiz, hepsini de hep birlikte arayacağız.Toplumsal barışı hep birlikte sağlayacağız" diye konuştu. 

Tüm aktörler kıymetlidir

Özel, ziyaretin daha önce planlandığını, ancak bazı nedenlerle geciktiğine işaret ederek, şunları söyledi: "Bu ziyaret siyasi anlamı olan bir ziyarettir, çünkü bölgeye yapılacak 6 gündeki 6 ziyaretin ilk günü bugündür. Bugün Selahattin Demirtaş ile görüşmeden, konuşmadan 6 günde 6 ilde olmanın bir anlamı olmazdı. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum; Türkiye bir sorunu çözecekse, aşacaksa, geride bırakacaksa, silahlar bırakılacaksa, analar ağlamayacaksa, demokratikleşmeye önem verecekse, bunun adımı atılacaksa, tüm aktörler kıymetlidir. Ancak Selahttin Demirtaş gibi bir aktörün önemi de kalın kalın çizilmelidir. Gelecekte iyi şeyler olacaksa Türkiye için kimse kimseyi engellememeli. Kişisel çıkarlar üzerinden ya da siyasal çıkarlar üzerinden hesap yapılmamalı. Ulusal çıkarlar, 86 milyonun çıkarları birlikte gözetilmelidir. 

Kimse kimsenin aklını hafife almasın

O yüzden çok kolay bir muhalefet imkanı varken Sayın Bahçeli’nin bugüne kadar bize ve DEM'e söyledikleri, Erdoğan’ın dedikleri, bunları yapmak yerine uzatılan el doğrudur, demeye devam ediyoruz. Bu süreci çok yakından temkinle dikkatle takip ediyoruz ve özellikle mutlaka ve mutlaka samimiyet çağrısı yapıyoruz. Bir samimiyet var mı yok mu bunun görülmesi lazım herkes kendine göre bir tarif yapıyor ben bir tarif yapacak değilim. Meselenin özü şudur; kimse ittifakının ya da partisinin çıkarını düşünerek bir şeyler yapmaya kalkmasın. Bu, bu milletin, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti yapan tüm insanların vicdanlarından döner. Kimse kimseyle alay etmesin. Kimse kimsenin aklını hafife almasın."

Hep birlikte onaracağız

Ziyaretin siyasi bir anlamının da olduğunu kaydeden Özel, şöyle devam etti: "İlk yüzyılda yapamadıklarımızı hep birlikte onaracağız. Demirtaş'la memleketin tüm sorunlarını konuştuk; adalet sorununu, ekonomik krizi, bunların nasıl aşılacağını konuştuk. Hukukun üstünlüğü ve iyi bir yönetimin gerekliliğini konuştuk. En mutabık olduğumuz konulardan biri de TBMM'nin önemiydi. TBMM'nin odak olmadığı hiçbir karar şimdiye kadar sonuç vermedi, bundan sonra da vermeyecek. Demirtaş ve Selçuk Mızraklı ile iletişim halinde olmaya, birbirimizin görüşlerine ihtiyacımız olduğu her an görüşmeye devam etme konusunda da mutabık kaldık." EDİRNE

 

* * *

Demirtaş: Siyaset rol üstlenmeli

Özgür Özel ile görüşmesine dair açıklama yapan Selahattin Demirtaş, hukukun üstünlüğüne saygı duyulmadan "normalleşme" olmayacağını vurgulayarak, temel sorunların çözümünde siyasetin rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Edirne Cezaevi'nde tutsak olan Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesine dair sanal medya hesabından açıklama yaptı. Özel’e, ziyareti nedeniyle teşekkür eden demirtaşy, şunları paylaştı: "Toplumsal birliğe, güçlü beraberliğe, adalete ve barışa susamış, ekonomik krizin yol açtığı yoksullukla boğuşan halkımızın yararına olduğuna inandığımız tüm konuları samimiyetle tartışma fırsatımız oldu.

Önce hukukun üstünlüğü

Türkiye’de siyaset kanalları uzun yıllardır tıkalı durumdadır. Devlet işleyişi oldu bittilerle, Anayasa’ya aykırı uygulamalarla keyfi şekilde sürdürülmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 'normalleşme, yumuşama' diye ifade ettiği sürecin ayaklarının yere basması, ete kemiğe bürünmesi isteniyorsa yapılması gereken ilk şey, hukukun üstünlüğüne her alanda saygı duymaktır. Bu olmadan siyaset kanalları da açılmaz, normalleşme zemini de oluşmaz. 

Çözüm kurumu Meclis'tir

Türkiye’deki sorunların çözüm yolu siyaset, çözüm kurumu da TBMM’dir. Sayın Özel’in ziyareti vesilesiyle bu konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatını yakalamış olduk. Gelir adaletsizliğinden demokrasiye, dış politikadan Kürt sorununa, doğa haklarından emeklilerin, gençlerin, çocukların ve özellikle kadınların sorunlarına kadar birçok konuda verimli bir tartışma yürüttük, son günlerde açığa çıkan bebek katliamını ve sağlık sistemini ele aldık.

Barış için herkesin katkısı

Ayrıca Türkiye’nin temel sorunlarının çözümünde siyasetin rol üstlenmesinin, diyaloğun ve iş birliğinin öneminin altını çizerek el sıkışma seremonisinin devamının gelmesi için siyasete şans tanınması gerektiğini ifade ettim. Bu aşamada, seçim hesaplarına girmeden, ittifak yarışlarıyla tartışmanın önünü kesmeden, barış için herkesin katkısının önemine değindim. 

Bu adaletsizlik son bulsun

Sayın Özgür Özel ile yaptığımız bu anlamlı ve değerli görüşmenin absürt bir yönü vardı, o da görüşmeyi cezaevinde yapmış olmamızdı. Umarım Kobanî ve Gezi kumpas davaları rehineleri başta olmak üzere, Sayın Selçuk Mızraklı ve Sayın Bekir Kaya dahil tüm siyasi tutsakların hakları bir an önce iade edilir ve özgürlüklerine kavuşurlar, bu zalimce adaletsizlik son bulur. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın İmamoğlu’na yönelik siyasi yasak girişimleri gibi yargısal operasyonlardan da artık vazgeçilir. 

Sorumluluğun gereği

Bizler her şart ve koşulda demokratik siyasette ısrarcı olacağız ve demokrasinin, toplumsal barışımızın sağlanması için üzerimize düşen sorumluluğun gereklerini yerine getireceğiz. Ayrıca, kurumsal işleyişimize uygun bir şekilde, görüşmenin içeriğini avukatlarım aracılığıyla DEM Parti Genel Merkezi'ne aktaracağım…"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.