Cîlo Dağı’nın kadınları

Kadın Haberleri —

Cîlo Dağı

Cîlo Dağı

  • Kadınlar, karların erimesiyle başlayan pancar sezonu için ellerinde bıçaklar ve sırtlarında çuvallarla Cîlo Dağı’na çıkıyor. Stranlarla eşliğinde topladıkları pancarları kış sofraları için hazırlıyorlar.

Kadınlar, Colemêrg’de karların erimeye başlamasıyla, sırtlarındaki çuvallarla Cîlo Dağı’nda bulunan Cennet-Cehennem Vadisi’ne doğru yol alıyor. Ellerinde bıçaklarla dağın eteklerinde eriyen karların altından çıkan pancar, mende gibi şifalı otları topluyor.

Saatlerce süren çalışma sonunda kartpostallık görüntüler veren kadınlar, stranlar eşliğinde hem pancarlarını topluyor hem de yanlarındaki arkadaşlarına yardım ediyor. Jinha muhabiri Medine Mamedoğlu, sabah saatlerinde gittikleri vadiden akşamüstü çuvallarını sırtlayarak dönen kadınları izledi.

 

 

Dağlardan sofralara

Fatma Kara, Cîlo Dağı’nı ‘cennet gibi bir yer’ olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Toprağımızın her yeri çok güzel. Bir dönem burayı kapattılar şimdi yeniden açtılar. Dolayısıyla her sene buraya gelemiyoruz. Bu sene geldik; mende, siyabo, rewas gibi otları topluyoruz. Buraya gelemediğimde çarşıdan satın alıyoruz. Topladığımız pancarlar her hastalığa iyi geliyor. Direkt kar suyuyla besleniyor, yine her yemekte ve peynirde kullanabiliyoruz.”

 

 

Yorulduklarına değiyor

İki yılda bir Colemêrg merkezden pancar toplamak için vadiye gelen Bese Topkan, baharla birlikle halkın pancar sezonunun başladığını anlatıyor.

En çok emeği biz veriyoruz

“Dağda yetişen her pancarın ayrı bir adı ve faydası var. Biz de bu faydaları kullanıyoruz. Her mevsim ne çıksa gelip topluyoruz. Bu pancarları da yemeğe, peynire, ekmeğe koyuyor her yerde kullanıyoruz. Fazla kaldığında da dolaba atıp kışlık yapıyoruz.  Hem erkekler hem de kadınlar buraya geliyor. İkisi de çalışıyor ama en çok emeği kadın veriyor. Biz bunu topladıktan sonra götürüp yıkıyoruz sonra pişirip kaldırıyoruz. Yoruluyoruz ama yorulduğumuza değiyor.”

Eşinin yaşamını yitirmesinin ardından çocuklarına bakmak için vadinin yolunu tutan Kemile Tekin ise “Komşularımla beraber buraya geldim. Birlikte toplayıp eve götürdükten sonra yıkayıp pişireceğim. Bazen şarkı söyleyerek topluyoruz, bazen de karlar üzerinde dikkat ederek. Karların altındaki mendeleri topluyoruz genellikle” diyor. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.