Çözüm iradesi varsa tokalaşılır

Abdullah Öcalan

Abdullah Öcalan

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DTP milletvekilleriyle tokalaşmasını "Sembolik olsun diye tokalaşma olmaz" diyerek tepki göstermiş, "Çözüme dönük bir irade gösterilirse, samimiyet varsa, kardeşçe bir tutum sergilenecekse tokalaşılır da, kucaklaşılır da..." demişti.

Bahçeli'nin 2007'de Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri ile tokalaşması sonrası İmralı'da yapılan görüşmede, Abdullah Öcalan'ın değerlendirmesi şöyle olmuştu: "Meclis'teki tokalaşma olayına gelince, bu aklımdan bile geçmemişti. Bunu çok ilginç bulduğumu ifade etmek istiyorum. MHP ile tokalaşıyorlar ama öyle rast gele politika olmaz. Politika ilkeli olmalıdır. Bu konuda şu husus önemlidir: Tokalaşma Kürtlerin varlığı, haklarını tanıma noktasında mı yapılıyor? Devlet Bahçeli’nin Kürtlere ilişkin bakışı nedir, nasıl bir milliyetçilik anlayışına sahiptir, bilemiyorum. Bu görüşlerini bilmek gerekir. Bütün bunlar bilinmeden sırf sembolik olsun diye tokalaşma olmaz, olursa siyaset laçkalaşır. Devlet Bahçeli Kürtlerin varlığı ve haklarını kabul ediyor mu? Eğer ediyorsa ilişki kurulur. Aksi halde ilkesizlik olur. İlkesiz siyaset olmaz. Kürtlerin çok ilkeli siyasete ihtiyacı var. (...) Uzlaşma olmayacak, tokalaşma olmayacak, demiyorum. Bunun hangi temelde olduğu önemlidir. Çözüme dönük bir irade gösterilirse, samimiyet varsa, kardeşçe bir tutum sergilenecekse tokalaşılır da, kucaklaşılır da..."

Kürt Halk Önderi, aynı yıllarda yapılan görüşmelerde, yeni anayasa tartışmalarına değinerek MHP'nin iktidar ortağı olacağı öngörüsünde bulunmuştu: "Bir müddet sorumluluk AKP ve MHP’de olacak. 8 yıldır Erdoğan, Baykal ve Bahçeli Kürt sorunu konusunda bir ittifak içerisindedirler. Birbirlerinden farkı yoktur. Anayasa değişiklikleri de bir oyundan ibarettir. Şu anki anayasa değişikliği paketinde Kürtler yok, Kürtlerin hakkı yok, demokratikleşme yok, insan hakları yoktur...” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.